Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La pomul lăudat, să cauţi eticheta! | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » La pomul lăudat, să cauţi eticheta!
La pomul lăudat, să cauţi eticheta!

La pomul lăudat, să cauţi eticheta!

Ceva mai discretă la început de an, activitatea Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) Harghita devine tot mai vizibilă odată cu sosirea primăverii, sau mai exact cu ceea ce aduce ea în spaţiul în care bobul germinează şi pomul prinde rădăcini.

Acest lucru l-am înţeles foarte bine de la doamna inginer Incze Anika, specialist în cadrul instituţiei despre care vă vorbesc, care mi-a relatat că din luna ianuarie şi până pe la mijlocul lunii în curs Inspectoratul a eliberat etichetele pentru cartofii de sămânţă şi a monitorizat agenţii economici, persoane fizice şi juridice, în vederea prelungirii vizei anuale pentru culturile din arabilul judeţului, în scopul obţinerii, respectiv prelucrării şi comercializării producţiei obţinute.

Sigur, pentru cei mai mulţi dintre noi, toate aceste probleme nu înseamnă mare lucru, dar pentru specialiştii ITCSMS Harghita situaţia este privită şi abordată cu toată responsabilitatea, găsirea soluţiilor adecvate fiecărui segment în limita cadrului legal impunând deplasări în teritoriu, telefoane peste telefoane, avertismente verbale ori scrise, termene şi, în ultimă instanţă, amenzi. O agendă plină, cu ajutorul căreia se urmăreşte sistematic acoperirea zonei de interes şi implicit a zonei geografice, ştiut fiind că ITCSMS Harghita are în subordine şi o filială în Covasna.

Revin însă la semnalele emise spre cei din teritoriu şi la modul în care ele au fost recepţionate, măsura faptelor fiind reflectată în rezultatul controalelor efectuate prin pieţele din oraşe şi prin magazinele care vând seminţe, vreo 45 la număr în judeţ, obligate să deţină o autorizaţie de comercializare emisă de instituţia judeţeană cu atribuţiuni clare pe acest palier. O autorizaţie şi, completez, o evidenţă exactă a mişcării seminţelor în două rubrici deschise în registrul de intrări-ieşiri, ce trebuie condus zilnic de unităţile cu un astfel de profil.

Ce s-a găsit până în prezent în cele peste 50 la sută din magazinele controlate? Potrivit doamnei ing. Incze, majoritatea deficienţelor constatate ţineau de lipsa autorizaţiei/vizei anuale de prelungire a ei şi de lipsa registrului despre care v-am povestit anterior, situaţie cum nu se poate de aiurea. Una din cauzele pentru care s-a ajuns aici ar fi, dacă am înţeles eu bine, chiar sumele percepute pentru autorizare, deloc mici, care se dovedesc prohibitive pentru mulţi, şi concurenţa nedreaptă în care câştigător este de curând doar cel pentru care astfel de autorizări nu se mai solicită, pentru că legea l-a scos de pe… lista ei. Observaţi că evit să nominalizez pe cineva şi o fac cu bună ştiinţă, pentru a nu mai ucide şi eu un producător indigen de seminţe sau de material săditor, obligat să-şi vândă marfa spre a scoate un ban pe care să-l reinvestească în acelaşi scop.

Cât priveşte pieţele, controlate una câte una până la ultima, în care s-au vândut şi încă se mai vând pomi, e de reţinut că în multe cazuri aceştia nu erau etichetaţi aşa cum prevăd normativele în vigoare, motiv pentru care a fost suspendată vânzarea lor.

În legătură cu măsurile dispuse în magazinele ce au ca profil comercializarea seminţelor, doamna Incze a precizat că acolo unde s-au găsit deficienţe majore  s-au fixat termene de remediere, lucru care impune de la sine efectuarea unui alt control.

În ceea ce îi priveşte pe cumpărători, specialiştii ITCSMS Harghita au doar trei recomandări: să-şi procure seminţe doar de la agenţi economici autorizaţi, cum ar fi de pildă UNISEM-ul, şi să verifice de fiecare dată termenul de valabilitate al seminţelor, înscris pe ambalaj.

Referitor la pomi, lucrurile sunt şi mai simple: fiecare dintre ei trebuie etichetat şi informaţiile de pe etichetă trebuie reţinute. Altfel, situaţia seamănă cu aceea în care cumperi în butic un produs de firmă, crezând că ai dat lovitura vieţii, şi descoperi acasă că te-ai ales cu un produs contrafăcut…

ȘTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.