Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Kelemen Hunor despre votul UDMR la rectificarea bugetară: „Am fost alături de pensionari, trebuia să fim consecvenţi” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Politic » Kelemen Hunor despre votul UDMR la rectificarea bugetară: „Am fost alături de pensionari, trebuia să fim consecvenţi”
Kelemen Hunor despre votul UDMR la rectificarea bugetară: „Am fost alături de pensionari, trebuia să fim consecvenţi”

Kelemen Hunor despre votul UDMR la rectificarea bugetară: „Am fost alături de pensionari, trebuia să fim consecvenţi”

Prezent, joi, la conferința de presă organizată la Miercurea Ciuc la finalul campaniei electorale a candidaților UDMR la alegerile locale, președintele Uniunii, Kelemen Hunor a arătat că votul la rectificarea bugetară a fost „extrem de simplu”, în condițiile în care Guvernul „nu a avut curaj să modifice legea pensiilor”.

„Eu ştiu că în politică consecvenţa nu este neapărat un mare atu, dar trebuia să fim consecvenţi. Fiindcă, bătrânii, pensionarii, au nevoie de această majorare, au nevoie de a păstra forţa lor de a cumpăra tot ce e nevoie, pe de o parte. Pe de altă parte, Guvernul nu a rezolvat problema. Doar pentru 2020, prin legea bugetului. Fiindcă nu a avut curaj să modifice legea pensiilor. Şi în acest moment Ordonanţa de Urgenţă este în vigoare cu această majorare de 15% până la 31 decembrie. Pe 31 decembrie, efectele legii bugetului pe 2020 se opresc. De la 1 ianuarie trebuie să creşti pensiile la 40 la sută. Deci, Guvernul a făcut un artificiu tehnic, fiindcă nu a avut curajul să spună:  «oameni buni, ei au analizele, eu nu am analizele. Trebuie să facem în felul următor». Şi atunci putea să vină cu 2-3-4 variante, nu ştiu, nu sunt la Guvern, nu ştiu care sunt resursele bugetare”, a explicat președintele UDMR Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii a afirmat că efortul generat de creșterea cu 40 de procente a pensiilor ar putea fi susținut prin restructurarea bugetului, prin „renunţarea la anumite cheltuieli”. Anul trecut, ministrului finanțelor, Florin Câțu, a declarat că această creștere de pensii se poate face „doar cu reducerea investițiilor”.

„Ştiu că va fi un efort uriaş pentru ţară în continuare, să creştem pensiile. În acest an înseamnă 1, 2 miliarde de euro; în anii care urmează va fi o sumă mai mare, dar prin restructurarea bugetului, prin renunţarea la anumite cheltuieli, poţi să susţii creşterea pensiilor. Se poate discuta, bineînţeles, dar Guvernul nu a discutat cu Parlamentul, a folosit un artificiu tehnic şi nu a avut curajul politic de a spune cum va fi anul viitor. De aceea, noi am fost consecvenţi, am fost alături de pensionari şi suntem convinşi că, dacă va exista o discuţie la nivelul Parlamentului, la nivel politic, se pot găsi resursele necesare sau se pot găsit alte variante, dar tot în folosul şi în siguranţa pensionarilor. Asta este motivaţia noastră, ăsta este argumentul nostru, am avut şi o discuţie cu Ludovic Orban, chiar înainte de vot şi ştia care va fi poziţia noastră”, a continuat Kelemen Hunor.

În context, președintele UDMR a vorbit și despre eliminarea din legea de aprobare a bugetului a plafonului privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, care este de 40% din Produsul Intern Brut, propusă de grupurile parlamentare ale UDMR.

„Plafonarea datoriei publice la 40 la sută a fost o propunere atât de stupidă din partea unui fost ministru de finanţe, încât nu am cuvinte. România, în iulie, era la 41 % la îndatorare publică. El propune 40 %. Acest lucru înseamnă că arunci ţara în faliment, nu mai poţi să finanţezi deficitul bugetar. În momentul în care toată UE, şi Comisia este extrem de flexibilă, poţi să mergi până la 55-60-65% de îndatorire din PIB şi nu se întâmplă nicio problemă. Este o criză generală, nu este o criză doar a României şi de aceea, să vii şi să propui o plafonare la 40%, înseamnă că ai o filosofie politică, din punctul meu de vedere, inacceptabilă. Să fie cât mai rău, că la un moment dat va fi mai bine. Deci, eu nu pot să merg pe o astfel de filosofie şi noi am impus eliminare acelui articol din legea de aprobare a ordonaţei. Ăsta a fost argumentul nostru, asumat, decizia noastră şi foarte, foarte corectă, din punctul meu de vedere. Guvernul ar trebui să aibă mai mult curaj şi nu prin artificii tehnice în legea bugetului să rezolvi o problemă sau să nu rezolvi nicio problemă”, a continuat liderul UDMR.

