Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lipsa zăpezii naturale ţine majoritatea pârtiilor închise; zăpada artificială dă bătăi de cap schiorilor şi salvamontiştilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Lipsa zăpezii naturale ţine majoritatea pârtiilor închise; zăpada artificială dă bătăi de cap schiorilor şi salvamontiştilor
Lipsa zăpezii naturale ţine majoritatea pârtiilor închise; zăpada artificială dă bătăi de cap schiorilor şi salvamontiştilor

Lipsa zăpezii naturale ţine majoritatea pârtiilor închise; zăpada artificială dă bătăi de cap schiorilor şi salvamontiştilor

Din cele 30 de pârtii existente în judeţ sunt funcţionale în prezent în jur de şapte, iar gradul de aglomerare este foarte mare. Salvamontiştii atenţionează că zăpada artificială este mult mai tare, îngheaţă foarte repede şi, în aceste condiţii, căzăturile schiorilor sunt „violente şi mai grave”.

Zăpada s-a lăsat îndelung aşteptată, aşa că sezonul sporturilor de iarnă a început târziu în Harghita, pe la sfârşitul lunii decembrie. Chiar şi aşa, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 25 de cazuri, cel mai grav, petrecut înaintea Crăciunului, fiind cel al unui bărbat în vârstă de 60 de ani care a suferit un infarct miocardic pe una din pârtiile de la Harghita Mădăraş, în timp ce schia. „Important a fost că am recunoscut imediat ce are, am alertat Serviciul de Ambulanţă, l-am dus în baza Salvamont, la căldură. Omul a leşinat de mai multe ori, dar, din fericire, am putut să-l menţinem în siguranţă până la sosirea echipajului cu medic. Acum este bine.”, a povestit şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs.

Potrivit acestuia, celelalte intervenţii au fost „specifice iernii”, majoritatea fracturi de membre şi contuzii.

Dinaintea Crăciunului şi până în prezent, pârtiile de la Harghita Mădăraş – cu excepţia celei mari, unde sunt probleme şi funcţionează ocazional – Csipike de la Băile Harghita, precum şi cele de la Borsec, Piricske, Homorod, Topliţa şi de la Bucin sunt asaltate de localnici şi de turişti. „E vacanţă, sunt foarte mulţi copii şi maturi pe pârtii şi problema este că avem prea puţine funcţionale, sunt foarte aglomerate şi din această cauză se produc accidente. Problema cea mai mare este însă lipsa zăpezii naturale. Zăpada artificială este mult mai tare, îngheaţă mult mai repede şi din această cauză căzăturile sunt violente şi mai grave decât pe zăpada naturală”, a explicat Fekete Örs.

Pe pârtiile de schi se intră numai cu echipament adecvat, neapărat cu cască şi trebuie să manifestăm un comportament civilizat, atenţionează şeful salvamontiştilor harghiteni, trebuie să avem grijă unii de ceilalţi şi în special de începători, „pentru că ciocnirile cu ei pot genera accidente foarte grave”. La fel de important este să nu se aventureze pe pârtie nicio persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice. „Am crezut că asta ar fi ceva de la sine înţeles, dar nu este aşa. Din păcate am întâlnit foarte mulţi oameni care schiază după ce au băut, foarte mulţi. Noi îi atenţionăm să nu intre pe pârtie băuţi; dacă totuşi o fac, îi îndepărtăm, dar e o mare problemă şi au existat cazuri când a fost nevoie şi de intervenţia jandarmilor, fiindcă deveniseră violenţi”, a arătat şeful Serviciului Salvamont din judeţ.

De asemenea, el le recomandă celor care vor să plece iarna în excursii pe munte, se pregătească din timp şi corespunzător, începând de la îmbrăcămintea adecvată – bocanci, geacă groasă, mănuşi, căciulă – până la rucsacul din care nu trebuie să lipsească un termos cu ceai fierbinte, câte ceva de mâncare şi, foarte important, telefonul cu acumulatorul încărcat, pentru că el le poate slava vieţile. „Deja este foarte frig pe munte, e ger. Dacă totuşi vor neapărat să plece, este bine ca înainte să se uite pe site-ul Salvamont Harghita, acolo apar toate traseele montane, scrie care sunt închise, trek-urile se pot descărca pe telefonul mobil şi astfel pot ajunge înapoi în siguranţă. Totodată, să consulte site-ul şi cu privire la refugiile montane. În judeţul nostru avem 22 de astfel de refugii şi înainte de a se întuneca, să se adăpostească în vreunul dintre ele. Nu se poate face foc în incintă, doar în faţa refugiului, dar acolo sunt ocrotiţi de vânt şi de zăpadă şi dacă au echipament bun, nu vor avea probleme. Totuşi, insistăm să nu se opteze pentru ture lungi în sezonul rece şi să se întoarcă acasă în timpul zilei”, a detaliat Fekete Örs.

Un alt demers foarte important, subliniat de şeful Salvamont, de care trebuie să ţină cont cei care pleacă într-o excursie mai lungă, este să înştiinţeze membrii familiei sau prietenii cu privire la destinaţia călătoriei, locul de pornire, când ar trebui să se întoarcă şi, nu în ultimul rând, să anunţe dacă îşi schimbă destinaţia şi încotro se îndreaptă. Aceste lucruri sunt foarte importante, pentru că, în cazul unei probleme, putem să ajungem mult mai repede la ei, să-i salvăm” a arătat Fekete Örs.

Potrivit acestuia, în ultima lună salvamontiştii harghiteni au mai intervenit cu succes în două cazuri, pentru recuperarea de pe munte a unor biciclişti surprinşi de zăpadă. „Niciodată nu trebuie să ne gândim că, dacă în oraş nu este zăpadă şi nici frig, la fel este şi pe munte. La altitudine este ceaţă, este frig, avem zăpadă – pe Hăşmaş avem acum peste o jumătate de metru. Cel mai indicat este să ne sune înainte de a pleca orbeşte într-o aventură, fără să se gândească la consecinţe”, a conchis şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita.

Pentru toţi cei interesaţi, numărul de telefon al dispeceratului Salvamont este 0725-82.66.68 (0-SALVAMONT).

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.