Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La nivelul judeţului, marea majoritate a şomerilor aveau cel mult opt clase | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Economic » La nivelul judeţului, marea majoritate a şomerilor aveau cel mult opt clase
La nivelul judeţului,  marea majoritate a şomerilor aveau cel mult opt clase

La nivelul judeţului, marea majoritate a şomerilor aveau cel mult opt clase

Un număr de 5.575 de şomeri erau înregistraţi la sfârşitul lunii noiembrie în judeţul Harghita, din care 4.057 nu aveau studii – absolviseră doar şcoala primară sau au terminat opt clase. Ceea ce înseamnă că la nivelul judeţului aproximativ 73% dintre şomeri aveau cel mult opt clase, motiv pentru care sunt greu de încadrat pe piaţa muncii. 1.020 dintre şomerii înregistraţi în Harghita nu au nici un fel de studii.

Datele au fost furnizate de directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOJFM) Harghita, Tiberiu Pănescu. Potrivit sistemului de profilare al instituţiei, din cei 4.057 de şomeri care au maximum opt clase, 3.262 sunt foarte greu ocupabili, 582 sunt greu ocupabili, 130 sunt mediu ocupabili şi doar 83 dintre ei, adică 2,5%, sunt uşor ocupabili. Tiberiu Pănescu a declarat că cei uşor ocupabili au obţinut, în anumite circumstanţe, calificări care se caută pe piaţa muncii.

La nivelul AJOFM Harghita se încearcă cuprinderea în programe de formare profesională a şomerilor care au cel puţin opt clase.

„Legislaţia a fost modificată pentru cei care au patru clase absolvite, deci şcoala primară, în sensul că a fost publicată o listă de meserii simple, pentru care ei pot să obţină calificări, gen încărcător-descărcător, femeie de serviciu, îngrijitor clădiri. Datorită cadrului legislativ, noi nu putem începe astfel de cursuri pentru aceste persoane, pentru că după ce lista a fost publicată trebuie elaborate, conform legislaţiei din România, standarde ocupaţionale, pentru fiecare dintre aceste meserii. După aceea trebuie să apară furnizori autorizaţi, care trebuie să se autorizeze special pentru a avea dreptul să organizeze cursuri de formare profesională în aceste meserii. Ori acest proces este de durată, estimăm la câteva luni”, a spus directorul AJOFM Harghita.

Tiberiu Pănescu a mai explicat că nivelul redus de studii şi lipsa calificărilor înseamnă deficit de forţă de muncă şi o mai redusă capacitate de a furniza forţă de muncă potrivită pentru locurile de muncă declarate de angajatori.

Conform sursei citate, la nivelul judeţului, rata şomajului este una scăzută din anul 1991 şi începutul anului 1992, nemaifiind înregistrat în judeţ un număr atât de mic de şomeri. (L.M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.