Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La mică distanţă, alături de ruşi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » La mică distanţă, alături de ruşi
La mică distanţă, alături de ruşi

La mică distanţă, alături de ruşi

Într-una din zilele trecute, o ştire care mi-a parvenit pe calea undelor avea să mă pună în mare încurcătură şi asta pentru că, în momentul în care i-am descifrat tâlcul, nu ştiam dacă să râd sau să plâng.

Să râd, întrucât Executivul a aprobat de curând o Hotărâre de Guvern în baza căreia doreşte să înfiinţeze un consiliu care să coordoneze, pe termen mediu şi lung, politicile şi acţiunile consumului de alcool din ţară, în deplin acord cu priorităţile Uniunii Europene şi cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Foarte bine, pentru că, mă gândesc eu, acest consiliu ce va funcţiona în cadrul Ministerului Sănătăţii şi va avea două comitete plus un secretariat tehnic, va rezolva probabil o problemă nerezolvată nici măcar pe vremea lui Ceauşescu.

Atunci, în Dobrogea mea natală, în comunităţile de lipoveni, mulţi dintre ei pescari din tată în fiu, toată lumea, de la băştinaş la turist din ţară sau din afara ţării ştia că, dincolo de preţul mai mult decât modest plătit pentru un crap ori un somn cum numai în Deltă îţi este dat să vezi, se cuvenea să mai pui deasupra o sticlă de votcă sau una de vin, pentru care Alioşa şi Vania îţi mai ofereau gratis ceva plevuşcă fără de care borşul nu ar fi avut nici un gust.

Aşa era cu băutura, aşa era cu peştele şi oamenii trăiau în bună înţelegere. Nimic şi nimeni nu reuşise să schimbe regula locului, nici măcar legea sau ce-o fi fost ea, care interzicea consumul şi vânzarea licorilor dătătoare de bună dispoziţie înainte de ora zece.

Iată de ce mă tem că şi strategiile ce vor fi elaborate de nou-născutul consiliu ar putea avea o soartă asemănătoare celor din vremurile apuse.

Asta ca să nu mai spun că, pus pe treburi, Ministerul Sănătăţii, în cadrul căruia va funcţiona consiliul în discuţie, cu stufoasa lui structură, iese în lume cu tot felul de ştiri pe care, până la proba contrarie, nu poţi decât să le iei în serios. De pildă, s-a afirmat că preţurile la unele medicamente ar putea să scadă chiar cu 20 de procente, după ce deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţii lor le vor actualiza, termenul anunţat pentru finalizarea operaţiunii fiind 10 martie a.c. Acum, nu ştiu dacă acest termen era mort în faşă sau a murit mai apoi, dar ştiu exact că ziua a trecut şi că de atunci încoace nu s-a întâmplat nimic.

Spuneţi şi dumneavoastră dacă e de plâns sau e de râs, că eu una nu prea mai am nimic de comentat, mai ales acum după ce o doamnă în vârstă din Braşov a părăsit cu zile această Lume, deoarece unii angajaţi dintr-un spital au ignorat complet starea ei de sănătate.

Ei bine, peste toate sunt însă foarte sigură că numai acest consiliu ne mai lipsea. Şi vorbesc serios, pentru că potrivit unor statistici întocmite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii privind consumul de alcool, ţara noastră se situează cu 32 de procente peste media europeană, mortalitatea atribuită acestui păcătos viciu fiind de trei ori mai mare aici, între graniţele ei.

Oricum, cu cei 14,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor, România se află în top foarte aproape de Rusia, unde consumul anual este de 15,1 litri.

Aşa stând lucrurile, eu sunt de părere că noul consiliu ar trebui să se apuce cât de repede de treabă şi să facă ceva pentru ca noi, românii, să nu-i depăşim pe ruşi pentru că i-am putea supăra mai rău decât i-am supărat cu Scutul de la Deveselu. Nu de alta, dar ei au o tradiţie şi mai au chiar o votcă al cărei nume a ajuns deja pe toate continentele, pe când noi încă nu avem cu ce-i concura. Apoi, recunosc, sunt foarte curioasă să văd cum vor proceda membrii celor două comitete şi membrii secretariatului tehnic pentru a-i convinge pe oameni că ceea ce fac nu e bine, că alcoolul dăunează grav sănătăţii şi că renunţarea la prostul obicei de a-l bea fără măsură ne-ar netezi calea către Rai. Nu mai spun despre posibila reacţie a producătorilor de băuturi alcoolice şi despre preconizata scădere a accizelor pe acest segment, care se potrivesc ca nuca în perete cu ceea ce se spune că are ca obiectiv Consiliul naţional pentru coordonarea politicilor şi acţiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool în România, după numele lui întreg.

Dar, până când el îşi va intra în atribuţiuni, permiteţi-mi să vă dau şi eu un sfat: îmbătaţi-vă mai rar şi daţi-i şi ministerului o şansă, că doar el este acela care veghează la sănătatea dumneavoastră!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.