Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Îngrijirea la domiciliu, mai solicitată ca niciodată | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Îngrijirea la domiciliu, mai solicitată ca niciodată
Îngrijirea la domiciliu, mai solicitată ca niciodată

Îngrijirea la domiciliu, mai solicitată ca niciodată

Caritas Alba Iulia îşi continuă activitatea, în ciuda bugetului limitat şi a lipsei de finanţare din partea statului. Statul a transmis o parte importantă din atribuţii serviciilor sociale, fără surse de finanţare. Pandemia COVID-19 a golit spitalele, iar cei trimişi acasă au nevoie de îngrijiri postoperatorii.

Şi mai sunt vârstnicii, care au nevoie de o mâncare caldă pe care nu şi-o permit, de cumpărături şi de cineva care să le procure medicamentele, mai sunt persoane cu dizabilităţi, copii şi oameni cu dependenţe, pentru care sprijinul oferit de Serviciul de îngrijire la domiciliu al Caritas este vital.

Îngrijirea la domiciliu continuă să funcţioneze, nu se închid centrele de îngrijire rezidenţială, centrele rezidenţiale pentru persoane vârstnice şi nici centrul de plasament pentru copii, ne-au spus cei de la Caritas. Cu toate acestea, pentru a preveni răspândirea epidemiei, activităţile de grup zilnice sunt suspendate, atât pentru persoanele în vârstă, cât şi pentru copiii şi tinerii sănătoşi şi cu dizabilităţi.

În zona Gheorgheni, Topliţa şi Borsec, personalul din cadrul Serviciului de îngrijire la domiciliu este în contact permanent şi direct cu administraţiile locale, oferindu-le în această perioadă dificilă sprijin consistent şi specializat, în beneficiul persoanelor defavorizate. „Pe lângă munca de zi cu zi, colegii noştri duc mâncare caldă de la cantina socială vârstnicilor de peste 65 de ani care nu au bani sau posibilitatea de a-şi găti. De asemenea, numărul pacienţilor a crescut. Cei din spitale sunt externaţi şi trimişi acasă, aşa că din ce în ce mai multe persoane au nevoie de îngrijiri postoperatorii” a declarat liderul grupului, Nagy György Edit. Potrivit acesteia, datorită colaborării remarcabile dintre membrii serviciului de îngrijire la domiciliu şi a fermierilor incluşi în Programul de dezvoltare rurală, familiilor aflate în nevoie şi celor cu mobilitate redusă li se livrează, sub formă de donaţie, produse lactate.

Acolo unde întrevederile interpersonale şi activităţile de grup nu sunt permise, beneficiarii sunt consiliaţi telefonic sau online. „Nu putem lăsa baltă persoanele care suferă de adicţii (dependenţe – n.a.), a spus Mezei Hajnal. Zilnic sau o dată la două zile, persoanele aflate în grija Serviciului de îngrijire la domiciliu îi sună pe cei care participau la activităţile individuale sau de grup din cadrul organizaţiei Caritas. „Căutăm modalitatea de a organiza activităţi virtuale de grup. (…) Mulţi dintre beneficiari şi-ar dori conferinţe pe Skype, căci, după cum au declarat, pentru ei ar însemna suport şi susţinere şi dacă doar şi-ar vedea colegii”, a relatat ea.

La fel se procedează în cazul proiectelor şi programelor care vizează „Pregătirea tinerilor pentru lumea muncii prin mentorare si dezvoltarea competenţelor”, „Educaţie timpurie şi sprijin pentru persoane cu dizabilităţi” şi în cazul programelor comunitare dedicate persoanelor în vârstă.

Personalul Serviciului de îngrijire la domiciliu al Caritas este foarte solicitat şi în zona Odorhei. „Pe lângă asistenţa medicală, mulţi ajută persoane vârstnice rămase singure (…) În unele cazuri, rudele venite acasă au grijă de pacienţi, iar ca măsură de precauţie, ne-am limitat asistenţa la contactul telefonic şi online”, se precizează într-un comunicat de presă al organizaţiei Caritas.

În zona Ciuc, majoritatea activităţilor de îngrijire la domiciliu de desfăşoară „aproape în ritmul obişnuit”. Unele au fost sistate complet, în vreme ce altele se desfăşoară exclusiv telefonic, din cauza pandemiei de coronavirus.

„Viaţa, activităţile din cadrul îngrijirii la domiciliu se desfăşoară aproape în ritmul obişnuit. (…) Pe timpul autoizolării nu se efectuează vizite la pacienţii care locuiesc într-o gospodărie cu o persoană reîntoarsă din străinătate. Respectăm şi cerinţele pacienţilor care ne-au cerut să nu-i vizităm în această perioadă, temându-se de răspândirea coronavirusului. (…) Ne concentrăm asupra pacienţilor extrem de vulnerabili, oferind îngrijire mai ales persoanelor în vârstă rămase singure şi celor cu boli cronice”, se specifică în documentul citat.

Resurse puţine la nevoi mari

Logistica şi bugetul Caritas se diminuează de la o zi la alta, reţeaua de magazine a organizaţiei şi-a închis, treptat, porţile, din cauza epidemiei. Casa „Jakab Antal”, ca şi celelalte unităţi hoteliere din ţară, restaurantul şi sălile de conferinţe sunt acum inaccesibile doritorilor şi nu mai contribuie cu venituri la activităţile sociale ale organizaţiei Caritas. „Se ştie foarte bine că spitalele sunt pregătite pentru a face faţă infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi pacienţii cu boli cronice, care nu prezintă urgenţe imediate, au fost trimişi acasă, către medicii de familiei şi către îngrijirea la domiciliu; dar bani mai mulţi nu ni s-au acordat până acum. Solicitările de servicii la domiciliu cresc de la o zi la alta, iar noi vom ajunge să nu le putem onora fără sprijinul financiar al Guvernului. În 31 martie a apărut Hotărârea de Guvern nr. 252, care spune, la art. 11, că unităţile specializate care furnizează consultaţii de urgenţă la domiciliu şi transport sanitar neasistat, aflate în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări, pot să deconteze serviciile acordate la nivelul realizat, nu la nivelul bugetelor acordate, ori aici nu intră şi îngrijirea la domiciliu. Deci, mergem pe un buget prestabilit lunar, care nici până acum nu făcea faţă cerinţelor, iar de acum încolo nici atât. Eu pun întrebarea: acum, când spitalele sunt golite, cineva va face o statistică (referitoare la – n.a.) câţi oameni au murit nu din cauza noului coronavirus, ci din cauza măsurilor care au fost luate şi a faptului că nu are cine să-i îngrijească acasă?”, a semnalat, interogativ, directorul Departamentului Socio-Medical al Caritas, Péter György.

Potrivit acestuia, în situaţii extreme precum cea actuală, sistemele de bază sunt cele care trebuie să facă faţă nevoilor oamenilor, servicii care „la noi sunt lăsate în voia sorţii”. „Acum, dacă s-ar face o legislaţie transparentă de finanţare a îngrijirii la domiciliu pe termen lung, persoanele care până acum îngrijeau şi mulţi încă îngrijesc oameni în Austria, Elveţia, Germania, oriunde, s-ar putea întoarce să lucreze acasă, să îngrijească oamenii de acasă. Este o situaţie unică, la care legiuitorii ar trebui să de gândească”, a conchis directorul Departamentului Socio-Medical al Caritas.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.