Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Interviu cu primarul oraşului Bălan (1): „Avem multe planuri, nu ştim câte vom putea realiza dintre acestea” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Interviu cu primarul oraşului Bălan (1): „Avem multe planuri, nu ştim câte vom putea realiza dintre acestea”
Interviu cu primarul oraşului Bălan (1): „Avem multe planuri, nu ştim câte vom putea realiza dintre acestea”

Interviu cu primarul oraşului Bălan (1): „Avem multe planuri, nu ştim câte vom putea realiza dintre acestea”

  • „În prima parte a mandatului, una dintre priorităţi a fost înlesnirea relaţiilor cu celelalte localităţi, instituţii judeţene şi centrale”
  • În paralel, s-au depus proiecte mai mici sau de anvergură pentru dezvoltarea localităţii, iar pentru viitor planurile sunt ambiţioase 

La început de an, am stat de vorbă cu primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, despre priorităţile pe care le-a avut de la preluarea mandatului, ce s-a reuşit a se realiza până în prezent, dar şi care sunt planurile pentru 2018.

– Domnule primar, pentru început, care au fost priorităţile urmărite de la preluarea mandatului şi ce aţi reuşit să realizaţi până în prezent?

– În urma strategiei pe care am gândit-o şi am încercat să o adoptăm la nivel local, una dintre priorităţi a fost apropierea de celelalte localităţi din judeţ, în primul rând, printr-o relaţie transparentă şi de într-ajutorare reciprocă. De asemenea, am încercat să îmbunătăţim şi relaţiile cu celelalte instituţii judeţene – Consiliul Judeţean, Prefectura etc. – dar şi centrale. Aceste lucruri am reuşit să le realizăm în mare parte. În anul 2017 am reuşit să atragem 10 proiecte majore în cadrul programului Erasmus, dar şi să găzduim tabere interetnice, unde copii de etnie maghiară învăţau limba română. Aceste tabere interetnice au fost un pas important în relaţia cu celelalte localităţi. Deoarece s-a văzut o deschidere şi o încredere pe care o manifestă celelalte localităţi din vecinătate în relaţia cu Bălanul, lăsându-şi copiii, cel mai de preţ lucru, la noi în oraş pe perioade destul de lungi – o săptămână sau chiar şi o lună. Astfel, ţinând cont de acestea, am venit cu iniţiativa de a fi oraşul-motor în relaţiile interetnice din judeţul Harghita, pentru că în localitatea noastră s-au perindat cele mai multe persoane străine din judeţ, în care s-au desfăşurat proiecte Erasmus, tabere, cantonamente etc. Oraşul nostru începe să aibă o deschidere. Locuitorii din urbea noastră văd acest lucru ca ceva pozitiv, au încredere în viitorul acestui oraş, că nu va dispărea de pe hartă, cum se zicea după închiderea minei. Sunt feţe noi, energie, micii agenţi comerciali sunt mulţumiţi că iarăşi s-a relansat mica lor afacere. Şi alţi agenţi economici au avut în această perioadă, a şederii oaspeţilor, în mod indirect beneficii.

În prima parte a mandatului, deci una dintre priorităţi a fost înlesnirea relaţiilor cu celelalte localităţi, instituţii judeţene şi centrale.

Dezvoltarea turismului montan, o altă prioritate

Dezvoltarea turismului montan este o altă prioritate pe care dorim să o favorizăm, deoarece zona ne permite acest lucru. În 2017 am avut două asemenea evenimente: unul la care au participat peste 300 de alergători montani pe diferite categorii de vârstă, iar al doilea a fost maratonul „Aleargă Hăşmaşii”.

Trebuie să menţionez în acest context că, în momentul de faţă, printre puţinele locuri de cazare şi de dezvoltare a turismului sunt cele de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”. Din anul 2017, din luna martie, oraşul Bălan a preluat acele spaţii, a angajat trei persoane (bucătar, ajutor bucătar şi administrator) prin Centrul de zi, care se află în clădirea căminului. Astfel, liceul a beneficiat de un venit suplimentar care sprijină oraşul nostru. În sensul că liceul şi-a asigurat bani în extrabuget din care îşi poate plăti toate utilităţile şi poate să demareze noul an fără probleme financiare.

În această lună există promisiuni că se va semna contractul pentru reabilitarea sistemului de apă şi canalizare

În paralel, am început să depunem proiecte. După cum se ştie, proiectele se derulează în timp, există paşi premergători depunerii proiectului. Unul dintre proiectele cele mai importante şi mai mari este reabilitarea sistemului de apă şi canalizare. În acest sens am reuşit să facem toţi paşii premergători, urmând ca în perioada aceasta să semnăm contractul. Avem promisiuni că dosarul este în regulă şi că vom semna contractul pe parcursul lunii ianuarie. Se va implementa pe o perioadă de trei ani de zile, începând cu acest an.

Totodată, am mai depus spre finanţare un proiect foarte important pentru noi, în cadrul căruia patru spaţii degradate le vom transforma în spaţii verzi. În acest fel vom dota oraşul cu spaţii de joacă, conform normelor europene, foarte frumoase şi utile pentru copiii noştri.

