Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Întâlnire cu liderul spiritual suprem al Bisericii Catolice | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Religie » Întâlnire cu liderul spiritual suprem al Bisericii Catolice
Întâlnire cu liderul spiritual suprem al Bisericii Catolice
????????????????????????????????????

Întâlnire cu liderul spiritual suprem al Bisericii Catolice

Borboly Csaba ignoră componenţa etnică a Transilvaniei? Acesta i-a spus Papei Francisc că aici „trăiesc maghiarii, secuii”… și atât

O delegaţie formată din patru sute de harghiteni, reprezentanţi ai corurilor bisericeşti din zona Ciuc, alături de care s-a aflat episcopul auxiliar al Arhiepiscopiei de Alba Iulia, PS Tamás József, au pornit, vineri, într-un pelerinaj la Roma, pentru a susţine cauza sanctificării episcopului romano-catolic Márton Áron. Lor li s-a alăturat, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, care, în cadrul audienţei generale cu credincioşii, organizată săptămânal la Vatican, l-a invitat pe Papa Francisc să viziteze Transilvania.

Pelerinajul la Vatican a fost organizat de preotul romano-catolic Gábor Zoltán şi de cantorul Incze Sándor, ambii din comuna Frumoasa. Reprezentanţii corurilor bisericeşti din localităţile Bălan, Sândominic, Dăneşti, Mădăraş, Ciceu, Siculeni, Delniţa, Frumoasa, Nicoleşti, Bârzava, Lunca de Sus, Lunca de Jos, precum şi corul Bisericii Millenium şi cel de la Topliţa-Ciuc din municipiul reşedinţă al judeţului au pornit la drum, vinerea trecută, cu mai multe autocare, şi sâmbătă au ajuns la Roma.

Duminică, 7 octombrie, delegaţia din Harghita a participat la slujba oficiată în Bazilica „Sfântul Paul din afara Zidurilor” din Roma, iar luni, corurile bisericeşti din Harghita au fost invitate să interpreteze coralele liturgice de-a lungul slujbei desfăşurată la Bazilica „Sfântul Petru”.

Miercuri, imnurile religioase înălţate de harghitenii îmbrăcaţi în portul popular secuiesc s-au făcut auzite în Piaţa San Pietro. Din decor au făcut parte şi două steaguri imense: cel secuiesc şi tricolorul roşu-alb-verde. Tot acolo, membrii corurilor bisericeşti din zona Ciuc şi preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, l-au întâlnit pe Papa Francisc şi li s-a oferit prilejul să discute cu suveranul Vaticanului şi al Sfântului Scaun în cadrul audienţei generale săptămânale cu credincioşii.

Preotul Gábor Zoltán i-a dăruit Suveranului Pontif un album ce ilustrează locul celui mai mare pelerinaj al lumii catolice din Europa Centrală şi de Sud-Est, care se desfăşoară anual la Şumuleu-Ciuc, precum şi localităţile din Bazinul Ciucului, fotografiile fiind însoţite de scurte prezentări în limbile italiană, engleză şi maghiară, iar Borboly Csaba l-a invitat să viziteze Transilvania. Aceeaşi invitaţie a fost lansată şi secretarului Papei Francisc.

„Noi am venit din România, din Transilvania”, i-a spus Borboly Suveranului Pontif, „suntem din 20 de sate şi am venit să susţinem sanctificarea fostului episcop Márton Áron, pentru că el a trăit în Transilvania şi este eroul nostru. Vă invit să vizitaţi Transilvania”, a continuat acesta.

Papa Francisc a binecuvântat delegaţia din Harghita, apoi s-a aplecat către preşedintele CJ şi i-a spus: „singurul lucru pe care îl cunosc despre Transilvania este (a urmat o scurtă pauză – n.a) Contele Dracula”, şi a râs cu poftă. Borboly Csaba a insistat să îi explice liderului suprem al Bisericii Catolice că în Transilvania „trăiesc secuii, maghiarii”, care „merg la biserică”, că la noi „biserica şi autorităţile locale colaborează strâns”, reiterând Sanctităţii Sale invitaţia de a vizita Ardealul.

Procesul de beatificare a episcopului romano-catolic Márton Áron se află deja pe rolul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor de la Vatican. Márton Áron a fost episcop al Diecezei de Alba Iulia între anii 1938 şi 1980. În iunie 1949 a fost arestat de autorităţile comuniste şi a stat în închisoare până în anul 1955. În anul arestării sale a fost ridicat la rangul de arhiepiscop „ad-personam” de către Papa Pius al XII-lea. Episcopul Márton Áron s-a opus deportării evreilor din Ardeal şi pentru activitatea de salvare de la exterminare a unor evrei transilvăneni, în anul 1999, statul Israel l-a declarat „Drept între popoare”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.