Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Interpreţi în limbajul mimico-gestual la instituţii publice din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Interpreţi în limbajul mimico-gestual la instituţii publice din judeţ
Interpreţi în limbajul mimico-gestual la instituţii publice din judeţ

Interpreţi în limbajul mimico-gestual la instituţii publice din judeţ

 Persoanele cu deficienţe de auz pot apela la aceşti interpreţi

 

Un număr de şase persoane din cadrul unor instituţii publice din judeţ au urmat un curs de interpreţi în limbajul mimico-gestual, organizat de Asociaţia Surzilor – Filiala Harghita. Astfel, aceste persoane pot oferi servicii de interpretare persoanelor cu deficienţe de auz care solicită acest lucru.

Preşedintele Asociaţiei, Erőss Tünde, a comunicat prin limbajul semnelor, potrivit interpretului, că „am organizat (…) un curs de interpreţi în limbajul mimico-gestual datorită Legii 448 din 2006, unde se spune că orice instituţie trebuie să ofere acest serviciu de interpret în limbajul mimico-gestual pentru persoanele cu deficienţe de auz. Noi ne-am gândit să organizăm un curs pentru instituţiile care doresc să trimită personal la această formă de specializare. Societatea trebuie să ştie că vor exista mai multe persoane care cunosc limbajul mimico-gestual şi sunt interpreţi”. Declaraţia a fost făcută săptămâna trecută, la clubul din Miercurea-Ciuc al persoanelor cu deficienţe de auz, cu ocazia prezentării celor şase persoane care au fost interesate să promoveze această meserie şi au urmat cursul respectiv. Este vorba de Málnási Zsuzsa, angajată ca asistent social la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc; Gabriela Câmpeanu, de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Harghita; Rozsa Jolán, de la Administraţia Financiară din Odorheiu-Secuiesc; av. Karacsony Ildikó, din Miercurea-Ciuc; Csíki Anna, de la Consiliul Judeţean; Miklós Erzsébet, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Preşedinta Asociaţiei Surzilor din Harghita speră că va fi un ajutor şi un lucru foarte bine venit pentru cei cu deficienţe de auz din judeţ, iar dacă vor mai fi doritori se vor mai organiza asemenea cursuri. Conform acesteia, cursul a avut loc la sediul din Miercurea-Ciuc, dar practica se făcea în fiecare joi cu persoanele cu deficienţe de auz.

La rândul ei, Mariana Murariu, asistent social şi interpret autorizat în limbajul semnelor la Asociaţia Surzilor – Filiala Harghita, a declarat că acest curs a durat 3-4 luni, „dar la fel ca şi o limbă străină trebuie exersată în permanenţă, trebuie folosită în permanenţă. Dacă te opreşti normal că se uită”. Aceasta a spus că în momentul de faţă în judeţ sunt şapte persoane care au terminat acest curs, însă momentan doar ea este interpret autorizat. „Pentru noi a fost un lucru foarte bun că instituţiile au arătat interes şi au trimis persoane la acest curs, pentru că în Harghita sunt aproximativ 320 de persoane cu deficienţe de auz. Bineînţeles, acolo sunt incluşi şi minorii”, a spus Mariana Murariu, precizând că pentru un singur interpret e foarte greu, fiind atâtea persoane cu această problemă.

Aceasta a afirmat că ideea de a organiza acest curs a venit deoarece existau solicitări de la instituţii din judeţ în acest sens. În final, Mariana Murariu a spus că momentan nu se ştie când va începe un nou curs, depinde dacă vor fi sau nu cereri. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.