Informaţii referitoare la testarea COVID-19 în cabinetele medicilor de familie | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 5 decembrie 2022
Home » Sănătatea » Informaţii referitoare la testarea COVID-19 în cabinetele medicilor de familie
Informaţii referitoare la testarea COVID-19 în cabinetele medicilor de familie

Informaţii referitoare la testarea COVID-19 în cabinetele medicilor de familie

  • Peste 70 de cabinete din judeţ au încheiat contracte cu CAS Harghita în vederea testării
  • Vă puteţi adresa oricărui medic de familie care are încheiat un contract cu CAS în acest sens

După ce săptămâna trecută Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte ca medicii de familie să poată face testare COVID-19 în cabinetele proprii, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita a emis un comunicat de presă în care sunt precizate câteva informaţii utile referitoare la acest aspect.

Care medici de familie şi ce fel de teste se vor efectua în cabinete?

Se efectuează teste rapide antigen. Potrivit CAS Harghita, aceste teste pot fi efectuate, în mod gratuit, de către medicii de familie care sunt în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, în urma încheierii unui contract sau act adiţional pentru activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană, în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2.

Testarea se realizează gratuit în cadrul cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară sau în cadrul cabinetelor din centrele de permanenţă, iar informaţiile privind persoanele testate sunt raportate în Corona Forms.

Cine poate beneficia de aceste teste?

Se pot testa persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, publicată şi actualizată periodic la adresa www.insp.gov.ro.

Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât şi oricare alte persoane, cu condiţia ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puţin 48 de ore între două testări succesive. Serviciul de testare se acordă indiferent de statutul de asigurat al persoanei, fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia. Astfel vă puteţi adresa oricărui medic de familie care are încheiat un contract cu CAS pentru efectuarea de teste rapide.

Peste 40 de cabinete au încheiat contracte cu CAS

La nivelul judeţului nostru, până astăzi dimineaţă, din totalul de 128 de cabinete de medicină de familie aflate în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Harghita, 77 aveau încheiate contracte pentru desfăşurarea  activităţii de vaccinare împotriva coronavirus.

Lista medicilor de familie aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Harghita care sunt implicaţi în activitatea de vaccinare anti-COVID-19 şi testare poate fi consultată pe prima pagină a site-ului instituţiei (www.cashr.ro).

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.