Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Izvoru-Mureşului: Tabăra „Credinţă şi Artă pentru toţi” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Religie » Izvoru-Mureşului: Tabăra „Credinţă şi Artă pentru toţi”
Izvoru-Mureşului: Tabăra „Credinţă şi Artă pentru toţi”

Izvoru-Mureşului: Tabăra „Credinţă şi Artă pentru toţi”

La mănăstirea harghiteană ce se află sub ocrotirea Maicii Domnului şi a Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, poziţionată în localitatea a cărui nume o şi face recunoscută, Izvoru-Mureş, în perioada 7-13 februarie 2016 a avut loc tabăra numită generic „Credinţă şi Artă pentru toţi”, cu participarea a 31 de tineri cu vârste între 12-18 ani, ca urmare a binecuvântării Preasfinţitului părintelui nostru Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei şi a Preasfinţitului părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, realizată prin parteneriatul realizat de Sectorul de Tineret al celor două Eparhii.

Activităţile taberei au fost organizate cu ajutorul unei echipe formate din cadre didactice, psiholog, asistent social şi studenţi, care activează ca voluntari în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeşului. Coordonatorul delegaţiei din Episcopia Caransebeşului, părintele inspector Mihai Ciucur, a arătat că „tabăra se află la cea de-a şaptea ediţie, dar este pentru prima dată când, cu binecuvântarea chiriarhului nostru, Preasfinţitul părinte Lucian, o desfăşurăm în afara eparhiei noastre, fapt pentru care suntem recunoscători Preasfinţitului părinte episcop Andrei şi obştii mănăstirii pentru dragostea şi căldura cu care ne-au primit. Nădăjduim că această frumoasă colaborare în misiunea cu tinerii va fi una de durată şi va aduce roade în inimile copiilor şi tinerilor din ambele eparhii”.

La rândul său, părintele Laurenţiu Panciu, secretar eparhial şi inspector pentru cateheză şi activităţile cu tineretul în Episcopia Covasnei şi Harghitei, a spus: „Parcursul nostru este unul duhovnicesc şi mărturisitor încă din momentul încuviinţării părinţilor şi ocrotitorilor pentru participarea acestor tineri deosebiţi la activităţile Taberei de faţă. Întregul nostru parcurs, de la pornirea de la casele noastre şi până la ajungerea în faţa Bisericii Mănăstirii Izvoru-Mureş reprezintă o nevoinţă şi o mărturisire plină de evlavie şi credinţă a neamului românesc, concretizată în participanţii la acest eveniment ce se întinde pe perioada unei săptămâni întregi.

Prin binecuvântarea părintelui nostru episcop Andrei şi a Preasfinţitului părinte Lucian s-a redeschis o punte veche ce exista încă din vremurile vrednicului de pomenire, Patriarh Miron Cristea, originar din părţile Topliţei, ajuns episcop al Eparhiei Caransebeşului, iar mai apoi prim-patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Din totdeauna biserica noastră a fost una socială, cu aplecare către credincioşii de toate vârstele care o alcătuiesc, dar în vremurile moderne observăm din ce în ce mai mult nevoia de a implica tinerii în viaţa sacramentală a acesteia”.

În cadrul activităţilor a existat şi o prezentare a complexului mănăstiresc, realizată de Maica Stareţă Stavrofora Miriam Oprea: „Atât atelierele unde se lucrează cu rugăciune multă Chipul cel de slavă al Domnului nostru reflectat în chipurile Sfinţilor, cât şi truda slujirii sau gospodăria reprezintă crâmpeie din viaţa monahală pe care obştea acestei mănăstiri o trăieşte. Fiind una dintre puţinile mănăstiri cu o suprafaţă locuibilă pictată în cea mai mare parte, frumoasa noastră mănăstire este ctitoria Înaltpreasfinţitului părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, pe vremea când era episcop al Covasnei şi Harghitei, frescele reprezentând un adevărat manual de istorie creştină (sinaxarul sfinţilor români şi nu numai, dar şi chipuri de voievozi sau domnitori care au ajutat Biserica lui Hristos de-a lungul timpului)”. De asemenea, Maica Stareţă a oferit copiilor un sfat care ar trebui să guverneze viaţa oricărui bun creştin: „Copiii mei, mai fericit este a da decât a primi. Darul şi Dăruitorul este însuşi Hristos. Aceasta trebuie să ne guverneze viaţa”.

De asemenea, la Mănăstirea Izvoru-Mureş a fost săvârşită într-un sobor lărgit Sfânta Liturghie în cadrul „Taberei Credinţă şi Artă pentru toţi”. Finalitatea oricărei activităţi devine ideea noastră primă, anume aceea de a conştientiza pe fiecare credincios de trebuinţa vieţuirii duhovniceşti ce gravitează în jurul unui gest încărcat de taină şi simbolism. Venirea noastră la Sfânta Biserică şi confirmarea chemării ce ne este adresată din partea preotului aflat în faţa Sfântului Altar (cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste să vă apropiaţi) a reprezentat, reprezintă şi va reprezenta mereu pentru omul credincios centrul vieţii lui. Astfel, ca urmare a înţelegerii trebuinţei conlucrării cu Hristos prin Sfintele Taine, mai ales prin Sfânta Taină a Sfintei Liturghii cu ocazia săvârşirii acesteia, un număr mare de tineri beneficiari ai taberei s-au împărtăşit cu Sfântul Trup şi Sânge.

Ultima zi a taberei a fost marcată prin Festivitatea de premiere şi vernisajul lucrărilor beneficiarilor. Ne bucurăm că în timpul acestei săptămâni minunate au participat la activităţile desfăşurate preaonoratul părinte Păncescu Gheorghe, Protopop de Miercurea-Ciuc, părintele Diacon Mărcuş Darius, consilierul pe probleme de colportaj, părintele Cristian Cristinoi, consilier social la Episcopia Covasnei şi Harghitei. Nădăjduim ca acest parteneriat să nască în sufletele tuturor participanţilor, dar şi ale cititorilor, dragostea faţă de tinerii bisericii noastre, dar şi încrederea în Dumnezeu care toate le desăvârşeşte.

Preot drd. Panciu Laurenţiu Gabriel

Foto: I. Gh. Păncescu

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.