Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Liceul „Sfântu Nicolae” Gheorgheni – la un secol de existenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » Liceul „Sfântu Nicolae” Gheorgheni – la un secol de existenţă
Liceul „Sfântu Nicolae” Gheorgheni – la un secol de existenţă

Liceul „Sfântu Nicolae” Gheorgheni – la un secol de existenţă

  • Monografia liceului, intitulată „100 de ani. Timpuri şi oameni”, va fi lansată astăzi în cadrul unei activităţi online, la eveniment fiind invitaţi foşti şi actuali profesori, elevi din generaţiile trecute şi actuale

Şcoala românească harghiteană care poartă numele patronului spiritual al municipiului din estul Depresiunii Giurgeului marchează în luna decembrie, printr-o serie de activităţi grupate sub genericul „100 de ani. Timpuri şi oameni la Liceul Teoretic Sfântu Nicolae”, împlinirea unui veac de existenţă.

  • Trecut şi prezent

Aflăm din monografia liceului că pe parcursul anului şcolar 1920 românii din Valea Mureşului Superior au cerut, printr-un memoriu adresat Resortului Cultelor şi Instrucţiunii, ca la Gheorgheni, pe lângă secţia maghiară, să se înfiinţeze şi o secţie română. Urmare a acestui demers, în anul şcolar 1920-1921, a luat fiinţă prima clasă de liceu cu predare în limba română din judeţul Ciuc, ea având 19 elevi. Din acel moment, Liceul Român de Stat „Sf. Nicolae” a funcţionat până în anul 1940.

„Perioada celui de-al Doilea Război Mondial a adus schimbări majore asupra evoluţiei evenimentelor. Rând pe rând, aici şi-au desfăşurat activitatea Gimnaziul Regal Maghiar de Stat (lb. maghiară), Liceul Coeducativ de Stat (lb. maghiară), Liceul Sfântu Nicolae (lb. română) în paralel cu Liceul Teoretic de Stat (lb. maghiară), pentru ca din 1948 denumirea liceului să fie aceea de Liceul Mixt Român. În 1956, Liceul Mixt Român s-a contopit cu Liceul Teoretic de Stat (lb. maghiară), formă sub care a funcţionat până în anul 1990”, ni se dezvăluie în paginile amplului studiu ştiinţific care va fi lansat astăzi, semnat de Radu Traian Roşca, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” Gheorgheni.

Începând din 1990, prin Hotărârea de Guvern nr. 521, la Gheorgheni s-au format două licee, care funcţionează ca unităţi de sine-stătătoare, sub numele de Liceul Teoretic Român şi Liceul Teoretic „Salamon Ernő”. Cinci ani mai târziu, liceul românesc a revenit la denumirea tradiţională: Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae”, devenind în ultimii 25 de ani una dintre cele mai apreciate unităţi de învăţământ din judeţul Harghita, astăzi o instituţie modernă, bine dotată cu material didactic şi cu un corp profesoral foarte bine pregătit.

Potrivit directoarei prof. Cosmina Maria Nan, nivelul înalt de pregătire al elevilor se reflectă în rezultatele „excelente” obţinute la concursurile şi olimpiadele naţionale, precum şi la examenele naţionale, renumele şcolii fiind purtat şi peste hotare de participanţii la proiectele europene desfăşurate în parteneriat cu şcoli din Lituania, Anglia, Cehia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Turcia, Italia, Suedia şi Portugalia.

Luna sărbătorii la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” Gheorgheni se desfăşoară sub semnul a 100 de „inimi mici într-o inimă mare; de fotografii din istoria recentă a şcolii; de jocuri practicate de elevi de-a lungul timpului; de melodii ale generaţiilor; de gânduri despre şcoala mea; de copaci plantaţi virtual; de scrisori pentru viitor într-o capsulă a timpului şi de experimente ştiinţifice”, cuprinse în tot atâtea activităţi.

Manifestările dedicate celebrării unui secol de realizări cu care actuala conducere se mândreşte, vor culmina astăzi, de la ora 17:00, cu lansarea monografiei liceului, intitulată „100 de ani. Timpuri şi oameni”, în cadrul unui eveniment online, la care au fost invitaţi foşti şi actuali profesori, elevii mai multor generaţii, oameni care fie poartă tradiţia, optând pentru a rămâne la catedră, fie au ajuns nume importante în diverse domenii.

„Ceea ce s-a scris aici este despre oameni, despre cei care au respirat ca noi, au râs şi au plâns ca noi, au vrut să facă bine, au fost îndoiţi de greutăţi, s-au ridicat, au trăit bucurii. Este despre şcoală, despre liniştea pământului şi plânsul lui. Şi, mai ales, este despre neuitare. A uita, în acest context, este ingratitudine. A vorbi şi recunoaşte este reverenţă…”, concluzionează prof. Cosmina Maria Nan.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.