Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Topliţa a avut loc cea de-a XXIV-a ediţie a Zilelor „Miron Cristea” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » La Topliţa a avut loc cea de-a XXIV-a ediţie a Zilelor „Miron Cristea”
La Topliţa a avut loc cea de-a XXIV-a ediţie a Zilelor „Miron Cristea”

La Topliţa a avut loc cea de-a XXIV-a ediţie a Zilelor „Miron Cristea”

După un an de restricţii care au făcut ca ediţia din 2020 să se desfăşoare în format foarte restrâns, acum, la 135 de ani de la naşterea primului patriarh al României, Topliţa a fost din nou gazda uneia dintre cele mai importante activităţi culturale şi ştiinţifice din judeţ – Zilele „Miron Cristea”.

Cea de-a XXIV-a ediţie a Zilelor „Miron Cristea” a fost organizată de Centrul Cultural Topliţa, Fundaţia „Miron Cristea”, Biblioteca Municipală „George Zbârcea”, Consiliul Local şi Primăria municipiului Topliţa, cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului României.

Zilele „Miron Cristea” au debutat duminică, cu deschiderea festivă, când au fost programate luările de cuvânt în plen, prezentările de cărţi lansate în ultimii doi ani şi Sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice „Credinţă străbună, Cultură, Civilizaţie şi Istorie”, dar şi întâlnirea participanţilor la bustul lui Miron Cristea din parcul central al municipiului de pe Mureşul Superior.

Ieri, în cadrul Zilelor „Miron Cristea”, au avut loc vernisarea expoziţiilor „Imaginea satului de altădată” (realizată de preşedintele Asociaţiei culturale „La poale de Călimani”, dna Rusalina Petruţ, şi care a reunit fotografii vechi, de colecţie)şi „Moştenire topliţeană” (tot o expoziţie de fotografii vechi, realizată şi prezentată de dna Viorica Lazăr, manager al Bibliotecii municipale „George Sbârcea”). Tot ieri a fost programată tradiţionala excursie tematică într-o localitate din zonă, pentru vizitarea monumentelor istorice şi rezervaţiilor naturale – de data aceasta a fost ales Tulgheşul.

Astăzi, înainte să se tragă concluziile ediţiei cu numărul 24 a Zilelor „Miron Cristea”, gazdele şi invitaţii au participat la liturghia prilejuită de sărbătoarea hramului Mănăstirii „Sf. Ilie” din Topliţa.

24 de ediţii neîntrerupte

După o scurtă introducere făcută de Vasile Gotea, vicepreşedintele Fundaţiei „Miron Cristea” şi binecuvântarea ediţiei din acest an dată de către părintele protopop Dumitru Apostol, participanţii la ediţia din acest an au ţinut un moment de reculegere în memoria celor care anul trecut sau chiar acum, în 2021, au plecat dintre noi. Au fost personalităţi marcante ale vieţii culturale şi ştiinţifice româneşti, care au participat la majoritatea ediţiilor Zilelor „Miron Cristea”: gen. brg. topliţeanul Viorel Căliman, Ioan Ranca de la Tg. Mureş, Mircea Păcuraru şi Vasile Lechinţan.

„Simt o senzaţie ciudată pentru că din gazdă, cum eram până anul acesta, am devenit oaspete, fiindcă mă adresez dvs. în calitatea mea oficială de subsecretar de stat la Ministerul Culturii şi în această calitate vreau să vă adresez un mesaj din partea domnului ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu”, spunea prof. dr. Costel Lazăr, cel care, până nu de mult, conducea Centrul Cultural „Miron Cristea”. „Domnia sa (ministrul Culturii – n.a.) vă felicită pentru această manifestare deosebit de importantă pentru toţi românii din Arcul intracarpatic şi, de asemenea, este conştient de faptul că Centrul Cultural Topliţa se află în subordinea Ministerului Culturii, este o instituţie care îşi îndeplineşte cu prisosinţă rolul de a păstra identitatea românească pe aceste meleaguri”.

În final, prof. dr. Costel Lazăr şi-a arătat mulţumirea faţă de faptul că, „deşi în pandemie, Centrul Cultural a reuşit anul acesta să organizeze Zilele Miron Cristea aşa cum se desfăşurau în anii precedenţi, cu excepţia anului trecut, când, din cauza restricţiilor, nu am putut să ne întâlnim decât o zi şi doar cei din zona Topliţa”.

