Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Întâlnire cu Eminescu la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Învățământ » Întâlnire cu Eminescu la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor”
Întâlnire cu Eminescu la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor”

Întâlnire cu Eminescu la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor”

Aproximativ 70 de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din Miercurea Ciuc şi, în premieră, de la o şcoală din Ciceu au participat, vinerea trecută, la tradiţionalul Concurs de recitare din lirica eminesciană, ajuns la a XIV-a ediţie, organizat şi găzduit de Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” din municipiul reşedinţă al judeţului Harghita

Elevii au început să se pregătească în urmă cu două luni, şi-au ales singuri poeziile, altele decât cele studiate la şcoală, le-au tradus în limba maghiară, pentru a le pătrunde pe deplin înţelesul, şi apoi le-au memorat. Vineri, sala de sport a Şcolii Gimnaziale „Petőfi Sándor”, devenită neîncăpătoare, fremăta înaintea debutului Concursului de recitări „Mihai Eminescu”. Isteţi şi frumoşi, participanţii – elevi ai ciclului gimnazial de la şcolile cu predare în limba maghiară – făceau o ultimă repetiţie.

Concursul a debutat într-o atmosferă plină de emoţii, cu cei mai mici participanţi, elevii din clasele a V-a. Rând pe rând, concurenţii au declamat versuri de o profundă sensibilitate, menite să te poarte cu gândul într-o lume feerică, „Prin nopţi tăcute,/Prin lunce mute,/Prin vântul iute, (…) Din nor ce trece,/Din luna rece,/Din visuri sece” (Prin nopţi tăcute), la vremea când „Peste vârfuri trece luna,/Codru-şi bate frunza lin,/Peste ramuri de arin” şi „Melancolic cornul sună” (Peste vârfuri), acolo unde „Lacul codrilor albastru/Nuferi galbeni îl încarcă;/Tresărind în cercuri albe” (Lacul), iar „Somnoroase păsărele/Pe la cuiburi se adună,/Se ascund în rămurele” şi „Doar izvoarele suspină,/Pe când codrul negru tace” (Somnoroase păsărele).

Pentru cei aflaţi la prima participare, emoţiile au fost copleşitoare până la lacrimi, dar au fost încurajaţi şi recompensaţi cu aplauze pentru efortul lor. O fată firavă a păşit sigură pe scenă. A trăit fiecare cuvânt din versurile pe care le-a intonat: „Vezi, rândunele se duc,/Se scutur frunzele de nuc,/S-aşează bruma peste vii -/De ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii?/O, vino iar în al meu braţ,/Să te privesc cu mult nesaţ” (De ce nu-mi vii?). Un adolescent cu chipul senin şi rostire plăcută le-a dezvăluit, la rândul lui, colegilor miracolul visului himeric eminescian. A fost aplaudat îndelung.

Gradul de dificultate al poeziilor alese şi prezentate a crescut direct proporţional cu vârsta concurenţilor, cei din clasele a VII-a şi a VIII-a optând, de pildă, pentru elegia „Mai am un singur dor”, „Colinde, colinde”, pentru poezia religioasă „Răsai asupra mea”, sau „Odă (în metru antic)”, pentru poemul filosofic şi romantic „Luceafărul”, ori meditaţia asupra destinului uman „Mai am un singur dor”. Şi pentru cea mai frumoasă, poate, odă închinată de poetul nepereche ţării sale, omagiindu-i trecutul glorios, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.

Ráduly Réka, elevă în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială „Nagy Imre”, fiica primarului municipiului Miercurea Ciuc, a descoperit Concursul „Mihai Eminescu” în urmă cu doi ani şi de atunci este o participantă fidelă, premiantă la ediţiile trecute. Anul acesta şi-a ales poezia cu valoare filosofică „Glossă”, considerată o culme a creaţiei eminesciene, după ce anul trecut s-a prezentat cu „Luceafărul”, poemul ei preferat. „Îmi place (Glossă – n.a.), a fost un pic greu, dar am învăţat. Eminescu a fost un poet bun şi îmi place cum scrie”, a spus Ráduly Réka.

