Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Izvoru Mureşului a avut loc prima şcoală de vară de astronomie | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ » La Izvoru Mureşului a avut loc prima şcoală de vară de astronomie
La Izvoru Mureşului a avut loc prima şcoală de vară de astronomie

La Izvoru Mureşului a avut loc prima şcoală de vară de astronomie

La ea au participat 8 copii, unul dintre aceştia venind tocmai din Bacău

Asociaţia Ucenicul Astronom a organizat prima şcoală de vară de astronomie din judeţ, în cadrul acesteia copiii participând la lecţii introductive, dar şi la excursii în zonă, ocazie cu care au făcut şi observaţii astronomice.

Şcoala de vară s-a extins pe durata a 3 zile, de pe 15 până pe 18 iunie, şi a fost găzduită de Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului. Sorin Micloş, cel care a pus bazele mişcării astronomice în Miercurea Ciuc, spunea că fiind la prima ediţie şi neavând experienţă, membrii asociaţiei s-au gândit ca în acest an să organizeze evenimentul la o scară mai mică. Au dorit să aducă în tabără copii din clasele VII-VIII şi au pus la dispoziţie 12 locuri, din care s-au ocupat 8, copiii care au participat având vârsta cuprinsă între 9 şi 14 ani. Printre aceştia s-a numărat şi un copil din Bacău, părinţii lui auzind despre Ucenicul Astronom de pe Internet; de altfel, el a fost primul care s-a înscris la şcoala de vară.

În cadrul şcolii de vară – arăta Sorin Micloş – s-a făcut o introducere în astronomia observaţională, organizându-se şi o excursie pe Vârful Greţeş, ocazie cu care le-a fost arătat celor mici locul unde se doreşte amenajarea primului punct de observaţie astronomică din judeţ.

În primele două seri s-au realizat observaţii astronomice, iar cu ajutorul lui Attila Munzlinger s-a făcut şi astro-fotografie. Attila Munzlinger – cu multe premii câştigate în astro-fotografie, autor al unor imagini apărute şi în National Geographic – le-a vorbit celor prezenţi în tabără şi despre experienţa sa trăită în primăvară, când a fost în Bhutan.

În ultima zi a şcolii, Sorin Micloş le-a ţinut participanţilor un curs despre viaţa în spaţiul cosmic, despre ceea ce presupune să fii cosmonaut, vorbindu-le celor mici despre cum omul a cucerit spaţiul, dar şi despre ce sacrificii trebuie făcute în spaţiu, unde condiţiile sunt speciale.

Prima şcoală de vară nu se putea încheia altfel decât cu decernarea diplomelor de merit şi a tricourilor Ucenicul Astronom.

„Ca o concluzie, noi am vrea ca acest eveniment să se repete an de an. Aceasta a fost prima ediţie. Eu zic că vremea a fost undeva la limită, pentru că vineri şi sâmbătă, cu toate că a plouat un pic, noaptea a fost bine (mai ales sâmbătă noaptea s-a înseninat)”, spunea Sorin Micloş.

Grup de copii din Bârlad

La Izvoru Mureşului a fost prezent şi Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. El spunea că avea mai demult intenţia de a organiza o excursie la Izvoru Mureşului şi atunci s-a încercat (şi reuşit) suprapunerea acesteia cu şcoala de vară organizată de Ucenicul Astronom. Astfel, Mircea Mamalaucă a venit însoţit de un grup de 20 de copii, elevi în clasa a VI-a, care erau familiarizaţi cu astronomia, ţinând cont că Bârladul este unul dintre centrele importante ale astronomiei româneşti. În Bârlad există un observator astronomic (probabil al doilea din ţară ca dotare), dar şi un planetariu, autocare cu turişti oprind periodic pentru a le vizita.

Vorbind despre evenimentul de la Izvoru Mureşului şi despre ceea ce a făcut Ucenicul Astronom în zonă, Mircea Mamalaucă a dorit să-l felicite pe Sorin Micloş, spunând, totodată, că e pe drumul cel bun şi e convins că atunci când va obţine sprijin mai intens din partea celor care o pot face, lucrurile se vor mişca mai repede.

„Noi am avut (la începutul lunii) şcoala de vară – a fost a VII-a ediţie. Aşa am început şi noi, cu câţiva participanţi – spunea directorul instituţiei culturale din judeţul Vaslui; anul acesta, în una din seri au fost 100, în următoarea seară au fost 80. Sunt convins că dacă ne vom revedea în anii următori, Sorin o să-mi spună că numărul participanţilor a crescut exponenţial, pentru că astronomia este un domeniu care place tuturor”.

Întrebat cu ce impresii pleacă de la Izvoru Mureşului, Mircea Mamalaucă spunea că „este un loc care îţi oferă tot ceea ce ai căuta pentru nişte copii. Mai mult decât atât, de această dată lucrurile au fost amplificate: dacă la prima noastră venire (acum doi ani – n.a.) ne-am rezumat la drumeţii, acum a fost un lucru în plus. Şi este foarte bine ca să îmbinăm, pentru aceşti copii, cunoaşterea, ştiinţa, informarea cu relaxarea, pentru că unul dintre scopuri era ca aceşti copii, care sunt la începutul vacanţei, să se relaxeze după un an de şcoală”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.