Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lâna, la răscruce de drumuri: Unii au vrut, alţii se mai gândesc! | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Lâna, la răscruce de drumuri: Unii au vrut, alţii se mai gândesc!
Lâna, la răscruce de drumuri: Unii au vrut, alţii se mai gândesc!

Lâna, la răscruce de drumuri: Unii au vrut, alţii se mai gândesc!

După cum deja v-am informat, stimaţi cititori, prin Hotărârea Guvernului nr. 500/2017, lâna comercializată va fi subvenţionată cu 1 leu/kg, termenul de depunere a cererilor fiind anunţat pentru ziua de 30 august a.c.

Legat de acest subiect, l-am rugat pe domnul ing. Török Eugen, directorul executiv al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Harghita, să se refere la ceea ce s-a întâmplat în perioada premergătoare, având în vedere adresele expediate în teritoriu de la nivelul instituţiei judeţene şi Instituţiei Prefectului către agenţii agricoli şi primari, precum şi deplasările efectuate în foarte multe localităţi de către specialiştii DAJ. O cursă maraton în care se înscrisese şi interlocutorul meu, alegând ruta ce ducea către Tulgheş. Totul pentru a-i convinge pe ciobani că merită să se alăture efortului general, cu atât mai mult cu cât nu aveau nimic de pierdut…

Unii au vrut, alţii se mai gândesc pentru a vedea cum decurg lucrurile. Şi au timp până în 2018, când, foarte probabil, povestea lânii aflată încă la răscruce de drumuri se va relua.

Oricum, până ieri, arăta d-l Török, 620 de cereri erau depuse şi altele 5 în aşteptare, număr cu care, din calculele făcute pe baza declaraţiilor, se vor acoperi 310 tone de lână ce ar putea fi preluată, depozitată şi chiar subvenţionată, depinde din ce parte va bate vântul spre a putea favoriza restul acţiunilor ce se impun a se desfăşura pe acest segment.

Şi pentru că documentaţia nu cuprindea şi referiri concrete la numărul de patrupede care ar furniza, să spunem, amintita cantitate, voi menţiona că, dintr-o discuţie prealabilă la DAJ, în Harghita există circa 200.000 de oi ce pot fi tunse în primăvară.

De precizat în context ar mai fi faptul că Ciucul de Sus este, prin numărul solicitărilor depuse, cea mai interesată zonă de subvenţie pentru lână, celelalte fiind apropiate numeric, un clasament, aşa de dragul statisticii, urmând a se face în zilele ce vor veni.

Cât priveşte localităţile, reţin că ceva mai subţire este situaţia în Odorheiu şi Cristuru Secuiesc, Corbu ori Gălăuţaş, în comparaţie cu situaţia, să zicem, din Topliţa, Sărmaş sau Voşlăbeni, dar lista se poate completa.

Desigur, motivele pentru care nu puţini ciobani au stat în cumpănă privind solicitarea subvenţiei pentru lână au fost diverse, cele mai importante vizând existenţa capacităţilor de preluare a materiei prime şi cheltuielile cu transportul ei, mai ales dacă efectivul de oi deţinut este mic.

Sub acest aspect, în ziua de ieri, situaţia se prezenta astfel: la Dealu, Plăieşii şi Casinul Nou au fost identificate locaţii pentru amenajarea depozitelor de preluare, treabă la care şi statul va acoperi 49 la sută din cheltuieli; la Miercurea-Ciuc şi Gheorgheni încă nu s-a găsit o soluţie privind închirierea unor spaţii, negocierile urmând a fi reluate.

De asemenea, mai arăta d-l Török, se au în vedere discuţii şi cu agenţi economici de profil din judeţele Bistriţa şi Sibiu, posibil interesaţi de lâna din Harghita, spre a se contura o imagine cât mai clară a perspectivei sub acest aspect…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.