Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La SJU Miercurea-Ciuc: O echipă completă, pe un traseu bine conturat | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » La SJU Miercurea-Ciuc: O echipă completă, pe un traseu bine conturat
La SJU Miercurea-Ciuc: O echipă completă, pe un traseu bine conturat

La SJU Miercurea-Ciuc: O echipă completă, pe un traseu bine conturat

Miercuri, 23 martie, Consiliul Judeţean Harghita a organizat o conferinţă de presă care avea ca scop, pe de o parte, prezentarea noului director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, pe de altă parte, prezentarea unor obiective avute în vedere de către autoritatea tutelară, pentru anul în curs.

În această idee, după ce dr. Konrád Judit a afirmat că pentru dânsa funcţia de medic şef implică o mare responsabilitate, preşedintele CJ i-a şi solicitat să elaboreze o strategie care să aibă ca principal obiectiv promovarea unităţii într-o categorie superioară, respectiv de la a III-a la a II-a, prin atingerea parametrilor prevăzuţi în normele de încadrare. Şi asta întrucât, exemplifica d-l Borboly Csaba, pentru acelaşi caz medical, Casa de Asigurări de Sănătate decontează o sumă mai mare celor aflaţi în grupa spre care tinde şi SJU, sens în care, treptat, au şi fost făcuţi câţiva paşi.

Pe acelaşi traseu bine conturat, autoritatea tutelară, prin vocea preşedintelui său, îşi propune, după scandalul cu licitaţia privind asigurarea serviciilor de laborator, să realizeze un laborator propriu al spitalului, pornind de la faptul că, în marea majoritate a unităţilor similare din ţară, serviciile despre care vorbim nu sunt externalizate. În plus, existenţa unui asemenea laborator „ar atrage un contract separat cu Casa, pe seama căruia s-ar putea realiza chiar venituri”.

Fără a mă abate din… drum, reţin aici şi dorinţa de a fi aduşi pe mai departe medici specialişti pentru specialităţile deficitare, ca o condiţie pentru atingerea obiectivului major, dar nu numai, ca şi dorinţa asigurării unui cadru propice de comunicare permanentă cu medicii de pe secţii, ştiut fiind că lucrările din spital vor continua, iar activitatea lor trebuie să se desfăşoare în siguranţă.

Până una-alta, am fost informaţi că la şedinţa CJ de la Plăieşii de Jos s-a decis rezilierea contractului cu executantul, „care nu mai doreşte să lucreze”. Şi pentru că în proiectul iniţial au survenit pe parcurs foarte multe schimbări, iar legea, potrivit d-lui Borboly, prevede că, în cazul în care obiectul achiziţiei publice a suferit modificări, el trebuie scos din nou la licitaţie, motiv pentru care ceea ce a mai rămas de executat va fi executat de viitorul câştigător. Cine va suporta pierderile, în situaţia în care ar intra în discuţie aşa ceva? „Cei răspunzători de ele, de la care vom şi solicita să fie recuperate!”.

Cât priveşte volumul lucrărilor neexecutate, pe toate elementele ce îl compun, preşedintele CJ Harghita a spus că „vor veni specialiştii, proiectantul, dirigintele de şantier şi beneficiarul, care vor face evaluările”.

În altă ordine de idei, s-a readus în discuţie necesitatea înfiinţării unui heliport, pentru care, în 2014, Primăria municipiului Miercurea-Ciuc şi Consiliul Judeţean Harghita căzuseră de acord să suporte cheltuielile pe din două, dar n-a fost să fie; în 2015 au fost bani, pentru că i-a prevăzut CJ, dar treaba nu a reuşit şi, uite aşa, povestea s-a tot depănat pe ghem până acum. Acum, în a doua parte a anului, spunea d-l Borboly, Consiliul va asigura finanţarea, după ce va afla care este suma necesară.

Legat de calea ce trebuie urmată în privinţa Secţiilor de pneumologie şi boli infecţioase de la Şumuleu, care trebuie mutate de acolo pentru a putea fi retrocedată clădirea Bisericii Franciscane, există două soluţii: prima vizează reabilitarea clădirii Policlinicii, pentru care se aşteaptă semnătura tuturor medicilor primari; a doua – înălţarea unei clădiri noi, dacă Guvernul va susţine un astfel de proiect! „Dar asta trebuie să decidă spitalul!”.

Tot de perspectivă, mai mult sau mai puţin apropiată, ţine şi preocuparea pentru asigurarea locuinţelor de serviciu destinate medicilor, prin cumpărare de către SJU, căruia i-au fost alocate fonduri; prin construirea altora noi, de către CJ şi prin închiriere, demers întru’ susţinerea căruia şi-a manifestat disponibilitatea o fundaţie din Ungaria.

konrad2La rândul său, dr. Demeter Ferenc, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, şi-a exprimat satisfacţia că doamna dr. Konrád Judit este o persoană pe care CV-ul o recomandă ca fiind omul de care unitatea avea nevoie şi a precizat că o decizie privind viitorul secţiilor din Şumuleu ar urma să fie luată exact a doua zi, după conferinţa de presă (n.r. – ieri), odată cu întrunirea Consiliului medical.

Oricum, potrivit domniei sale, foarte multe voci susţin că poate ar fi mai bună ideea de a construi o clădire nouă, care să corespundă nevoilor actuale, aşa cum mai bine ar fi ca heliportul să fiinţeze în actuala parcare din faţa spitalului, pentru că astfel s-ar economisi timpul folosit cu transportul bolnavilor, pentru care fiecare secundă este extrem de preţioasă atunci când viaţa lor e în pericol.

Cu regretul că timp de nouă luni de zile unitatea a funcţionat fără director medical, sau cu intermitenţe, iar o perioadă mai scurtă fără director economic şi director îngrijiri, domnul dr. Demeter crede că acum, prin completarea Comitetului director, ca şi prin completarea echipei manageriale, activitatea din spital va fi mult mai eficientă.

În sfârşit, pentru cei curioşi, mai consemnez faptul că, după ultima evaluare a ofertelor firmelor rămase în competiţia deschisă asigurării serviciilor de laborator pentru SJU Miercurea-Ciuc, câştigătoare a ieşit Prodia, dar adversara sa, firma Medcenter din Bucureşti, a depus deja o contestaţie…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.