Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Internatul Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc intră în reabilitare | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Economic » Internatul Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc intră în reabilitare
Internatul Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc intră în reabilitare

Internatul Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc intră în reabilitare

Lucrările se efectuează în cadrul unui proiect de finanţare Regio

Miercuri, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia a fost semnat cel de-al şaptelea contract de reabilitare termică şi eficienţă energetică din municipiu. Contractul de finanţare nerambursabilă, semnat de către primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert-Kálmán, şi de către directorul general al ADR Centru, Simion Creţu,  are o valoare totală de peste 3,10 milioane de lei, din care 2,10 milioane de lei reprezintă fondurile nerambursabile. Lucrările de reabilitare a internatului Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc se estimează că se vor finaliza în octombrie 2019.

Potrivit unui comunicat remis de Serviciul Relaţii Publice din cadrul ADR Centru, „creşterea eficienţei energetice şi utilizarea unor surse regenerabile de energie pentru reducerea costurilor de întreţinere a clădirii reprezintă principalele investiţii unde se vor cheltui fondurile alocate către primărie prin implementarea acestui proiect”.

Conform sursei citate, îmbunătăţirea capacităţii de studiu datorată unor condiţii de confort termic constant pe tot parcursul anului, dar şi prin reducerea cheltuielilor de întreţinere ale Colegiului Naţional „Octavian Goga” sunt beneficiile rezultate în cadrul acestui proiect, de care vor beneficia cei aproximativ 70 de elevi cazaţi în internat şi părinţii lor, personalul medical şi administrativ, dar şi administraţia publică locală şi cetăţenii din municipiu.

Reducerea cheltuielilor de încălzire şi utilizarea unor surse de energie regenerabilă ce se vor realiza prin acest proiect contribuie atât la o mai bună cheltuială a banului public, cât şi la atingerea unui obiectiv al Comisiei Europene, şi anume reducerea emisiilor de carbon şi a efectului de seră pentru protecţia mediului înconjurător. Prin numărul de proiecte depuse de către Primăria municipiului Miercurea Ciuc pentru finanţare pe această prioritate, se poate vedea grija administraţiei atât pentru calitatea vieţii cetăţenilor şi tinerilor din comunitate, cât şi pentru bugetul local. Am semnat deja şase proiecte de finanţare pe această prioritate, prin care sunt alocate peste 22,75 milioane de lei fonduri nerambursabile şi alte patru proiecte mai sunt trimise la Autoritatea de Management a Programului spre verificare, în vederea semnării. Dacă luăm în calcul economiile ce se vor înregistra la cheltuielile de întreţinere prin aceste 11 proiecte, dar şi emisiile de carbon reduse, putem spune că în următorii ani toţi cei peste 50.000 de cetăţeni ai municipiului vor putea să se bucure de şcoli, grădiniţe şi licee cu faţade noi, un mediu şi aer mai curat, dar şi un municipiu verde”, a declarat Simion Creţu, director general al ADR Centru, potrivit comunicatului.

Proiectul „Reabilitarea Internatului la Colegiul Naţional Octavian Goga” are o valoare totală de 3.107.632 lei, din care 2.106.807 lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate de către primărie, alocate de UE şi Guvernul României pentru realizarea activităţilor, diferenţa dintre cele două sume fiind contribuţia financiară a beneficiarului asigurată pentru implementarea proiectului. „Aceste fonduri se vor investi în instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice policristaline pe acoperişul clădirii şcolii, în lucrări de reabilitare termică a clădirii, de reabilitare a sistemului de încălzire şi de furnizare a apei calde de consum, în instalarea unui sistem de ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, precum şi a unor corpuri de iluminat pe bază de LED”, se mai arată în document.

Fondurile nerambursabile pentru acest proiect au fost alocate prin Axa Prioritară 3 a Programului Operaţional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiţii 3.1B.

Celelalte proiecte deja contractate pentru reabilitarea termică şi eficienţa energetică a clădirilor din Miercurea Ciuc se derulează la Grădiniţele „Aranyalma”, „Tulipán”, „Cimbora” şi la Şcolile Gimnaziale „József Attila”, „Liviu Rebreanu” şi „Nagy Imre”.

Şi internatul Colegiului „Batthyány Ignác” din Gheorgheni va fi reabilitat termic

Tot la sediul ADR Centru din Alba Iulia a fost semnat şi contractul de finanţare care asigură municipiului Gheorgheni fondurile necesare pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare termică ale internatului Colegiului „Batthyány Ignác”. Contractul a fost semnat de Nagy Zoltán, primarul municipiului Gheorgheni, şi de către Simion Creţu, director general al ADR Centru, fiind finanţat din bugetul Regiunii Centru al Programului Operaţional Regional 2014-2020, alocat din Axa Prioritară 3, Prioritatea de investiţii 3.1B.

„Până în decembrie 2020, data estimată de către primărie ca fiind necesară pentru finalizarea proiectului, la clădirea internatului se vor realiza lucrări şi investiţii care vor duce la creşterea eficienţei energetice şi reducerea consumului de energie finală. Proiectul are o valoare totală de 3,09 milioane de lei, din care 2,51 milioane de lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate de către Primăria municipiului Gheorgheni, iar 50,22 mii de lei reprezintă co-finanţarea asigurată de primărie pentru realizarea proiectului”, conform unui comunicat de presă.

Principalii beneficiari ai proiectului sunt familiile şi cei 80 de elevi cazaţi în internat, alături de personalul angajat, indirect beneficiind de îmbunătăţirea condiţiilor atât copiii din împrejurimile municipiului, care pe viitor vor putea beneficia de investiţie, cât şi municipalitatea, ce va reduce cheltuielile de funcţionare, sumele economisite putând fi realocate pentru alte investiţii.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.