Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lituania, prima mobilitate | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Învățământ » Lituania, prima mobilitate
Lituania, prima mobilitate

Lituania, prima mobilitate

Proiect Erasmus+ BIRDS WITHOUT BORDERS, la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni

În perioada 12-18 noiembrie 2018, 5 elevi şi 2 cadre didactice de la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni au călătorit în Lituania, unde au participat la prima mobilitate din cadrul proiectului „Birds without borders”.

Într-un cadru propice învăţării prin proiecte şcolare, elevi şi profesori de la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” au participat la activităţile de proiect organizate de Şcoala Vilniaus r. Nemenčinės Konstanto Parčevskio Gimnazija – LITHUANIA. S-au bucurat de acest schimb de experienţă elevii Annamaria-Antonia Opriş şi Andrei-Gabriel Moroianu, din clasa a V-a, Alexandra-Maria Moldovan, din clasa a VII-a şi Florin-Criţ Mario şi David-Daniel Ţepeş, din clasa a VIII-a, alături de profesorii însoţitori. Elevii români s-au întâlnit cu colegii lor europeni, din Portugalia, Turcia, Slovenia şi Lituania, spărgând graniţe fizice şi spirituale, îmbogăţindu-se sufleteşte, dar şi lingvistic, prin practicarea limbii engleze la un nivel care aduce prestigiu şcolii româneşti.

În prima zi de proiect, elevii şi profesorii şcolii din Nemencine i-au primit cu pâine şi sare pe participanţi, îmbrăcaţi în costume populare, invitându-i apoi la jocuri de spargere a gheţii şi jocuri de cunoaştere. Deschiderea oficială a urmat acestei atmosfere detaşate, unde directorul şcolii şi conducătorul proiectului i-au salutat oficial pe oaspeţi. După deschidere, elevii au prezentat ţările, oraşele şi şcolile de origine, după care au avut loc sesiuni de dezbatere pe tema păstrării sau desfiinţării grădinilor zoologice. A urmat vizita la o fermă de creştere a păsărilor răpitoare de zi şi de noapte în Rudamina, unde elevi şi profesori au aflat multe informaţii despre viaţa şi creşterea păsărilor răpitoare. Bufniţa cu urechi lungi, cucuveaua, huhurezul mare, bufniţa de zăpadă, ciuful, striga, şoimul şi vulturul au fost personajele principale ale după-amiezii.

În a doua zi de proiect, delegaţia a vizitat oraşul Vilnius, unde a descoperit bogăţia verde a ţării, prin vizionarea filmului „Pădurile Lituaniei” şi Palatul Regal, unde funcţionează, de fapt, Muzeul Naţional Lituanian. Vânătoarea de comori a fost activitatea cea mai atractivă, cu ajutorul ei elevii au descoperit curiozităţi şi monumente din capitala Lituaniei. Următoarea zi de proiect a adus cu ea o vizită la Grădina Zoologică din Kaunas şi o alta la Centrul de inelare şi observare a păsărilor migratoare – Muzeul Ornitologic din Ventes Ragas. Dimineaţa s-au derulat activităţi de observarea păsărilor migratoare din Klaipeda, sub atenta îndrumare a unui ornitolog. Lebedele, raţele, gâştele, stârcii, dar şi ciocănitoarele şi vulturii cu coada albă i-au fascinat pe cei prezenţi. Vizita la Muzeul Acvatic din Klaipeda a fost punctul culminant al călătoriei.

În ultima zi de proiect, 17 noiembrie, s-a desfăşurat festivitatea de încheiere a primei mobilităţi din cadrul proiectului, în care copiii au prezentat viaţa păsărilor dintr-o grădină zoologică, sub forma unei scenete, pe care au pregătit-o pe parcursul întregii săptămâni. S-au prezentat concluziile activităţilor din săptămâna ce s-a încheiat. Cina festivă a constituit cadrul în care participanţii şi-au luat rămas bun de la gazde şi de la ceilalţi participanţi cu promisiunea fermă de a se revedea în curând, cu ocazia următoarei mobilităţi a proiectului, în Portugalia, în februarie 2019.

Proiectele europene sunt un prilej de a învăţa mai mult şi elevii de la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” beneficiază, graţie iniţiatorilor, de acest privilegiu al societăţii moderne. Să-i cunoşti pe ceilalţi, dar şi să-ţi depăşeşti limitele, iată deziderate pe care omul de astăzi trebuie să le aibă într-o societate în care competenţele individuale primează.

Carmen Ducu, coordonator proiect, inspector şcolar la IŞJ Harghita
Simona Filip, profesor la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae”

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.