Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Miercurea Ciuc s-a discutat despre următoarea perioadă de finanţare europeană | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Economic » La Miercurea Ciuc s-a discutat despre următoarea perioadă de finanţare europeană
La Miercurea Ciuc s-a discutat despre următoarea perioadă de finanţare europeană

La Miercurea Ciuc s-a discutat despre următoarea perioadă de finanţare europeană

  • Judeţul Harghita a venit cu trei propuneri concrete pentru 2021-2027
  • În actualul exerciţiu financiar (Programul Operaţional Regional 2014-2020), judeţul nostru are aproape 140 de contracte, în valoare totală de peste 150 milioane de lei

Municipiul Miercurea Ciuc a fost gazda şedinţei de lucru a Consiliului pentru Dezvoltare Regională, la aceasta participând reprezentanţi ai celor şase judeţe care compun regiunea (Alba, Sibiu, Braşov, Mureş, Covasna şi Harghita), precum şi primari.

S-a discutat despre Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, despre problemele cu care se lovesc beneficiarii în derularea proiectelor contractate, dar şi aspectele privitoare la următoarea programare de finanţare europeană – 2021-2027.

De asemenea, s-a vorbit despre viitoarea strategie de planificare şi dezvoltare, despre viitorul Programului Operaţional Regional, în cadrul căruia s-a făcut un pas spre descentralizare, idee în care la nivelul regiunii va funcţiona unitatea de management. S-a mai discutat despre problema Investiţiilor Teritoriale Integrate în cadrul Regiunii Centru, dar şi despre prioritizarea proiectelor pentru infrastructura de transport, fiind vorba de conectivitatea drumurilor judeţene, şi s-a aprobat o listă cu aceste proiecte.

Tot în cadrul şedinţei Consiliului pentru Dezvoltare Regională s-a făcut şi o informare despre Fondul de tranziţie echitabilă. Acesta este un instrument cu finanţare de la nivelul Comisiei Europene şi se adresează unor zone care au suferit şi suferă programe de restructurare. Prin acesta se vor putea finanţa programe de restructurare echitabilă pentru energie, pentru mediu, pentru susţinerea unor investiţii care să fie activităţi alternative la ceea ce s-a pierdut.

La nivelul regiunii, fiecare judeţ are câte 6 asemenea zone pentru care se speră să se obţină finanţare.

Propuneri ale judeţului Harghita pentru perioada 2021-2027

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, remarca, după încheierea evenimentului, că şedinţa a fost una foarte importantă din prisma faptului că s-a discutat despre fondurile din programarea 2021-2027 care vor fi la dispoziţia celor şase judeţe care compun ADR Centru. Şi pentru că a început procesul de descentralizare, astfel încât fiecare Agenţie de Dezvoltare Regională va decide asupra finanţărilor, a fost o ocazie pentru ca judeţele să vină cu propuneri în privinţa planului pentru următorul exerciţiu financiar. Iar judeţul Harghita a venit cu trei propuneri concrete pentru următoarea programare de finanţare.

Una dintre ele vizează o alocare financiară pe judeţe. Asta vine după ce, în perioada trecută, fondurile alocate n-au reuşit să rezolve discrepanţele dintre judeţe, pentru că tot cele mai dezvoltate au beneficiat de mai mulţi bani, aceştia alocându-se în funcţie de anumiţi indicatori. Iar Simion Creţu, directorul general al ADR Centru, compara Harghita cu Braşov, spunând că, pe Axa 4, în programul 2014-2020, municipiul Braşov primeşte, cu dedicaţie, 70 de milioane, în timp ce Miercurea Ciuc, 20 de milioane. „Şi sunt unele chestiuni de genul acesta care fac diferenţa între sumele primite”.

„Aşadar – concluziona Borboly Csaba – noi considerăm că judeţul Harghita a primit bani mai puţini şi pentru perioada următoare am dori să primim o susţinere mai lărgită. Pentru că, altfel, iarăşi o să fim la coadă, atât la venit, cât şi la alte posibilităţi şi noi nu putem să ne luptăm cu judeţe mult mai dezvoltate, cu reşedinţe de judeţ cu sute de mii de locuitori, nu avem nici o şansă”.

Pentru că localităţile rurale nu vor mai avea acces la anumite programe de finanţare (de exemplu ale Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), judeţul nostru a propus un instrument al investiţiilor teritoriale integrate prin care s-a solicit alocarea de fonduri pentru nevoile specifice de dezvoltare economică, socială a judeţului. Propunerea vine în contextul în care, numai la nivelul judeţului nostru, 27 de unităţi administrativ-teritoriale ar rămâne fără finanţare.

O altă problemă ridicată de judeţul Harghita a fost digitalizarea educaţiei. „Momentan, cele mai mici fonduri sunt prevăzute a fi alocate pentru educaţie şi nu este normal. Facem din totul smart, dar pentru educaţie nu facem nimic. Atunci clar tineretul va părăsi această zonă, clar că nivelul veniturilor va fi foarte scăzut în continuare”, spunea preşedintele CJ Harghita. Se doreşte atragerea unor sume pentru un program de 82 de milioane de euro în care să fie cuprinse toate şcolile gimnaziale (cu clasele V-VIII); acestea ar urma să fie echipate corespunzător, iar profesorii să fie instruiţi.

Propuneri au fost făcute şi pentru alte axe de finanţare, unele specifice judeţului, dar altele generale, valabile întregii regiuni. Iar ca exemple se pot aminti pistele de biciclete, pentru care nu sunt prevederi, iar în lipsa lor nu poţi vorbi de mobilitate, dar şi un proiect pentru susţinerea IMM-urilor din anumite sectoare economice, cum ar fi industria forestieră sau alimentară.

Aproape 140 de contracte încheiate în judeţul Harghita pe POR, valoarea lor depăşind 155 de milioane de euro

Simion Creţu, directorul general al ADR Centru, spunea că la nivelul regiunii, până acum, sunt 800 de proiecte contractate pe POR 2014-2020, pentru care s-au solicitat 1,1 miliarde de euro. Iar împreună cu proiectele aflate în selecţie se estimează ca până la sfârşitul perioadei de programare să se ajungă la peste 1.300 de proiecte, în valoare totală de 1,4 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte judeţul Harghita, Simion Creţu spunea că până în prezent sunt încheiate, pe POR 2014-2020, 137 de contracte în valoare totală de 155 milioane de euro. De asemenea, în faza de precontractare se află 18 proiecte în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, iar alte 70 de proiecte (50 milioane de euro) se află în faza de selecţie. „Deci, lucrurile stau destul de bine. După ce preconizăm noi, în final se va ajunge la proiecte finanţate în valoare totală de peste 250 milioane de euro”, afirma Simion Creţu.

Proiectele încheiate de judeţul nostru – mai spunea directorul general al ADR Centru – sunt pentru infrastructură rutieră, pentru dezvoltară urbană integrată, proiecte de eficienţă energetică, atât pentru clădiri publice, cât şi pentru spaţii locative, proiecte pentru iluminat publicat, proiecte smart, cu iluminatoare eficiente şi cu instalaţii moderne, proiecte pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii, proiecte care se depun pentru partea de infrastructură de afaceri, incubatoare de afaceri şi proiecte pe partea de parcuri inovative şi centre de transfer tehnologic. Dar sunt şi proiecte pe partea de infrastructură de turism, infrastructură socială şi educaţională şi, de asemenea, proiecte integrate pentru dezvoltarea oraşelor mici şi mijlocii.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.