Iniţiatoarea şi organizatoarea concursului, profesoara Bors Kinga de la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor”, a declarat că această competiţie le sporeşte elevilor participanţi încrederea în ei înşişi, îi ajută să-şi dezvolte vocabularul şi „abilitatea de receptare a textului liric, mai ales la cei mari, pentru că ei încearcă, deja, să şi interpreteze. Cei mici sunt mai atenţi la intonaţie”.

„Copiilor maghiari le este cel mai uşor să înveţe poeziile lui Eminescu, am încercat şi cu alţi poeţi, dar este mai greu. Le place Eminescu pentru că are un limbaj mai accesibil, are şi teme mai accesibile. Copiii îşi aleg poeziile şi apoi, acasă, traduc cuvintele pe care nu le înţeleg, pentru că trebuie să înţeleagă despre ce recită, altfel nu are nici un sens. Şi trebuie să fie poezie care nu se face la şcoală. Sunt elevi care îşi aleg în fiecare an altă poezie”, a explicat prof. Bors Kinga. La ediţia cu numărul XIV la nivelul Şcolii Gimnaziale „Petőfi Sándor” şi a IV-a cu participarea şcolilor cu predare în limba maghiară din Miercurea Ciuc simte „o bucurie mare şi satisfacţie”.

Pentru prima dată, la acest concurs au participat şi câţiva elevi din afara municipiului Miercurea Ciuc, de la Şcoala Gimnazială „Kájoni János” din Ciceu. „Am fost foarte curioasă să văd care este reacţia copiilor la o astfel de competiţie. Ei vin din mediul rural şi nu au ieşit niciodată din acest mediu. Au avut o experienţă deosebită”, a afirmat profesoara Péter Bartha Emese, de la Şcoala Gimnazială „Kájoni János” Ciceu.

Gazda evenimentului, directorul Şcolii Gimnaziale „Petőfi Sándor”, prof. Károly László, i-a felicitat pe participanţi pentru că au „pus mâna pe carte” şi pentru curajul de a se prezenta în faţa juriului. „Din punctul meu de vedere, toţi cei care sunteţi aici, sunteţi câştigători. Sunteţi nişte elevi deosebiţi şi vă felicit pentru acest lucru, aţi făcut o treabă deosebită”, a spus prof. Károly László.

Preşedintele juriului, fostul inspector şcolar prof. Stelian Busuioc, a arătat că acest concurs a fost iniţiat din dorinţa cadrelor didactice ca fiecare elev să îşi însuşească versurile eminesciene, „să înţeleagă sensul cuvintelor, pe cât e posibil, muzicalitatea şi, de ce nu?, valoarea creaţiei respective, care înscrie creaţia eminesciană în universalitate”. Potrivit profesorului de Limba şi literatura română, din ce în ce mai mulţi elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din municipiul Miercurea Ciuc îşi depăşesc neîncrederea şi teama de a participa la Concursul „Mihai Eminescu” şi interesul „este tot mai mare, de la an la an”.

„Este a XIV-a întâlnire cu Eminescu la Şcoala Gimnazială Petőfi Sándor, este o întâlnire care a câştigat an de an încrederea elevilor, dorinţa lor de a recita din Eminescu şi de a depăşi pragul psihologic de teamă, de frică, că nu vor spune aşa cum trebuie cuvintele eminesciene, mai ales că poetul naţional are o atracţie pe muzicalitatea versului, dar îţi impune un respect deosebit prin modalitatea cum este structurată strofa, versul respectiv şi, de ce nu?, ei au început, pe an ce trece, să înţeleagă lucrul acesta. Iată că anul acesta, la etapa municipală, avem aproape 70 de elevi, numărul de şcoli a crescut şi, iată, vin nu numai din Miercurea Ciuc, ci şi din zona Ciucului. Acest lucru ne dă speranţa că în viitor vom putea să dezvoltăm acest concurs, poate la nivelul zonei Ciucului de Sus şi Ciucului de Jos. (…) Cunoaşterea creaţiei eminesciene este o datorie a fiecăruia dintre noi”, a conchis prof. Stelian Busuioc.

Elevii care au ocupat primele trei locuri ale clasamentului Concursului de recitare „Mihai Eminescu” au primit premii constând în cărţi din partea Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea Ciuc. Concursul face parte din suita manifestărilor dedicate „Zilei Culturii Naţionale”, desfăşurate în judeţul Harghita, la împlinirea a 169 de ani de la naşterea poetului naţional şi universal Mihai Eminescu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.