Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului: Salve de mitralieră în semn de respect şi recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru neam şi ţară | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » La Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului: Salve de mitralieră în semn de respect şi recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru neam şi ţară
La Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului: Salve de mitralieră în semn de respect şi recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru neam şi ţară

La Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului: Salve de mitralieră în semn de respect şi recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru neam şi ţară

Un ceremonial militar şi religios a avut loc şi la Troiţa din Parcul central al municipiului

De Ziua Eroilor, militarii care au căzut pentru făurirea României Mari au fost comemoraţi la Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului şi în centrul municipiului Topliţa.

Manifestările de comemorare au început la Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului, din Topliţa, ridicat în memoria celor 771 de ostaşi români care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial pentru eliberarea Ardealului şi care se odihnesc sub edificiu.

Ceremonialul militar şi religios a început cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte. După aceasta a urmat intonarea Imnului de Stat al României, timp în care au fost trase salve de mitralieră de pe transportoarele amfibii blindate, în semn de respect şi recunoştinţă pentru eroii neamului.

Un moment emoţionant a fost citirea solemnă a numelor eroilor topliţeni care au căzut pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial.

Slujba de pomenire a eroilor neamului românesc căzuţi pe câmpurile de luptă a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, alături de un sobor de preoţi. După care, în ritmurile Imnului Eroilor, au fost depuse coroane de flori, majoritatea roşii, pe ramuri de brad, pe ale căror benzi tricolore s-a putut citi „Glorie eternă eroilor neamului românesc”, în semn de recunoştinţă veşnică pentru cei care au murit pentru ţară şi popor.

Ceremonialul de la Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului din Topliţa s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare şi a muzicii militare, care, în acest an, a fost formată din militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, jandarmi de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita, pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului, fiecare armă purtând propriul drapel de luptă, precum şi de lucrătorii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita.

Un ceremonial militar şi religios a avut loc şi la Troiţa din Parcul central al municipiului Topliţa, prin centrul oraşului defilând, pe lângă militari, şi tehnica militară.

Preasfinţitul Părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, a declarat că pentru românii din zonă această zi are o încărcătură sufletească deosebită. „Pentru comunitatea românească din arealul străbun, ziua de astăzi este o zi cu o încărcătură sufletească deosebită, pentru că aceşti bravi eroi ai neamului românesc, 771 de eroi jertfiţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea Ardealului străbun, au fost aşezaţi de către Patriarhul Miron Cristea la intrare în municipiul Topliţa, la trecătoarea din Moldova. (…) Dăm slavă lui Dumnezeu pentru acest mare praznic bisericesc şi românesc în acelaşi timp, pentru că eroii pentru noi sunt temelia poporului român. Ne mândrim cu aceşti bravi eroi ai neamului şi aducem rugăciuni în faţa Tatălui Ceresc pentru jertfa pe care au făcut-o pentru neam şi ţară”, a spus episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.

Primarul municipiului Topliţa, ing. Stelu Platon, a evidenţiat, la rândul său, faptul că în această zi, cu dublă semnificaţie, una religioasă şi cealaltă laică, ne comemorăm eroii neamului, însă „într-o epocă destul de complicată”. „Vai de cei care nu au nici un Dumnezeu şi de cei care îşi uită eroii, îşi uită ţara, obiceiurile! E un prilej nu numai de aducere aminte, dar poate că prilejul cel mai important este să transmitem generaţiei tinere că un popor fără istorie, fără trecut, nu are nici un viitor. Din păcate, generaţia tânără e mai puţin preocupată astăzi de trecut. Dacă secole la rând, poate milenii, tinerii acestei ţări şi-au dat viaţa pentru România Mare, din păcate, astăzi milioane de tineri pleacă în străinătate, acolo unde, cel puţin în Europa, se constată o diluare extrem de puternică şi de evidentă a tradiţiilor, apartenenţelor la o cultură, la un neam, la o naţiune”, a declarat ing. Stelu Platon, amintind şi că această comemorare are loc în anul în care se împlinesc 100 de ani de când s-a creat România Mare „şi acest eveniment face parte din evenimentele dedicate Centenarului”.

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a spus, în cadrul manifestărilor din centrul Topliţei, că, deşi sunt asemenea manifestări în toată ţara, a ales să vină la Topliţa pentru că în această zonă „inima românilor bate altfel pentru ţară”. „Sigur că la această oră în ţară, în toate garnizoanele, în toate bisericile, în toate cimitirele se organizează ceremoniale militare şi religioase, care evocă pe cei care şi-au dat viaţa în 1877, în Primul Război Mondial, în al Doilea Război Mondial, pentru ca România să fie un stat unitar, un stat independent, un stat care să aibă numele lui. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire şi de aceea mi-am dorit mult (…) să fiu astăzi la Topliţa, pentru că aici, în judeţul Harghita, în zona de nord a judeţului Harghita, în municipiul Topliţa, în comunele din jur inima românilor bate altfel pentru ţară, pentru simbolurile naţionale şi pentru ceea ce înaintaşii noştri au făcut acum 100 de ani pentru ca România să fie o ţară mare, o ţară mândră în lume, o ţară care să fie recunoscută de naţiunile lumii. Când vorbim de jertfă, când vorbim de eroi, ne aplecăm în faţa lor şi le aducem un pios omagiu pentru sângele vărsat, pentru ceea ce au făcut pentru această ţară”, a spus Mircea Duşa, precizând că atunci când vorbim de eroi, vorbim şi de eroi în viaţă: „avem veterani de război şi le aduc mulţumiri şi un omagiu deosebit”.

