Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Întrunit la Odorheiu Secuiesc, Colegiul Naţional Director al Uniunii Naţionale a Patronatului Român a adoptat o poziţie faţă de Ordonanţa Guvernului care a adus modificări Codului fiscal | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Economic » Întrunit la Odorheiu Secuiesc, Colegiul Naţional Director al Uniunii Naţionale a Patronatului Român a adoptat o poziţie faţă de Ordonanţa Guvernului care a adus modificări Codului fiscal
Întrunit la Odorheiu Secuiesc, Colegiul Naţional Director al Uniunii Naţionale a Patronatului Român a adoptat o poziţie faţă de Ordonanţa Guvernului care a adus modificări Codului fiscal

Întrunit la Odorheiu Secuiesc, Colegiul Naţional Director al Uniunii Naţionale a Patronatului Român a adoptat o poziţie faţă de Ordonanţa Guvernului care a adus modificări Codului fiscal

Colegiul Naţional Director al Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR) s-a întrunit, sâmbătă, la Odorheiu Secuiesc, abordând patru teme. Dintre acestea, probabil, cea mai interesantă a fost poziţia pe care UNPR a luat-o vizavi de măsurile luate de Guvern cu privire la Codul fiscal, dar şi semnarea Acordului de Parteneriat dintre Uniune şi confederaţia patronală din Slovacia. Celelalte două puncte au fost lucruri mai mult administrative, fiind vorba de reorganizarea conducerii UNPR şi de organizarea Forumului Patronatelor din România.

Referindu-se la întâlnirea din Harghita, preşedintele UNPR, Ioan Lucian, spunea că principala temă e chiar adoptarea poziţiei faţă de modificările aduse Codului fiscal, sens în care la Odorheiu Secuiesc au avut câteva simulări legate de ordonanţă şi a modului în care prevederile ei se vor reflecta asupra companiilor private.

„Vedeţi că există încă note discordante între specialişti foarte buni ai României – spunea Ioan Lucian. Unii spun că este în regulă cu această ordonanţă, iar alţii spun că nu, bazându-se pe cifre care ar trebuie să fie aceleaşi. Deci, UNPR, în câteva zile, va avea o poziţie oficială pe simulări făcute de membri, companii private ale noastre din întreaga ţară”.

Preşedintele UNPR afirma că, momentan, semnalele primite din ţară nu sunt tocmai pozitive, în sensul că ordonanţa „ne va afecta în mod negativ”. „Şi noi – continua acesta – va trebui să analizăm şi vom analiza foarte concret dacă este adevărat sau nu, bazându-ne doar pe specialiştii noştri. Iar apoi, dacă lucrurile sunt aşa, cu siguranţă ne vom alătura şi celorlalte confederaţii patronale care deja au luat atitudine şi vom încerca, aşa cum am şi hotărât, să facem ca Guvernul României să îşi schimbe această poziţie şi să aibă aplecare şi dorinţă de colaborare cu noi”.

Chiar dacă modificările aduse Codului fiscal au fost adoptate, Ioan Lucian afirma că încă se mai pot purta negocieri cu Guvernul în acest sens, pentru că „la orice hotărâre poate să fie şi o contra-hotărâre”. „Dacă efectele sunt clar negative, ne-am bucura să se revină asupra acestei decizii. (…) Despre faptul că încă mediul de afaceri din România nu are predictibilitate, nu avem stabilitate în ceea ce priveşte cadrul legislativ, sunt lucruri de îndreptat. Noi am propus calea dialogului, a discuţiilor, pregătim un set de contra-propuneri la ceea ce s-a întâmplat în legătură cu hotărârea Guvernului României”, declara preşedintele UNPR la Odorheiu Secuiesc.

O întâlnire separată patronate – Guvern

Întrebat dacă Uniunea Naţională a Patronatului Român nu trebuia consultată mai din timp, Ioan Lucian spunea că a avut loc deja o întâlnire cu primul-ministru, în care au fost expuse câteva puncte de vedere. „Am propus primului-ministru ca aceste consultări să fie ample, să nu dureze, o oră, două, o zi sau două. Pentru astfel de decizii şi pentru efecte atât de importante, cum sunt acestea, e nevoie de o consultare largă, şi nu la grămadă.

Noi am propus şi a şi acceptat să nu ne întâlnim în aceeaşi sală sindicatele, patronatele, reprezentanţii Guvernului. Am cerut o separare a discuţiilor, astfel încât patronatele să spună din punctul lor de vedere, să-şi aducă argumentele concrete. Tocmai de aceea, noi nu am reacţionat imediat, dar simulările au început deja. În momentul în care s-a anunţat intenţia, am început să facem simulări, de asta ne-am adunat astăzi aici, cei care se pricep şi sunt specialişti să poată trage o concluzie concretă, în urma căreia vom reacţiona”, arăta preşedintele UNPR.

Vorbind despre „rapiditatea” cu care s-a modificat Codul fiscal, Ioan Lucian a făcut o comparaţie cu alte ţări, mai dezvoltate, arătând că acolo „o astfel de adoptare vine în urma unor consultări care pot să dureze chiar ani. S-a vorbit de a negocia modificarea Codului fiscal în anumite ţări, unde a durat 3-4-5 ani, deci vă daţi seama câtă profunzime a avut”.

O grevă fiscală?

Întrebat ce are de gând să facă dacă Guvernul va menţine în aceeaşi formă Codul fiscal, preşedintele UNPR spunea că la fel cum sindicatele au diferite metode de protest faţă de anumite legi care nu le convin şi mediul de afaceri poate recurge la o serie de acţiuni. „O grevă fiscală poate să fie una dintre variante. Pot exista şi alte forme pe care să le gândim, dar dacă mediul de afaceri nu poate avea argumente şi nu poate avea forţă să se opună unor astfel de decizii, înseamnă că este un mediu de afaceri slab”.

Angajaţii au devenit vulnerabili

Membru al UNPR, Călin Silaş este director general şi administrator al unei firme din Timişoara. Prezent la Odorheiu Secuiesc, acesta spunea că firmele pe care Uniunea le reprezintă (este vorba de mai multe firme cu peste 100 de salariaţi) nu vor face disponibilizări şi vor mări salariile brute, dar asta nu înseamnă că toţi patronii din ţară vor lua aceleaşi decizii, astfel că impactul va fi asupra angajaţilor.

„Vă dau un exemplu – arăta Călin Silaş – la un salariu net de 5.000 de lei, dacă nu se modifică salariul brut, netul scade de la 1 ianuarie la 4.100 de lei. Practic, angajatul pierde 900 de lei dacă firma nu doreşte să facă această majorare”.

„La acest moment, angajaţii devin vulnerabili sub o formă sau alta. Nu ştim încă impactul legislativ din acest punct de vedere”, mai spunea Călin Silaş, care îşi arăta speranţa ca şi această măsură să fie amânată, cum s-a întâmplat cu altele. „Oamenii cred că nu realizează încă impactul; va veni din ianuarie. Dar la fel cum a fost cu split TVA, ne aşteptăm ca şi această măsură să fie amânată sau să intervină ceva, ca la majoritatea ultimelor măsuri guvernamentale”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.