Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La nivelul judeţului sunt suficiente forţe, mijloace şi materiale pentru a se gestiona orice situaţie de urgenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » La nivelul judeţului sunt suficiente forţe, mijloace şi materiale pentru a se gestiona orice situaţie de urgenţă
La nivelul judeţului sunt suficiente forţe, mijloace şi materiale pentru a se gestiona orice situaţie de urgenţă

La nivelul judeţului sunt suficiente forţe, mijloace şi materiale pentru a se gestiona orice situaţie de urgenţă

Din datele transmise de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din Harghita, la nivelul judeţului sunt suficiente forţe, mijloace şi materiale cu care se poate gestiona aproape orice situaţie de urgenţă cuprinsă în registrul de capabilităţi. Afirmaţia a fost făcută ieri, de şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita, general Gheorghe Pop, în cadrul şedinţei ordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Harghita. Inspectorul şef al ISU a spus că sunt două mari categorii pentru intervenţii în situaţii de urgenţă: utilajele şi mijloace şi materiale. În acest context, generalul Gheorghe Pop a reamintit că judeţul Harghita se află pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte dotarea cu tehnică şi materiale la nivel de servicii voluntare pentru intervenţia în situaţii de urgenţă.

Acesta a explicat că utilaje de intervenţie se referă la autoturisme, ambulanţe, autocamioane, autobuze, autospeciale cu apă şi spumă, vidanje, autospeciale de tractat, alte autospeciale, freze, tractoare cu lamă, buldozere, autogreblere, încărcător frontal, utilaj de împrăştiat materiale, bărci, motopompe, electropompe, grupuri electrogene, precum şi motoferăstraie. În ceea ce priveşte categoria mijloacelor şi materialelor, acestea se referă la detector acustic pentru localizarea supravieţuitorilor. „Din păcate, din acestea există unul singur la nivelul serviciilor voluntare – cel de la Lăzarea – obţinut printr-un program de finanţare. Normal ar trebui să aibă fiecare subunitate profesionistă. Am ridicat problema şi la nivelul eşaloanelor superioare, s-a luat în considerare şi se analizează posibilitatea de finanţare”. Detectorul acustic se foloseşte pentru localizarea supravieţuitorilor în situaţie de cutremur – când sunt surprinse persoane sub dărâmături, în spaţii închise pentru a putea detecta persoanele în viaţă dincolo de dărâmături. O altă componentă este detectorul de substanţe toxice, care se găsesc la fiecare detaşament. „A şi fost folosit în cazul şcolii de la Feliceni, când a fost o emanaţie de gaz”. În categoria mijloacelor şi materialelor mai sunt incluse: complet de salvare de la înălţime, costume anticaloric aluminizat, radiometru, complete de iluminat, staţii radio, măşti contra gazelor etc. „Cert este că din analiza noastră reiese că sunt minimum suficiente şi necesare pentru gestionarea, la momentul actual, a oricărei situaţii cu care ne-am confruntat până acum”, a concluzionat şeful ISU. Amintind totuşi că sunt şi anumite situaţii neprevăzute, cum au fost inundaţiile din 2005, când la nivelul judeţului şi-au pierdut viaţa 16 persoane.

În cadrul şedinţei ordinare a CJSU Harghita a fost prezentat raportul privind activitatea Comitetului şi a Secretariatului Tehnic Permanent, în perioada 24 noiembrie 2014 – 30 martie 2015. Concluzia fiind că în această perioadă nu au fost probleme excepţionale. De asemenea, a fost prezentată o analiză privind modul de desfăşurare a activităţilor de deszăpezire în iarna 2014/2015 pe drumurile naţionale şi judeţene, nici aici nefiind constatate probleme deosebite. Tot în aceeaşi şedinţă a fost prezentată campania naţională de informare şi pregătire a populaţiei „NU TREMUR LA CUTREMUR”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.