Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lectură la nivel înalt… | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Lectură la nivel înalt…
Lectură la nivel înalt…

Lectură la nivel înalt…

  • Bibliotecari temerari din Harghita se alătură iniţiativei „România EduCaB”, care amenajează, în weekend, cel de-al 11-lea punct de citit „la înălţime” din România. Va fi cel de-al doilea „cuib” de lectură din judeţ, după cel amenajat în septembrie 2019 la Cabana Piatra Singuratică din Munţii Hăşmaş

„Credem că obiceiul cititului poate fi onorat şi în vârf de munte, fără să aduci cu tine în rucsac materialele de lectură la fiecare drumeţie”, susţin membrii grupului România EduCaB.

Prin proiectul „EduCaB în Munţi” iniţiatorii urmăresc crearea colţurilor de lectură în cât mai multe cabane din Munţii Carpaţi, cu sprijinul National Geographic Magazine Romania, al publicaţiilor „Decât o Revistă”, „Descoperă Himalaya”, precum şi al bibliotecilor judeţene arondate.

Zece au fost create până acum în diferite judeţe din ţară, inclusiv în Harghita, în toamna anului 2019.

„În septembrie 2019 au venit la biblioteca noastră. Iar bibliotecarii care au dorit, li s-au alăturat, ajutând la transportul cărţilor la Cabana Piatra Singuratică din Munţii Hăşmaş. Au dus atunci în jur de 100 de cărţi: poză scurtă, reviste de Geografie şi de drumeţie”, îşi aminteşte Bedő Melinda, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János”.

Colaborarea cu Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” a fost una benefică, menţionează doamna Bedő, membrii platformei naţionale aducând, de-a lungul timpului, în judeţ şi cărţi „foarte-foarte bune”, cum este cazul donaţiei de carte făcută în 2019, volume dăruite în urma desfiinţării „Librăriei în Limba Engleză” de la Piaţa Palatului din Bucureşti. Anul acesta au donat Bibliotecii Judeţene „Kájoni János” unsprezece exemplare ale Albumului „România Sălbatică”, cea mai amplă colecţie de fotografie dedicată naturii din ţara noastră, cuprinzând 250 de pagini cu fotografii şi informaţii interesante din parcurile naţionale şi naturale, din rezervaţii deosebite şi imagini cu majoritatea speciilor emblematice din fauna României. Exemplarele au fost distribuite bibliotecilor din judeţ.

Sâmbătă, 6 noiembrie, bibliotecari din Harghita, între ei şi directoarea Bibliotecii Municipale Gheorgheni Vincze Csilla, se vor întâlni cu membrii România EduCaB la Lacu Roşu, de unde vor urca în jur de o oră şi jumătate până la refugiul montan panoramic de pe creasta Muntelui Ucigaş (Gyilkos), aflat în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.

Promotorii iniţiativei aduc cărţi în limba română, iar Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” va completa colţul de lectură cu cărţi în limba maghiară. Ţinând cont de dimensiunile reduse ale refugiului montan, mini-biblioteca acestuia va cuprinde maximum 100 de cărţi şi reviste: proză scurtă, descrieri de călătorie, publicaţii distractive şi altele.

„Biblioteca Judeţeană şi bibliotecarii temerari se alătură cu mare bucurie acestui proiect, pe de o parte pentru că este o metodă inedită de promovare a lecturii, iar pe de altă parte fiindcă în biblioteci lucrează oameni foarte motivaţi să folosească orice posibilitate de perpetuare a cititului”, precizează Bedő Melinda.

Membrii EduCab şi-au propus să înnopteze la refugiul montan, urmând să-şi petreacă weekend-ul admirând de la înălţime panorama ce se deschide de la Lacul Roşu, până la creasta principală a Hăşmaşului şi împrejurimile.

„Primim cu drag participanţi la activitatea noastră, iubitori de natură şi lectură, dar şi contribuţii în cărţi, reviste cu care putem amenaja cuibul de lectură, la geam, spre vârfuri de munte”, anunţă iniţiatorii într-o postare pe pagina de Facebook a România EduCaB.

***

România EduCaB este o platformă naţională, inter-instituţională, inter-disciplinară lansată în 2015, cu scopul de a creşte capacitatea bibliotecilor publice de a răspunde nevoilor locale. Iniţiativa a fost lansată la nivel pilot în 2013 de către Ipsos România, în judeţul Dâmboviţa, fiind acum scalată la nivel naţional.

„Prin România EduCaB ne propunem să sprijinim procesul de creştere a capacităţii bibliotecilor publice de a funcţiona ca centre de resurse pentru comunităţile locale, oferind platforma instituţională pentru ca diverse organizaţii şi grupuri informale să se implice prin implementarea unor proiecte pe domeniul lor de expertiză, lărgindu-şi astfel grupul ţintă şi aria de acoperire”, explică iniţiatorii.

Partenerii strategici ai Ipsos pentru implementarea iniţiativei în România sunt: Biblioteca Naţională a României, reţeaua Biblionet, bibliotecile judeţene, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi Centrul Român pentru Inovaţie în Dezvoltare Locală.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.