Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La fel ca în ultimii ani, în această perioadă, Direcţia Silvică Harghita va comercializa aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » La fel ca în ultimii ani, în această perioadă, Direcţia Silvică Harghita va comercializa aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun
La fel ca în ultimii ani, în această perioadă, Direcţia Silvică Harghita va comercializa aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun

La fel ca în ultimii ani, în această perioadă, Direcţia Silvică Harghita va comercializa aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun

  • Cererea pentru brazii comercializaţi de DS Harghita a scăzut în ultimii ani

În acest an, Direcţia Silvică (DS) Harghita oferă spre vânzare un număr de 1.030 pomi de Crăciun, din specia brad. Pomii vor fi comercializaţi la Ocoalele Silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş, unde direcţia silvică mai administrează o suprafaţă de aproximativ 23.000 ha fond forestier de stat. La Ocoalele Silvice Miercurea Ciuc şi Homorod nu mai sunt suprafeţe forestiere de stat, astfel că nu se vor vinde pomi de Crăciun.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că în ultimii ani cererea pentru brazii comercializaţi de administratorii de fond forestier a scăzut. Conform acestuia, în urmă cu câţiva ani presiunea asupra pădurii, în ceea ce priveşte tăierile ilegale, se simţea încă din ultima parte a lunii noiembrie, cererea fiind foarte mare, însă acum descreşterea este evidentă.

Ing. Cătălin Mutică a explicat că până anul trecut pomii de Crăciun erau consideraţi materiale lemnoase, conform Codului silvic. Însă prin Legea nr. 197 din 7 septembrie 2020 s-a modificat definiţia materialelor lemnoase şi pomii de Crăciun nu mai sunt încadraţi în această categorie. Astfel, brazii de Crăciun nu se mai supun aceloraşi proceduri precum materialele lemnoase în SUMAL 2.0. SUMAL 2.0 este aproape complet digitalizat prin implementarea modulilor, iar pomii de Crăciun nu mai au o urmărire echivalentă cu cea a masei lemnoase clasice. Acest lucru se datorează şi faptului că importanţa brazilor ca valoare economică şi ca număr pe piaţă este din ce în ce mai mică. „Totuşi, pomii de Crăciun sunt consideraţi produse ale pădurii, altele decât materialele lemnoase şi bineînţeles că tăierea şi comercializarea lor este urmărită atât de silvicultori, cât şi de celelalte organe de control. Documentele de transport care urmăresc aceste produse sunt avizele de însoţire a mărfii”, a spus directorul DS Harghita.

Potrivit acestuia, pomii comercializaţi de direcţia silvică provin din tăieri de îngrijire, în special curăţiri şi seminţiş neutilizabil în arboretele regenerabile.

O cantitate mai mare de pomi de Crăciun provin din pădurile private sau de pe terenurile din afara fondului forestier, păşuni şi fâneţe. După cum se ştie, regimul de tăiere de pe suprafeţele din afara fondului forestier este mult mai maleabil decât tăierea din fondul forestier. Totuşi, de la an la an şi această categorie de proprietari de terenuri cu vegetaţie forestieră a introdus pe piaţă cantităţi mult mai mici de pomi de Crăciun.

Directorul DS Harghita a mai precizat că pomii care se vând în zona comercială sunt din specii care formează un coronament foarte des chiar din primii ani „şi atunci e clar că sunt cei mai bine văzuţi de către persoanele care vor să cumpere un pom de Crăciun”.

Datorită faptului că oferta direcţiei şi a celorlalţi proprietari este mult mai mică, a mai spus directorul DS Harghita, s-a creat o nişă pe piaţă pentru ceilalţi comercianţi. Marea majoritate a pomilor din zona comercială nu sunt aduşi din import, fiindcă sunt foarte mulţi proprietari de terenuri care şi-au transformat chiar suprafeţe de sute de hectare în culturi specializate de pomi de Crăciun.

Preţurile pomilor de Crăciun comercializaţi de direcţia silvică sunt cuprinse între 25 şi 35 de lei, în funcţie de înălţime

Preţul brazilor vânduţi la cele trei ocoale silvice, Topliţa, Borsec şi Tulgheş, sunt cuprinse între 25 şi 35 de lei, în funcţie de înălţime: între 0,7 şi 1,30 m – 25 lei; între 1,31 şi 2 metri – 30 de lei; între 2,01 şi 3 metri – 35 de lei. Preţurile includ şi TVA. La nivelul fiecărui ocol silvic se organizează puncte de vânzare cu personal silvic care eliberează documente de transport şi fiscale pentru încasarea contravalorii pomilor de Crăciun.

Ing. Cătălin Mutică a spus că, practic, brazii de Crăciun vânduţi de instituţie sunt destinaţi persoanelor care nu au altă posibilitate de a-şi procura un pom mai ieftin, nu au proprietăţi particulare sau consideră că cei comercializaţi de agenţii economici sunt prea scumpi. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.