Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Interes scăzut pentru vaccinare la Maratonul „Împreună împotriva pandemiei” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sănătate » Interes scăzut pentru vaccinare la Maratonul „Împreună împotriva pandemiei”
Interes scăzut pentru vaccinare la Maratonul „Împreună împotriva pandemiei”

Interes scăzut pentru vaccinare la Maratonul „Împreună împotriva pandemiei”

Dr. Tar Gyӧngyi (dir.ex. DSP Harghita): „Dacă în municipiile mari stăm foarte bine (în privința acoperirii vaccinale împotriva COVID-19 – n.a), în prezent cam 5% din populația rurală este vaccinată în Harghita”

Este un semnal de alarmă pe care îl trage conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) din județ, instituție care a organizat, în perioada 21-23 mai, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, Maratonul de vaccinare intitulat „Împreună împotriva pandemiei”.

Foarte puțini harghiteni, dintre cei care au participat la tradiționalul Pelerinaj ocazionat de Rusaliile catolice, s-au folosit și de oportunitatea oferită prin această acțiune, urmând exemplul oferit de călugărul Bӧjte Csaba, unul dintre cei mai respectați membri ai clerului din Transilvania, membru al Ordinului Franciscanilor, „un Ordin tămăduitor, cu o influență pozitivă asupra intenției noastre de a promova prevenția”, după cum declara dr. Tar Gyӧngyi, directoarea DSP Harghita.

„Părintele Bӧjte Csaba a trecut (anul trecut, în noiembrie – n.a.) printr-o formă foarte gravă chiar a bolii (COVID-19 – n.a.) și, deși este protejat de anticorpi protectori, a ales să ni se alăture și să se vaccineze, pentru a le da încredere celor care poate încă se mai tem de vaccin sau mai stau pe gânduri. Este foarte important să accelerăm procesul de vaccinare, ca să atingem cât mai rapid acoperirea de turmă, care ne-ar conduce către finalul pandemiei. Noi, în această zonă, suntem departe de acest final, în special în mediul rural. Făcând un calcul, am ajuns la concluzia că în Harghita cam 5% din populația de la sate s-a vaccinat până acum”, a detaliat dr. Tar Gyӧngyi, la finalul Maratonului „Împreună împotriva pandemiei”. 

Directoarea DSP Harghita a precizat că scăderea semnificativă a numărul de infecții cu SARS-CoV-2, înregistrată în ultima perioadă, se datorează acoperirii vaccinale „foarte bune” din orașele mari ale județului, în vreme ce populația din mediul rural continuă să fie vulnerabilă în fața noului coronavirus.

„Am dorit să le oferim o șansă, încă o posibilitate celor care vin la acest pelerinaj, în special celor care vin din mediul rural, să ajungă cât mai aproape de vaccin. Știm că suntem un județ cu populație preponderent rurală și vedem că în orașele mari avem o acoperire vaccinală foarte bună; Miercurea Ciuc este pe locul doi pe țară la municipii cu 45% dintre locuitori vaccinați. Prin maratonul de vaccinare de la Șumuleu am intenționat să egalizăm șansele, pentru ca inegalitatea acestora să nu-i lovească pe cei din rural. Dacă populația din orașe va fi vaccinată și cea din sate rămâne vulnerabilă, atunci ultima va suferi în urma relaxării (restricțiilor – n.a.), s-ar putea să apară focare și nu am vrea să ajungem să carantinăm satele. Fiecare persoană vaccinată este un câștig pentru toți”, a explicat dr. Tar.

Medicul primar epidemiolog dr. Sergiu Sîngeorzan, coordonatorul centrului de vaccinare amenajat în curtea spitalului de la Șumuleu Ciuc, a declarat, la rândul său, că în cele trei zile dedicate campaniei au fost vaccinate 248 de persoane, cele mai multe dintre acestea preferând serul monodoză produs de Johnson&Johnson, care asigură, potrivit specialiștilor, o imunizare completă în 28 de zile de la vaccinare. „Foarte puține”, au afirmat organizatorii maratonului, care se așteptau la un interes mult mai mare din partea populației rurale, „în jur de o mie de persoane” care ar fi putut profita de oportunitatea de a se vaccina împotriva COVID-19 fără probleme și fără programare.

„În cele trei zile au fost vaccinate 157 de persoane cu serul de la Johnson&Johnson și 91 cu cel de la Pfizer-BioNTech, în total 248 de persoane. Vineri s-au vaccinat 65 de persoane, sâmbătă 87, iar astăzi (duminică – n.a.) am stabilit recordul de 96 de vaccinați în șapte ore, mai mulți decât ieri de dimineață până seara”, a detaliat dr. Sergiu Sîngeorzan.

Cei care au profitat de ocazie, pentru a se imuniza au fost din Harghita, dar și din alte județe ale țării – Brașov, Covasna, Mureș, Sibiu, Bacău, precum și din străinătate: Germania, Ungaria și Serbia. Procentul pelerinilor imunizați în cele trei zile reprezintă 0,6% dintre cei care au urcat la sfârșit de săptămână în șaua dintre Șumuleul Mic și Șumuleul Mare.

În jur de 50 de persoane – medici, asistenți, registratori de la spitalul județean, epidemiologi, dar și șoferi de la DSP, precum și două tinere voluntare, eleve în clasa a XI-a la liceul „Márton Áron” din Miercurea Ciuc – au participat la procesul de vaccinare și au asigurat buna desfășurare a Maratonului „Împreună împotriva pandemiei”.

„Este foarte important să ne vaccinăm și îndemn pe toată lumea să facă acest gest. Avem în prezent mai multe tipuri de vaccinuri pe care putem să le utilizăm, în funcție de preferințe, noul intrat Johnson&Johnson este monodoză și va fi disponibil și la medicii de familie. Practic posibilitățile și condițiile de a te imuniza în momentul de față sunt variate și la alegere”, a conchis medicul primar epidemiolog Sergiu Sîngeorzan.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.