Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Informaţia aceasta merită toţi banii, mă credeţi? | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Informaţia aceasta merită toţi banii, mă credeţi?
Informaţia aceasta merită toţi banii, mă credeţi?

Informaţia aceasta merită toţi banii, mă credeţi?

Dacă nu mă credeţi e treaba dumneavoastră, pentru că aţi putea rata o ocazie cu care cine ştie când vă veţi mai întâlni!

La sfârşitul săptămânii trecute, când m-am întâlnit cu domnul Török Eugen, directorul executiv al DAJ Harghita, aveam să aflu că se pune ceva la cale, ceva care în opinia sa poate răspunde, într-un viitor nu prea îndepărtat, intereselor micilor producătorilor agricoli din judeţ. Lor şi nu numai lor, aş completa eu luând în calcul şi persoanele care acolo, în curtea casei de la ţară, de la oraş sau în cea a căsuţei de vacanţă, ar vrea să-şi amenajeze poate un colţ de Rai…

Dar pentru că nu vreau să vă pun prea mult răbdarea la încercare am să vă spun chiar acum despre ce este vorba. Gândindu-se la o alternativă care să completeze golul din punga micilor fermieri care nu şi-au valorificat cartofii nici în acest an, nici în ceilalţi care au trecut demult, d-l Török a recurs la o soluţie pe care au îmbrăţişat-o şi colegii săi, după ce el însuşi avea să decidă că e bună, pornind de la ceea ce în limbajul locului s-ar putea numi „via harghiteanului”. Drept urmare joi, 19 februarie a.c., municipiul Miercurea-Ciuc va găzdui o reuniune interesantă privind „Producerea şi valorificarea fructelor”, respectiv „Finanţarea proiectelor în pomicultură şi în culturile de arbuşti fructiferi”, la care vor participa specialişti din judeţ şi din afara judeţului, cu multă experienţă în domeniu. Între ei şi drd. ing. Filip Orlaie, care a plecat din Odorheiu-Secuiesc, a făcut facultatea în Cluj-Napoca şi apoi, alături de tatăl său, dr. ing. Nelu Orlaie, a pus pe picioare o afacere de familie, a cărei frumoasă poveste a trecut demult graniţele ţării. Şi asta întrucât în pepinierele de la Hida, judeţul Sălaj, există cam tot ceea ce oamenii vor să planteze, în funcţie de clima şi relieful judeţului în care locuiesc. De pildă, potrivit inginerului Török, în Harghita, în zonele Ciucului şi Gheorgheniului ar merge foarte bine coacăzul, arbustul din care se poate obţine un vin de calitate, aşa cum obţin dobrogenii din viţa de vie. Apoi, la fel de bine ar merge afinele, murul şi zmeura, pentru a căror extindere în sistem intensiv pepinierele din Hida ar avea ce oferi, lucru pe care directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Harghita îl ştie foarte bine, deoarece, chiar doamna Török, şefa de fermă a familiei, a achiziţionat de acolo 900 de puieţi de coacăz la un preţ foarte bun, pe care i-a şi plantat în toamna anului trecut pe 25 de ari.

În zona Odorheiului şi Cristurului Secuiesc, clima permite ca, dincolo de aceşti arbuşti, viticultura şi pomicultura – cu mulţi dintre fiii ei, cum ar fi merii şi prunii, să capete în dimensiune şi să ducă pe mai departe faima zonei, aşa cum au dus-o pe vremuri livezile din Lupeni ori Cobăteşti şi licoarea fructelor fără egal, obţinută în urma procesului de distilare, pe care localnicii au numit-o simplu „palincă”.

Ceea ce merită a fi luat în seamă legat de această perspectivă a introducerii în cultură a arbuştilor despre care vorbim, în directă relaţie cu pomicultura ca sector şi cu zona propice lor, e şi faptul că în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 există posibilitatea finanţării sectorului în discuţie, pornindu-se de la un preţ standard pentru stabilirea căruia lucrează actualmente specialiştii Institutului Naţional Pomicol de la Mărăcineni. Dar despre acest lucru puteţi afla şi dumneavoastră mai multe detalii direct de la domnul Török, la întâlnirea de joi, care se va desfăşura în clădirea Consiliului Judeţean, „Casa Albă” a Miercurii-Ciucului cum ne-am obişnuit unii dintre noi să-i spunem, începând cu ora 10:00.

Nu pot să închei însă acest subiect fără a mai aminti aici că un specialist din zona Odorheiului Secuiesc va împărtăşi destule din experienţa sa privind producţia şi valorificarea fructelor, ştiut fiind că din această parte a judeţului a intrat cu ani în urmă pe piaţă sucul natural de mere.

În ipoteza că mie mi-a scăpat ceva legat de organizarea acestui eveniment important în agricultura de perspectivă a judeţului, pe segmentul în care omul, prin preocupările sale, ar putea veni în completarea a tot ceea ce oferă flora spontană, puteţi afla mai multe de la primăria pe raza căreia domiciliaţi, unde, pe baza unei colaborări deja încetăţenite, vor ajunge prin poşta electronică toate amănuntele. Şi nu le ignoraţi pentru că, având în vedere facilităţile acordate prin noul PNDR sectorului pomicol, inclusiv pentru plantaţiile de arbuşti, cu un avantaj în plus pentru zona montană şi tinerii sub 40 de ani, chiar merită strădania.

Şi ca să vă fac curioşi până la capăt, vă mai spun că din pepinierele de la Hida unii fermieri din ţară au cumpărat până şi puieţi de goji sau aronia, care, spre necazul harghitenilor, preferă zonele ceva mai blânde ale ţării…

ŞTEFANA DRĂGHICI

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Datorita actiunii prezentate in acest articol in decursul unui singur an peste 20 de fermieri din Harghita au inceput sa planteze coacaz negru si zmeur. A fost cea mai frumoasa actiune cu aproape 200 de participanti. Felicitari autoritatilor din Hargita. Cu stima, Nelu Orlaie, Pepinierele Hida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.