De asemenea, până în luna februarie încercăm să depunem un proiect pentru reabilitarea a şase blocuri din oraş. Aici trebuie să precizez că în localitate avem doar şase asociaţii de locatari, care depun şi proiecte pentru reabilitarea blocurilor. Sperăm să atragem atenţia locuitorilor că este foarte importantă asocierea lor în astfel de asociaţii, deoarece este singura metodă prin care pot atrage finanţări, desigur cu sprijinul primăriei, pentru reabilitarea acestor clădiri.

Între timp, suntem bucuroşi de acceptarea reală a oraşului nostru în cadrul microregiunii de dezvoltare locală Felcsík, unde am reuşit să semnăm deja un contract în cadrul Programului Leader pentru un proiect în valoare de aproximativ 100.000 de euro. În cadrul acestui proiect vom reabilita zona centrală a localităţii.

Reabilitarea drumului judeţean ce leagă Bălanul de Lacu Roşu, o investiţie foarte importantă

Cu ajutorul Consiliului Judeţean Harghita reabilităm un centru pentru tineret şi familii, unde sperăm ca ONG-urile din localitate să aibă un spaţiu pentru desfăşurarea diferitelor activităţi în cadrul organizaţiilor.

O lucrare importantă, pe care am reuşit să o realizăm cu ajutorul financiar al Consiliului Judeţean, a fost reabilitarea drumului judeţean care face legătura între oraşul Bălan şi Lacu Roşu. Este un drum foarte important pentru deschiderea oraşului din punct de vedere turistic. Sperăm ca, odată cu reabilitarea acestui drum, şi investitorii să aibă încredere în a investi în această mică localitate cu potenţial de mic oraş elveţian, cu zone împrejmuitoare superbe. În primă fază s-a pietruit acest drum, urmând ca în doi ani de zile, după promisiunile domnului preşedinte Borboly Csaba, să se şi asfalteze, pentru a putea face drumul practicabil 100%.

De asemenea, anul trecut am reuşit să demolăm una dintre clădirile aflate în stare avansată de deteriorare, urmând să amenajăm în acea zonă un teren de sport multifuncţional.

Avem multe planuri, nu ştim câte vom putea realiza dintre acestea

– Care sunt planurile pentru acest an?

– Implementarea proiectelor pentru anul acesta şi 2019 a început deja la sfârşitul lui 2017, prin realizarea DALI-urilor (n.n. – documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţie) pentru modernizarea unor ansambluri de străzi din oraş. Am încercat să includem toate străzile laterale din oraş, urmând ca pentru Axa prioritară 13 din Programul Operaţional Regional să depunem proiectul în acest an, când se va lansa programul.

Avem multe planuri, nu ştim câte vom putea realiza dintre acestea. Ne-am propus reabilitarea străzilor, lucrări de construire de piste pentru biciclişti, expertize tehnice pentru podurile din localitate, sistematizarea albiei pârâului Fierarilor, sistematizarea apelor pluviale de pe străzile laterale. Toate acestea sunt incluse în proiectele noastre viitoare.

Aici trebuie să menţionez că imaginea de ansamblu pe care am pornit la începutul mandatului a fost bine structurată, începând cu relaţiile pe care am reuşit să le dezvoltăm, urmând ca în prima fază să realizăm proiectele mai mici, iar în a doua jumătate a mandatului să încercăm să depunem către finanţare proiecte de anvergură. Şi aici m-aş referi în mare parte la Axa 13, unde acum avem discuţii în consiliul local pentru a demara proiecte de anvergură mare. Încercăm să ne axăm pe centre medico-sociale, clădiri de tip ANL. Încercăm să reconstruim baza sportivă, casa de cultură, iar în paralel, tot în cadrul acestui proiect, să schimbăm mobilierul urban în tot oraşul, precum şi reabilitarea străzilor laterale din tot oraşul. Am reuşit să schimbăm totalmente faţa oraşului. Aici menţionez buna relaţie a primarului cu consiliul local. În sfârşit se lucrează constructiv în şedinţe şi toată lumea şi-a dat seama că doar împreună putem să realizăm lucruri trainice.

Cum am amintit deja, una dintre priorităţile noastre este şi preluarea clădirii bazei sportive pentru a o reabilita şi a o dota, tot pe Axa prioritară 13. Deoarece singurul club sportiv activ din oraş nu are finanţare suficientă pentru a se întreţine singur. Aşa că, preluând clădirea şi trecând-o în domeniul public, vom putea accesa proiecte pentru reabilitarea acestei clădiri, urmând ca finanţarea clubului sportiv să continue. În acest sens vom organiza un concurs de proiecte pentru ajutarea acestor servicii sportive.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

(În partea a doua a interviului vom vedea care sunt principalele probleme, care este gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale sau situaţia câinilor fără stăpân din localitate)

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Fotografia orașului e veche! Ar fi bine să mai existe flotația și mina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.