Vorbind despre Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului, Mircea Duşa a spus „că acel monument este un simbol al românilor de aici, din zona Topliţei, un simbol prin faptul că Miron Cristea, cel care conducea delegaţia română după Adunarea de la Alba Iulia (…) avea să devină primul patriarh al ţării şi nu şi-a uitat niciodată obârşia, locul de unde a plecat; s-a întors întotdeauna cu plăcere aici, în zona Topliţei şi tocmai din respect pentru militarii şi românii care şi-au dat viaţa a ridicat acel Monument-Mausoleu de la Secu”.

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, după ceremoniale, şi-a exprimat bucuria că populaţia „înţelege din ce în ce mai mult că valorile naţionale au întâietate”, la manifestări fiind „o participare masivă” a oamenilor din această zonă. „Marele nostru istoric Nicolae Iorga spunea că cine uită, nu merită. Noi astăzi, ca în fiecare an, în judeţul Harghita şi aici în municipiul Topliţa, la mausoleul în care îşi dorm somnul de veci 771 de militari, ne-am adunat cu toţii să depunem o coroană de flori, un pios omagiu din suflet pentru cei care şi-au dat sacrificiul suprem pentru independenţă, pentru libertate şi pentru unitate, pentru ca noi să putem fi azi aici, să celebrăm Centenarul Marii Uniri. Mă bucur foarte mult că populaţia înţelege din ce în ce mai mult că valorile naţionale au întâietate, nu doar în acest an, ci aşa trebuie să fie de-acum încolo întotdeauna. A fost o participare masivă din partea populaţiei din această zonă şi mă bucur foarte mult, dar cel mai important este să nu ne uităm eroii, pentru că ei nu mor niciodată. (…) Glorie eternă eroilor neamului!”, a declarat prefectul judeţului.

La ceremonialul religios şi militar au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ai structurilor Ministerului de Interne în teritoriu, ai instituţiilor deconcentrate şi de învăţământ din judeţ, ai partidelor politice româneşti, ai asociaţiilor militare în rezervă sau retragere, cadre militare, veterani de război, precum şi locuitori din zona de nord a judeţului.

În poiana de lângă Monumentul-Mausoleu de la Secu, militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte au amenajat standuri de prezentare a armamentului, tehnicii de comunicaţii şi materialelor de alpinism şi schi, care au putut fi vizitate de doritori.

Tradiţionalul spectacol folcloric

Participanţii la ceremonialul de la Secu şi nu numai s-au deplasat, după manifestările de la monument, în poiana de lângă mausoleu, unde s-a desfăşurat tradiţionala sărbătoare câmpenească de Ispas a topliţenilor. Invitaţi să ofere un regal folcloric celor prezenţi au fost: Ansamblul „Topliţana”, Grupul Folcloric „Flori Topliţene” (ambele din Topliţa), Corul „Voievozii Munţilor” – Vâlcele, Cora Munteanca, Ciprian şi Mihaela Istrate, Ansamblul Folcloric Profesionist „Rapsodia Călimanilor” din Topliţa. Organizatorii evenimentelor au fost: Primăria municipiului Topliţa, Casa de Cultură Topliţa şi Centrul Cultural Topliţa.

Arhiva foto

∗∗∗

În județul Harghita, evenimente dedicate Zilei Eroilor au fost organizate în comunele Tulgheș, Sărmaș și Voșlăbeni.

∗∗∗

În anul 1920, printr-un decret-lege, autorităţile române au declarat Ziua Eroilor drept sărbătoare naţională, celebrată de Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată în 1995 de Parlamentul României şi, ulterior, în 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.

Mausoleul Eroilor din Topliţa a fost ridicat la iniţiativa Patriarhului Miron Cristea, de către Societatea „Cultul Eroilor” şi inaugurat în anul 1925. La baza mausoleului sunt depuse osemintele a 771 de militari români căzuţi pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial. Au fost identificaţi 25 dintre ei şi au fost depuşi în firide individuale, iar cei 746 neidentificaţi au fost depuşi în osuar. Pe zidurile mausoleului au fost montate 18 plăci de marmură albă şi neagră pe care sunt înscrise numele unor eroi români, iar pe crucea din piatră din partea frontală este gravată o inscripţie concepută de Patriarhul Miron Cristea.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.