Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Începe să se facă resimţită scăderea natalităţii în judeţ: aproximativ o sută de persoane sunt pe punctul de a fi date afară din învăţământ | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Învățământ » Începe să se facă resimţită scăderea natalităţii în judeţ: aproximativ o sută de persoane sunt pe punctul de a fi date afară din învăţământ
Începe să se facă resimţită scăderea natalităţii în judeţ: aproximativ o sută de persoane sunt pe punctul de a fi date afară din învăţământ

Începe să se facă resimţită scăderea natalităţii în judeţ: aproximativ o sută de persoane sunt pe punctul de a fi date afară din învăţământ

 

Finanţarea în funcţie de numărul de elevi din fiecare şcoală şi scăderea natalităţii în ultimii ani poate produce în această vară un şoc în învăţământul harghitean, urmând ca din septembrie să fie cu 253 mai puţine persoane decât sunt angajate în prezent.

„În luna februarie – spunea inspectorul şcolar general al IŞJ Harghita, Bartolf Hedwig – Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita a primit un Ordin de Ministru prin care se prevede un număr mai mic de posturi pentru anul şcolar 2014-2015 decât avem acum. Acest număr este de 253 de posturi şi nu se precizează dacă sunt posturi didactice, nedidactice sau didactice auxiliare; în general, posturi în învăţământ”.

De atunci, conducerea IŞJ Harghita a informat Consiliul Judeţean cu privire la situaţia de faţă. S-a găsit o soluţie ca 57 de posturi să treacă, din punct de vedere al finanţării, la Consiliul Judeţean. Problema este că până acum nu s-a asigurat finanţarea de către Consiliul Judeţean, astfel că, deocamdată, aceste 57 de posturi încă nu pot fi preluate.

Să presupunem, totuşi, că ar trece la Consiliul Judeţean, dar şi aşa ar mai rămâne 196 de posturi ce vor trebui reduse.

„Eu – continua Bartolf Hedwig – am scăzut, de la 1 ianuarie şi până acum, peste 30 de posturi. Deci, ar rămâne să decidem, azi, în Consiliul de administraţie asupra celor 160 de posturi pe care le vom reduce. Nu vom stabili ce fel de posturi să fie reduse la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, ci vom stabili care va fi numărul de posturi valabil pentru anul şcolar următor pentru fiecare unitate de învăţământ”.

 

 Se aşteaptă o minune

Inspectorul şcolar general al IŞJ Harghita spunea că o soluţie ar fi o eventuală rectificare bugetară sosită la timp, adică înainte de 1 septembrie, când va intra în vigoare ordinul emis în februarie. Dar că nimeni nu se poate baza pe asta, motiv pentru care hotărârea trebuie luată din vreme, astfel încât cei care vor pleca din sistem să aibă la dispoziţie timp să-şi caute alte locuri de muncă.

„Referitor la dată (n.a. – data când se va decide câţi vor pleca din fiecare şcoală), am înţeles că mai putem aştepta, să vedem cum rămâne cu rectificarea bugetară – spunea Bartolf Hedwig. Eu nu pot să prevăd o dată şi nici nu am văzut nicăieri scris care este data la care se va face rectificarea de buget.

Mă simt responsabilă faţă de colegii care, eventual, vor fi afectaţi de aceste reduceri şi, ştiind că vin examenele, concediile, vine vacanţa, consider că trebuie să luăm o hotărâre înainte. Dacă s-ar corecta în bine aceste cifre, am putea răsufla uşuraţi şi am putea să retragem decizia pe care o luăm azi. Dar, până ce nu văd nimic scris, până nu am un document valabil în mână, nu-mi permit să mă joc cu soarta a peste o sută de persoane. Dacă ei află din timp că nu o să mai lucreze la o anumită unitate de învăţământ de la 1 septembrie, ei mai au ocazia să-şi caute un loc de muncă”.

Bartolf Hedwig mai spunea că Harghita nu este singurul judeţ în care aceste reduceri de posturi au loc. Chiar dacă unele judeţe au început mai devreme reducerea posturilor, la noi s-a aşteptat încheierea anului şcolar pentru că, probabil, cei care vor primi vestea demiterii vor protesta şi atunci putea fi bulversat procesul instructiv-educativ.

 

n Cei mai mulţi vor pleca din licee

Chiar dacă nu se ştie încă câte persoane vor pleca din fiecare unitate de învăţământ, se preconizează că cele mai multe posturi vor fi reduse în licee.

„Noi propunem – preciza inspectorul şcolar general  – un număr de reduceri mai mare la licee. Pentru că acolo şi numărul de personal este mai mare. Sunt deja câteva şcoli care funcţionează sub minim, unde numărul personalului didactic şi nedidactic acumulat reprezintă 6 persoane; dacă de acolo mai scazi, rişti ca toată şcoala să nu mai funcţioneze normal, dar dacă dintr-un număr de 30 de persoane reduci două, cu 28 încă mai poţi să faci faţă activităţilor din şcoală”.

Bineînţeles, acesta nu este singurul criteriu pe baza căruia se va stabili cine şi de unde va pleca. „Cert este că trebuie să facem aceste reduceri – concluziona Bartolf Hedwig. Aş vrea ca pe 31 august să vină o decizie care să spună anulaţi totul şi eu aş spune pe loc repaus! şi toată lumea rămâne acolo unde a fost”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.