Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Istorie în sportul harghitean: primul trofeu european major pentru o echipă după 1989 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sport » Istorie în sportul harghitean: primul trofeu european major pentru o echipă după 1989
Istorie în sportul harghitean: primul trofeu european major pentru o echipă după 1989

Istorie în sportul harghitean: primul trofeu european major pentru o echipă după 1989

În faţa drapelului Ungariei, doi români aduc bucuria în secuime

 

Odorheiu-Secuiesc a scris, duminică seara, o filă de istorie în sportul harghitean, prin câştigarea Cupei Challenge bifând cel mai bun rezultat de după 1989 pentru o echipă din judeţ.

E adevărat, Cupa Challenge este al treilea trofeu, ca valoare, în Europa, dar la nivelul handbalului masculin de la noi, această competiţie este una care ne permite să mai scoatem, din când în când, capul şi pe afară. Aşadar, o victorie imensă pentru harghiteni şi pentru handbalul masculin românesc, chiar dacă a fost reuşită şi cu contribuţia arbitrilor. Dar în istorie se va vorbi doar despre trofeu şi mai puţin despre cum a fost luat.

Duminică, în Sala Sporturilor din Odorheiu-Secuiesc, în returul finalei Cupei Challenge, echipa locală HC trebuia să remonteze un handicap de 4 goluri pe care îl avea faţă de portughezii de la ABC Liberty Seguros Braga.

Partida a început într-o notă de dominare a oaspeţilor şi se părea că va fi un meci greu pentru harghiteni. Însă, echipa pregătită de Vlad Caba a revenit în meci, preluând chiar iniţiativa, astfel că la pauză conduceau cu 3 goluri diferenţă (18-15) şi totul părea că va merge spre o victorie istorică pentru judeţul Harghita.

În faţa a 1.560 de suporteri, HC Odorhei a făcut o repriză secundă foarte bună, iar odată cu trecerea timpului, treceau şi emoţiile suporterilor. La începutul celei de-a doua reprize, harghiteni şi-au mărit avantajul, de la 19-16 la 23-26, pentru ca înainte cu 9 minute de sfârşitul finalei HC Odorhei să conducă cu 8 goluri (28-20).

La o diferenţă mare de scor era de aşteptat ca în ultimele două minute ale partidei odorheienii să mai reducă din motoare, acest lucru permiţându-le portughezilor să reducă din diferenţă. Dar se ştia că soarta finalei nu mai putea fi întoarsă.

Astfel, HC Odorhei aduce în judeţ primul trofeu european şi cea mai mare performanţă pe plan sportiv din ultimii 25 de ani.

Pentru harghiteni, marcatorii din finală au fost: Andrei Mihalcea (9 goluri), Goran Kuzmanoscki (7), Vladimir Rusia (4), Lazo Majnov şi Ionuţ Ramba (câte 3), Komporaly Sipos, Sipos Adrian, Talas Huba, Szász András, Ferenczi Botond şi Chike Osite Onyejekwe (câte un gol).

Cel mai bun marcator al Cupei Challenge din acest sezon a fost Vladimir Rusia (de la HC Odorhei), acesta reuşind 54 de goluri.

 

XXX

Cu tot meritul pe care îl atribuim echipei de pe Târnava Mare, nu putem trece peste ceea ce se întâmplă în sportul harghitean.

Am remarcat şi atmosfera de la hochei, iar mai nou – odată cu accederea echipei de fotbal FC Miercurea-Ciuc în Liga a III-a – o vedem şi la fotbal. Din păcate, în sportul harghitean vedem mult prea mult extremism.

Repetăm: nu este normal ca într-o arenă sportivă din România, când pe teren nu se află nici o echipă din Ungaria, să troneze ori să fluture steaguri ale ţării vecine.

Poate ar trebui să înţeleagă şi suporterii din acest judeţ că echipele lor sunt echipe româneşti, indiferent ce nume şi-ar pune (FK Csíkszereda, Székelyudvarhely Kezilabda Club ori Sportklub). Ele joacă şi câteodată fac performanţă, pentru că fac parte din campionatul României. Numai când se vor afilia federaţiilor de specialitate din Ungaria, atunci vom considera normală arborarea drapelelor ţării vecine în sălile de sport din România. Pentru că nu este normal ca tu, spectator, care vii să încurajezi o echipă din România să pui la loc de cinste steagul altei ţări. Pentru că tu, spectatorule din Sala Sporturilor din Odorhei, trebuie să le mulţumeşti şi antrenorului Vlad Caba şi extremei dreaptă Andrei Mihalcea pentru succesul de duminică, ţara vecină neavând absolut nici un merit.

Felicitând încă o dată echipa din Odorheiu-Secuiesc pentru performanţă nu ne rămâne altceva de făcut decât să sperăm că normalitatea va ajunge cândva şi în arenele din judeţ.

 

 

Comentarii:

comentarii

3 comments

  1. Nu-i interesează pe extermiști, eu unul refuzam să ridic cupa în fața steagurilor ungare pe teritoriul României..
    chiar am urmărit ieri meciul pentru 2 minute până am văzut fluturând steaguri străine…

  2. Eu cred că organizatorii și nu spectatorii ar fi trebuit să aibă grijă să fie arborat steagul românesc! De acord cu dl.Boros, de mai sus, care spune că steagul era al maghiarimii, nu al Ungariei, dar meciul fiind în România, era civilizat să fie arborat steagul românesc. Spun civilizat și nu altfel, legal etc, pentru că, se pare, tot mai des unii organizatori locali de competiții, manifestă lipsă de civilitate. Respectul între etnii este o dovadă de educație, iar unii degeaba au pretenții, dacă nu îl pun și în practică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.