La deschiderea oficială a Zilelor „Miron Cristea”, Consiliul Local şi Primăria municipiului Topliţa au fost reprezentate de Andra Borş.

„Salutăm implicarea celor care fac posibilă continuitatea acestui eveniment de înaltă ţinută, cinstind, în acelaşi timp, memoria celui care a devenit o figură legendară a acestor meleaguri – Miron Cristea. Un român adevărat, care a sprijin constant valorile naţionale şi care a militat pentru emanciparea culturală a românilor din Transilvania, ne face mândri că suntem urmaşii celui care a devenit primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi, de asemenea, prim-ministru al României în perioada 1938-1939. De asemenea, suntem mândri de faptul că a fost topliţean şi ne dorim să-i ducem cu cinste numele peste ani. El ne-a învăţat lecţii valoroase despre recunoştinţa pentru jertfa predecesorilor noştri, ne-a învăţat ce înseamnă mândrie naţională şi spirit identitar. Pornind din umbra acestui nume, dvs., cei care participaţi la Zilele Miron Cristea, aduceţi contribuţii personale valoroase şi vă mulţumim pentru asta”, spunea profesoara Andra Borş.

Un mesaj a fost transmis şi de către managerul interimar al Centrului Cultural „Miron Cristea”, dl Bodor István.

Preşedintele onorific al Fundaţiei Miron Cristea, prof. Ilie Şandru, prin a cărui strădanie, de 24 de ani nu s-a întrerupt şirul acestei manifestări, remarca prezenţa mai puţin numeroasă faţă de anii în care Zilele „Miron Cristea” erau asemăluite cu o academie de vară.

„Nu-mi vine să cred. Suntem mai puţini ca altă dată. Situaţia o ştiţi destul de bine, ca şi mine: parcă toate s-au întors pe dos, nimic nu merge precum a fost. De abia încăpeam, cu 50-60-70 de participanţi, dar ne bucurăm că ne-am întâlnit chiar atâţia câţi suntem şi cei care aţi venit acum înseamnă că iubiţi Topliţa, că îl iubiţi pe primul patriarh al României şi că ne iubiţi pe noi, cei de aici şi din Topliţa, care ne străduim să organizăm această destul de importantă manifestare.

Cineva, la ediţiile trecute, când erau atâţia oameni, spunea am venit la Academia de Vară din Topliţa”, remarca prof. Ilie Şandru, care mai amintea faptul că în decursul anilor, cu ocazia acestei manifestări, s-au ţinut mii de comunicări ştiinţifice valoroase, s-au tipărit câteva zeci de volume din Sangidava.

Primul patriarh al României

După-amiază, gazdele şi invitaţii Zilelor „Miron Cristea” au participat la slujba de pomenire oficiată la bustul lui Elie Cristea din parcul central al municipiului Topliţa.

După aceasta, prof. dr. Florin Bengean a punctat câteva momente din viaţa celui care a fost primul patriarh al României.

„Plecat de pe aceste meleaguri, a învăţat carte la Năsăud şi-l vedem pe Elie Miron Cristea ajungând la Sibiu, la Institutul Teologic, îmbrăcat în acele straie ţărăneşti româneşti. După ce a absolvit studiile de la Sibiu, îl întâlnim învăţător la Orăştie pentru o perioadă de timp, apoi, o bună parte a activităţii sale şi-a desfăşurat-o la Sibiu, a avut mai multe funcţii administrative.

A fost călugărit de către mitropolitul Miron Romanov, care i-a şi dat numele după al său. Apoi a lucrat pe tărâmul Astrei, pe tărâm cultural, pe multe planuri şi datorită activităţii sale a fost ales, în 1909, episcop al Caransebeşului, unde, de asemenea, a desfăşurat o activitate rodnică până în 1919, când a fost ales mitropolit-primat al Ungrovlahiei (Ţării Româneşti), iar apoi, în 1925, a fost ridicat la rangul de patriarh. Prin lege, în februarie 1925, scaunul de mitropolit primat al Ungrovlahiei a fost ridicat la rangul de patriarhie şi atunci, automat, Miron Cristea, ca mitropolit, a devenit cel dintâi patriarh al României reîntregite”.

Liviu CÂMPEAN

XXX

Cu detalii de la ediţia din acest an a Zilelor „Miron Cristea” vom reveni în numerele viitoare.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.