Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Investiţii în educaţie, sănătate, dezvoltare şi securitate | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Investiţii în educaţie, sănătate, dezvoltare şi securitate
Investiţii în educaţie, sănătate, dezvoltare şi securitate

Investiţii în educaţie, sănătate, dezvoltare şi securitate

36 de proiecte care au vizat, între altele, acordarea de sprijin financiar pentru repararea unor unităţi de învăţământ, înlăturarea efectelor fenomenelor meteo extreme din ultimele două luni, sprijinirea producătorilor autohtoni, a persoanelor cu dizabilităţi, dezvoltarea spitalului judeţean, reabilitarea şi modernizarea sistemului rutier au fost aprobate la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita din luna iulie

Vacanţa mare este perioada în care se fac reparaţii şi se igienizează unităţile de învăţământ. Prin urmare, consilierii judeţeni au aprobat acordarea sprijinului financiar solicitat pentru renovarea clădirilor şcolilor şi grădiniţelor, precum şi a căminelor culturale din localităţile Subcetate, Sărmaş şi Voşlăbeni, în valoare totală de 314.000 de lei (Subcetate – 18.000 de lei, Sărmaş – 200.000 de lei, Voşlăbeni – 96.000 de lei).

Comuna Sânmartin, grav afectată de fenomenele hidrometeorologice periculoase din perioada 17-21 iunie, va primi un ajutor financiar în valoare de 100.000 de lei din fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita pe anul în curs, pentru remedierea pagubelor. De asemenea, comuna Lunca de Jos va fi sprijinită cu 225.000 lei, sumă alocată pentru achiziţionarea unui buldoexcavator, de care este nevoie pentru refacerea infrastructurii distrusă de inundaţii.

Pentru obţinerea statutului de spital clinic regional, consilierii judeţeni au votat măsuri care vizează dotarea cu aparatură medicală performantă, construirea heliportului propriu – proiect în valoare de 1.315.485 de lei, cu TVA – şi o serie de investiţii având ca scop asigurarea de servicii medicale „de cea mai înaltă calitate”. „Avem un obiectiv ambiţios, dorim ca SJU să devină un spital clinic regional şi pentru asta e nevoie de mai multe investiţii, pe care noi în mare parte le-am finanţat astăzi, prin deciziile pe care le-am luat. Este pe drum şi o finanţare din Ungaria, pentru angiograf”, a precizat Borboly. Din păcate, lipsa Planului Urbanistic General al oraşului „a redus la zero” obţinerea de fonduri europene, a adăugat acesta. Prezentă la şedinţa ordinară a CJ Harghita, dr. Konrád Judit, managerul SJU, a menţionat că în cursul dimineţii a semnat un contract pentru un computer tomograf performant şi pentru un litotritor şi că atât investiţiile în curs, cât şi modificările structurale „servesc cheltuirii în mod corespunzător a sumelor primite de la Ministerul Sănătăţii”, adică cele 30 de milioane de lei alocate de la bugetul de stat spitalului judeţean harghitean pentru lucrări de construcţii, reparaţii capitale, achiziţie de echipamente şi aparatură medicală.

Consiliul Judeţean Harghita va participa cu fonduri în valoare de 188.760 de lei şi la finalizarea Centrului destinat persoanelor cu dizabilităţi, un proiect aparţinând Asociaţiei Handicapaţilor Fizic din judeţul Harghita. Preşedintele Borboly a afirmat că o jumătate din sumă va fi virată în contul asociaţiei „acum”, iar cealaltă jumătate la sfârşitul anului în curs sau la începutul celui viitor.

„Agricultorii şi producătorii autohtoni, respectiv asociaţiile în care aceştia s-au grupat, vor fi sprijinite prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală. Se doreşte ca prin această măsură preţul laptelui, al produselor agroalimentare să aducă beneficii familiilor, în special familiilor tinere”, a punctat şeful administraţiei publice judeţene. În context a mulţumit echipei CJ care se ocupă de Relaţiile Internaţionale şi echipei de colaborare cu judeţul Tolna (Ungaria), pentru „activitatea de succes” soldată cu o sumă importantă în euro, obţinută în cadrul unui proiect comun al judeţelor înfrăţite. „La următorul proiect de hotărâre, judeţul (Harghita – n.a.) primeşte 126.000 de euro, bani europeni, prin echipa din judeţul Tolna, care este principalul coordonator al proiectului comun. (…) Subiectul este de actualitate – fabricarea alimentelor de bună calitate, respectiv colaborarea dintre întreprinderile mici şi mijlocii – şi, dacă punem împreună acest proiect cu proiectul Pro Economica şi cu finanţarea Guvernului ungar sau cu reţeaua de consultanţi agricoli şi cu activitatea Universităţii Sapientia în ceea ce priveşte Industria Alimentară, atunci banii aceştia ajung la locul potrivit, fiindcă intră într-un sistem care este deja funcţional, pentru că deja avem mişcarea Produs Secuiesc şi avem tot felul de alte poveşti de succes”, le-a explicat Borboly Csaba consilierilor judeţeni.

Şi pentru că, începând de miercuri, la Băile Tuşnad se desfăşoară cea de-a XXX-a ediţie a Universităţii de Vară „Tusványos”, ţinând cont de numărul mare al urşilor în zonă şi de pericolul iminent al prezenţei acestora în campusul care va fi frecventat de mii de persoane, Consiliul Judeţean Harghita a decis să aloce oraşului suma de 150.000 de lei, pentru împrejmuirea taberei cu gard electric.

Vor fi sprijinite financiar şi evenimentele sportive care vor avea loc în perioada următoare în judeţ. Astfel, CJ a alocat Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Harghita suma de 40.000 lei din bugetul pe anul în curs, pentru organizarea Turului Ciclist al Ţinutului Secuiesc – ediţia a XIII-a, „un eveniment care se bucură de participare internaţională şi care contribuie la bunul renume al judeţului”, ce se va desfăşura în perioada 7-10 august. De asemenea, va sprijini organizarea „Cupei Lacu Roşu la hochei pe gheaţă” cu suma de 30.000 de lei.

Trei aparate de aer condiţionat, aflate în proprietatea privată şi în administrarea CJ Harghita, vor contribui la asigurarea unui ambient decent personalului şi celor aproximativ 400 de persoane care se adresează zilnic Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Harghita. Aparatele vor fi transmise în folosinţă gratuită pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitate de prelungire a termenului. Două dintre aparatele de aer condiţionat vor fi montate în sala de aşteptare şi unul în sala de examen.

La finalul şedinţei ordinare, Borboly Csaba a lansat un apel către primarii din judeţ să participe în număr cât mai mare la comemorarea soldaţilor maghiari din data de 26 august, la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului, manifestare la care consiliul judeţean este coorganizator.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.