Premierul Ludovic Orban a declarat ulterior adoptării rectificării bugetare, că votul dat de UDMR marți, alături de PSD, la rectificarea bugetară, este unul „regretabil”, în contextul în care Uniunea condusă de Kelemen Hunor și-a arătat disponibilitatea de a deveni parteneri la guvernare alături de liberali.

 „Este regretabil faptul că după ce au fost alături de noi în Comisia de buget-finanţe şi n-au participat la această decizie, și-au schimbat poziţia şi într-un fel au avut o contribuţie la această decizie a PSD!”, a spus Ludovic Orban. În cadrul aceleiași declarații, premierul României a adăugat că PNL trebuie să câștige detașat alegerile parlamentare, astfel încât să nu mai fie necesare alianțe „care să complice actul guvernării”.

Parlamentarii PNL au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională proiectul adoptat de Parlament în forma actuală.

Ordonanța de urgență privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, adoptată zilele trecute de plenul reunit al Parlamentului, care dă undă verde creșterii, între altele, cu 40% a pensiilor, majorării cu 25% a salariilor profesorilor, acordarea unor sume importante consiliilor județene pentru acoperirea cheltuielilor sociale, deși bugetul României nu își permite, a stârnit îngrijorări din partea oamenilor de afaceri și critici din partea investitorilor străini.

Leul s-a depreciat în raport cu euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric a doua zi după votarea rectificării bugetare, iar oamenii de afaceri au atenționat că revenirea economică a României, „este pusă sub semnul întrebării de majorarea pensiilor cu un procent foarte mare și fără fundament bugetar”, consecințele aplicării noilor măsuri urmând să fie resimțite cu precădere de generațiile tinere, „care vor trebui să plătească”.

Într-un comunicat de presă, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a arătat că „generarea unor cheltuieli bugetare nesustenabile, din motive pur electorale, reprezintă un factor de risc major pentru România”.

Rectificarea bugetară a fost adoptată de plenul reunit al Parlamentului cu 242 de voturi pentru (147 de voturi împotrivă și 11 abțineri), modificările fiind susținute de PSD, ALDE, Pro România și UDMR.

***

În altă ordine de idei, întrebat dacă, ar susține în acest moment revenirea la starea de urgență generală, președintele UDMR a declarat: „Nu putem închide țara, (…) nu putem reduce doar la online”

„Trebuie să ne adaptăm la situaţia momentului. Eu sper că nu se va întâmpla aşa ceva, eu spun că nu e nevoie de aşa ceva. Vor fi şcoli închise, vor fi instituţii închise, pentru perioade scurte. (…) Dar cu responsabilitate putem trece prin aceste momente și nu trebuie nicio închidere și nicio stare de urgență, alertă și mai ales o închidere a țării la nivel național”, a precizat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, în ultimele două luni România se află pe un platou, la 1.200-1.300 de noi infecții cu noul coronavirus înregistrate zilnic și situația poate fi ținută sub control, însă pentru asta ar fi nevoie de mai multă hotărâre și de coerență la nivelul autorităților locale.

„Depinde şi de Guvern, depinde şi de autorităţile centrale, fiindcă oamenii sunt responsabili, cetăţenii fac efort, marea majoritate a lor, instituţiile locale fac eforturi uriaşe. Din când în când, mai vedem bâlbâială la nivelul Guvernului şi vedem nehotărâre. Poate acolo, la nivelul autorităţilor centrale ar fi nevoie de o coerenţă mai mare. Eu văd, că şi fiica mea merge la şcoală, cât de mult efort depun profesorii şi şcolile, ca să fie totul în regulă şi jos pălăria în faţa lor. Părinţii, la fel. Deci, din acest punct de vedere, jumătate de an a însemnat şi o experienţă extrem de utilă pentru fiecare om. Trebuie să ne obişnuim să trăim cu acest virus, dar nu putem închide ţara, nu putem închide economia şi mai ales viaţa socială, nu putem reduce doar la online”, a conchis președintele UDMR, Kelemen Hunor.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.