Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lipsa informaţiei dă naştere la tot felul de interpretări | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Lipsa informaţiei dă naştere la tot felul de interpretări
Lipsa informaţiei dă naştere la tot felul de interpretări

Lipsa informaţiei dă naştere la tot felul de interpretări

Într-o singură zi

La Casa Judeţeană de Pensii Harghita am aflat că vin oameni care fac scandal pentru că ei nu au primit „cupon de alimente”. Când spun scandal nu exagerez cu nimic pentru că, din câte mi s-a spus, funcţionara de la ghişeul care asigură relaţia cu publicul a ajuns la exasperare, să ceară plângând să i se dea alte sarcini, pentru că discuţia cu unele persoane nu este una civilizată. În situaţia în care Casa de pensii nu are nici o legătură cu cine primeşte şi cine nu primeşte astfel de cupoane, totuşi, oamenii vin aici trimişi de primari să îşi ceară drepturile. Sunt sigură că şi de aici oamenii pleacă nelămuriţi, pentru că persoana de la ghişeu nu deţine nici o informaţie care să-i potolească.

La serviciul de asistenţă socială din cadrul Primăriei Miercurea-Ciuc am aflat că sunt pur şi simplu în ceaţă. În afară de cele prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 799/17 septembrie 2014, nu au alte informaţii. De la Prefectură, care conform OG coordonează activitatea de implementare a Programului operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate finanţat din Fondul de ajutor european, încă nu i-a contactat nimeni. Părerea şefei Serviciului de asistentă socială, Kövér Katalin, este că noul sistem nu este cel mai bun. În noua situaţie nu se ştie nici măcar câte persoane din localitate au dreptul la acest ajutor. Am mai aflat că oamenii care s-au adresat acestui serviciu au plecat şi de aici tot nelămuriţi, doar sfătuindu-i să aibă răbdare. Tot de aici am mai aflat că noul sistem de distribuire este departe de a fi perfect pentru că, spre exemplu, dacă cuponul nu poate fi înmânat persoanei căreia îi este destinat şi poştaşul uită să-i lase acestuia în cutia poştală înştiinţarea să se adreseze oficiului poştal, aceste cupoane ajung din nou la Bucureşti. Am fost asigurată că aşa ceva s-a întâmplat cu o persoană care atâta a insistat să afle unde-i este cuponul, până când (simplificând lucrurile) i s-a promis că se va căuta cuponul cu pricina în sacii cu cupoane returnate.

Am ajuns şi la Prefectură şi, interesant, nu mi-a fost greu să aflu că d-na Izabela Prodan este persoana desemnată să se ocupe de activitatea descrisă în OG 799/17 septembrie 2014. Aici, pe scurt, am aflat ceea ce ştiam deja, că Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) gestionează întreaga activitate, această instituţie fiind cea care constituie şi actualizează anual baza de date privind persoanele care sunt incluse în grupul-ţintă şi pentru care sunt tipărite cupoanele individuale şi, desigur, că distribuirea cupoanelor este în curs şi sunt în aşteptarea precizărilor de la minister.

 

O schimbare

S-a renunţat la listele cu persoanele defavorizate colectate de consiliile judeţene şi, chiar dacă nu toată lumea va fi de acord cu mine, trebuie să spun că este un lucru cât se poate de logic în situaţia în care MMFPSPV dispune de o bază de date care cuprinde datele furnizate de organizaţiile partenere, instituţii publice şi/sau organizaţii nonguvernamentale ale căror operaţiuni au fost selectate pentru finanţare prin Programul operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate de către Autoritatea de management. Mai trebuie să se ştie că cupoanele individuale sunt tipărituri cu caracter special, protejate împotriva falsificării sau contrafacerii, pe care sunt înscrise numele, prenumele, codul numeric personal şi adresa de domiciliu ale persoanei din grupul ţintă.

 

Grupul ţintă

Categoriile de persoane cele mai defavorizate care sunt destinatari finali în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 223/2014 sunt: familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat; familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei; şomerii a căror indemnizaţie în cuantum lunar stabilit nu depăşeşte 400 lei; pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună; persoanele cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate, adulţi şi copii; beneficiarii unor legi speciale ale căror indemnizaţii în cuantum cumulat este sub 400 lei.

 

O singură dată

Persoanele care fac parte din mai multe categorii beneficiază de ajutoare alimentare o singură dată în cadrul programului anual şi pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţin la data distribuirii ajutoarelor.

 

Foarte important

Persoanele care intră în grupul ţintă între data constituirii/actualizării bazei de date şi data distribuirii asistenţei materiale de bază (rechizite şcolare şi ghiozdane care se distribuie gratuit) şi a ajutoarelor alimentare sunt incluse de către autorităţile locale pe liste suplimentare.

Primesc asistenţă materială de bază elevii din învăţământul de stat primar şi gimnazial, responsabil de această activitate fiind Ministerul Educaţiei Naţionale, prin inspectoratele şcolare.

Persoanele care vor primi ajutor alimentar pe baza listelor suplimentare vor trebui să prezinte un document care atestă încadrarea în grupul ţintă, document care poate fi: dispoziţia scrisă a primarului sau mandatul poştal pentru plata drepturilor; carnetul de şomer vizat sau mandatul poştal ori orice alt document prin care se atestă plata indemnizaţiei de şomaj cuvenite lunar, al cărui cuantum lunar este sub 400 lei; decizia de pensie sau mandat poştal; certificatul de încadrare în grad de handicap grav şi accentuat.

Persoanele care se înscriu pe listele suplimentare primesc ajutorul în cadrul programului în limita cantităţilor rămase disponibile după distribuirea pe bază de cupon individual.

 

Cred că va mai dura

Împărtăşesc părerea acelora care cred că în perioada care a mai rămas din acest an este imposibil ca persoanele îndreptăţite să-şi poată converti cupoanele în alimente. Şi asta deoarece încă nu s-a încheiat distribuirea cupoanelor individuale şi, pe de altă parte, licitaţia pentru achiziţia publică este de durată, fără să punem la socoteală eventualele contestaţii. Un lucru este cert: toate persoanele defavorizate, fie pe baza cuponului individual, fie pe baza unui document care atestă că este îndreptăţit, vor beneficia de pachete cu alimente de bază – ulei, zahăr, făină, mălai, paste făinoase, conserve din carne de porc, conserve din carne de vită şi pateuri, în valoare aproximativă de 128 lei.

Cineva era de părere că ar fi fost mai simplu ca în loc de cupoane să le fi dat acestor persoane cupoane valorice. Era mai simplu, de acord, dar cine garantează că acei bani vor fi cheltuiţi pe alimente de bază şi nu pe altceva?

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.