Jandarmi din Harghita şi Mureş vor asigura măsurile de ordine publică cu prilejul pelerinajului de Rusaliile catolice de la Şumuleu | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 5 decembrie 2022
Home » Religie » Jandarmi din Harghita şi Mureş vor asigura măsurile de ordine publică cu prilejul pelerinajului de Rusaliile catolice de la Şumuleu

Jandarmi din Harghita şi Mureş vor asigura măsurile de ordine publică cu prilejul pelerinajului de Rusaliile catolice de la Şumuleu

Și echipaje de paramedici SMURD vor fi pregătite pentru a acorda sprijin şi prim-ajutor populaţiei

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita a informat, printr-un comunicat că jandarmii harghiteni şi cei din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinad I” Târgu Mureş vor asigura, sâmbătă, măsurile de ordine publică cu ocazia desfăşurării pelerinajului de Rusaliile catolice de pe dealul Şumuleu, oamenii legii urmând să fie prezenţi atât pe traseele de afluire/defluire ale pelerinilor, în apropierea Catedralei Franciscane din Şumuleu Ciuc, cât şi la locul de desfăşurare a slujbei religioase.

IJJ Harghita atrage atenţia că având în vedere situaţia epidemiologică actuală, conform prevederilor legale, pelerinii vor trebui să respecte mai multe reguli. Astfel, aceştia vor trebuie să respecte întocmai recomandările primite de la organizatori, jandarmi şi oamenii de ordine desemnaţi de către organizatori. Totodată, procesiunile şi/sau pelerinajele religioase se organizează cu asigurarea unei distanţe minime de siguranţă, iar participanţii la aceste evenimente trebuie să poarte mască de protecţie, astfel încât aceasta să acopere gura şi nasul. Totodată, la astfel de manifestări se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite participarea persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree). Personalul de cult (clerical sau neclerical), direct sau prin persoane special desemnate de către aceştia, se va îngriji de organizarea triajului observaţional. „Invităm cetăţenii, ca la rândul lor, să ne sprijine în misiunea noastră, manifestând grijă asupra modului de păstrare şi folosire a bunurilor şi valorilor proprii, a asigurării corespunzătoare a autovehiculelor parcate în zone autorizate şi nu în ultimul rând prin grija deosebită acordată copiilor şi oamenilor în vârstă care se pot rătăci cu uşurinţă în mulţime. În acest context, participanţii sunt rugaţi să respecte recomandările făcute de organizatorii adunării publice, împuterniciţii acestora şi organele de ordine, să se abţină de la acţiuni ce pot împiedica desfăşurarea normală a manifestării ce are un caracter pur religios. Reamintim cetăţenilor că pentru eventuale sesizări se pot adresa cu încredere jandarmilor prezenţi la faţa locului sau pot apela Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112”, se arată în comunicatul IJJ Harghita.

La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita a avut loc recent o şedinţă de cooperare pentru organizarea misiunii de asigurare a ordinii publice pe timpul procesiunii religioase ocazionate de sărbătorirea Rusaliilor de către credincioşii romano-catolici, la discuţii participând şi conducerile Instituţiei Prefectului, Primăriei municipiului Miercurea Ciuc, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul”, Serviciului Judeţean de Protecţie Internă, Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciului de Protecţie şi Pază şi Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I” Târgu Mureş. „Prioritatea tuturor instituţiilor implicate în misiunea de sâmbătă, 22 mai, este siguranţa credincioşilor şi a celor care vor alege să ia parte la procesiunea religioasă de pe Dealul Şumuleu. Şi împreună cu fiecare dintre dumneavoastră suntem convinşi că ziua va fi una strict dedicată rugăciunii şi reîntoarcerii la o normalitate pe care cu toţii o dorim”, au precizat reprezentanţii IJJ Harghita, Aceştia au menţionat că şi anul acesta, în stânga altarului de pe Dealul Şumuleu, va fi organizat un punct de informare, unde se vor afla jandarmi montani, vorbitori şi de limbă maghiară, gata să ofere pelerinilor informaţii utile, dar şi să acorde sprijin persoanelor care vor avea nevoie. (E.G.)

Misiuni de prevenire a situaţiilor de urgenţă premergător şi pe timpul desfăşurării manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea Rusaliilor Catolice

Specialiştii Inspecţiei de Prevenire, în colaborare cu componenta preventivă a SVSU din cadrul Primăriei municipiului Miercurea Ciuc, au desfăşurat, ieri, activităţi de informare preventivă la obiective de cult şi turistice, verificându-se respectarea măsurilor de securitate la incendiu, precum şi asigurarea mijloacelor de primă intervenţie în caz de incendiu, respectiv modul de folosire al acestora.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita va lua toate măsurile pentru gestionarea eficientă a potenţialelor situaţii de urgenţă; astfel, se vor asigura măsurile de prevenire şi de intervenţie pentru stingerea incendiilor, precum şi de evacuare în situaţii de urgenţă specifice pe timpul manifestărilor religioase cu două echipaje cu autospeciale de stingere, dispuse pe platoul din zona capelei de pe dealul Şumuleul Mic, respectiv în curtea Catedralei Franciscane.

De asemenea, pentru asigurarea măsurilor de acordare a asistenţei medicale de urgenţă sunt pregătite să acţioneze echipaje de pompieri şi paramedici SMURD care pot acorda sprijin şi prim-ajutor populaţiei, cu două ambulanţe SMURD tip B2, o ambulanţă SMURD tip C1 de terapie intensivă mobilă, o autospecială pentru transport personal şi victime multiple, un UTV, un PMA (Post Medical Avansat) de la ISU Mureş, dispus în Şaua Şumuleului, iar în parcarea de lângă Catedrala Franciscană din Şumuleu-Ciuc două ambulanţe SMURD tip B2 şi un cort pentru acordarea primului-ajutor. Atât credincioşii pelerini, cât şi localnicii, pot solicita şi primi asistenţă medicală de urgenţă în punctele de prim-ajutor amplasate în aceste zone. (Compartimentul Informare şi Relaţii Publice ISU Harghita)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Cum rămâne cu respectarea regulilor epidemiologice în pandemie? Unde-s ziariștii care lăudau ca proștii „disciplina” de la sfințirea bucatelor de Paști, în Piața Centrală a orașului Miercurea Ciuc? Acum nu-i mai laudă pe catolici și pe unguri? Nu-i mai dau exemplu pentru „indisciplinații ortodocși”? (Să dați pe FB și coloana sonoră cu „cântările specifice” despre care nu vrea să vorbească nimeni!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.