Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita: Îndeplinirea măsurilor din programul-cadru – semestrul I 2017 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita: Îndeplinirea măsurilor din programul-cadru – semestrul I 2017
Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita: Îndeplinirea măsurilor din programul-cadru – semestrul I 2017

Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita: Îndeplinirea măsurilor din programul-cadru – semestrul I 2017

Campanii naţionale sau acţiuni privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarate în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia, a muncii tinerilor şi copiilor au avut loc destul de multe în primul semestru al anului 2017. În cadrul acestora, Compartimentul control relaţii de muncă din cadrul ITM Harghita a efectuat controale în domeniile: construcţii, prestări servicii, industria alimentară şi panificaţie, industria lemnului şi comerţ, pază, protecţie şi gardă, transport rutier de marfă şi persoane, unităţi care desfăşoară activităţi în staţiuni montane, cabinete medicale, unităţi de comerţ cu program non-stop, unităţi de distribuţie carburant, grădiniţe cu program prelungit, activităţi sportive. S-a mai participat la campanii de zi şi noapte în domenii de activitate: „brutării şi produse făinoase”. Cu precizarea că aceste controale au fost efectuate de echipe formate din inspectori relaţii de muncă şi lucrători din Poliţie şi Jandarmerie, în cele ce urmează veţi afla câte controale au avut loc şi cu ce s-au soldat.

Rezultatele controalelor

În domeniul construcţiilor, în semestrul I, au fost controlate 48 de unităţi, au fost depistaţi 7 angajatori care practicau munca fără forme legale, în total la aceşti angajatori au fost depistate 12 persoane fără forme legale de muncă şi, din totalul de 17 sancţiuni contravenţionale, 7 au fost amenzi în valoare de 120.000 lei. Pentru remedierea deficienţelor constatate s-au dispus 51 de măsuri de remediere la termene precise. În domeniul prelucrării şi conservării cărnii (…) fabricării produselor lactate şi a brânzeturilor, precum şi comercializarea acestora au fost controlate 23 de unităţi. Este de remarcat faptul că angajatorii din aceste domenii nu practică munca fără forme legale, dar pentru alte deficienţe depistate s-au aplicat 14 sancţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare de 8.000 lei şi s-au dispus 35 de măsuri de remediere a neregulilor constatate. În domeniul protecţie şi gardă au fost controlaţi 9 angajatori, au fost dispuse 23 de măsuri de remediere a neregulilor constatate, au fost aplicate 9 sancţiuni, din care o amendă în valoare de 5.000 lei.

Cele mai frecvente deficienţe constatate

Neîntocmirea contractului individual de muncă în formă scrisă Neacordarea repausului săptămânal conform prevederilor legale Neacordarea sporului de noapte Transmiterea tardivă a elementelor contractului individual de muncă Regulamente interne incomplete  Nerepartizarea programului de lucru în cazul contractelor cu timp parţial Dosare de personal incomplete.

Dificultăţile întâmpinate

Dintre dificultăţile cu care inspectorii s-au confruntat în cadrul acţiunilor de control pentru depistarea muncii fără forme legale de angajare/munca la negru pot fi amintite: nesinceritatea atât a angajatorilor, cât şi a angajaţilor care fie refuză să dea declaraţii, fie fug de la locul de muncă, fie închid porţile şi nu le deschid la solicitarea inspectorilor de muncă chiar dacă sunt însoţiţi de poliţişti şi/sau jandarmi. Se impune spus şi faptul că locurile în care se desfăşoară activităţi lucrative sunt împrejmuite cu gard înalt, sunt cu porţile închise şi nu sunt semnalizate cu denumirea societăţii. Referitor la acordarea sporului de noapte, s-a dispus ca măsură obligatorie evidenţierea în foile de prezenţă a orelor de noapte lucrate de angajaţi, precum şi evidenţierea pe ştatele de plată a sporului de noapte acordat.

Respectarea Codului muncii – Legea 53/2003, republicată

În primul semestru s-au verificat 797 de societăţi din punctul de vedere al modului în care se respectă Codul muncii. Au fost aplicate 199 de sancţiuni contravenţionale, din care 39 amenzi în valoare de 252.500 lei şi 160 de avertismente. Au mai fost aplicate amenzi, astfel: 330.000 lei pentru primirea la muncă fără încheierea contractului individual de muncă în cazul a 24 de societăţi; 180.000 lei pentru neacordarea repausului săptămânal; 45.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca de noapte.

Respectarea HG 500/2011…

…privind întocmirea şi completarea registrului de evidenţă a salariaţilor a fost controlată la 786 de angajatori, dintre care 230 au fost sancţionaţi, adică: s-au aplicat 311 sancţiuni contravenţionale, din care 16 amenzi în valoare de 66.600 lei. În vederea remedierii deficienţelor constatate s-au dispus 619 măsuri de remediere.

În ceea ce priveşte protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (Legea 48/2002, cu modificările şi completările ulterioare) au fost verificaţi 30 de angajatori, din care o singură societate a fost sancţionată cu avertisment. O situaţie similară s-a constatat în urma controlului privind protecţia maternităţii la locul de muncă – concret: au fost verificaţi 495 de angajatori, din care o singură societate a fost sancţionată cu avertisment.

Verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, în semestrul I 2017 au fost verificaţi 6 angajatori, s-au aplicat 2 sancţiuni la 2 angajatori, din care unul a fost amendat cu 6.000 lei.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.