Încă două investiţii majore pentru sistemul de sănătate din judeţ, pe lista CNI | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 25 iunie 2022
Home » Sănătate » Încă două investiţii majore pentru sistemul de sănătate din judeţ, pe lista CNI
Încă două investiţii majore pentru sistemul de sănătate din judeţ, pe lista CNI
DCIM100MEDIADJI_0060.JPG

Încă două investiţii majore pentru sistemul de sănătate din judeţ, pe lista CNI

  • Secţiile de Pneumologie şi Boli infecţioase ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc vor avea un nou sediu, în următorii ani; la fel şi Ambulatoriul, care va funcţiona în fostul sediu al Policlinicii, care va fi reabilitat

Cele două obiective de investiţii, a căror valoare totală se apropie de 90 de milioane de lei, au fost incluse în listele de sinteză şi de investiţii ale Companiei Naţionale de Investiţii.

Forul decizional al consiliului judeţean, întrunit, joi, în şedinţă ordinară, a aprobat indicatorii tehnico-economici şi predarea, pe bază de protocol, a terenurilor aferente celor două obiective mari de investiţii către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Naţională de Investiţii „CNI” –SA, urmând să intre în Comisia Tehnică Economică şi în Comisia Ministerială, pentru aprobare.

Noul corp de clădire destinat secţiilor de Boli Infecţioase şi Pneumologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc va fi ridicat în partea dinspre Jigodin a Dealului Nagy Lajos, în spatele amplasamentului destinat Heliportului unităţii medicale.

Potrivit directorului general al Direcţiei Generale Tehnice a Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Péli Levente, noul corp de clădire va fi prevăzut cu demisol, parter şi etaj şi va dispune de toate instalaţiile, dotările şi utilităţile necesare desfăşurării activităţilor specifice.

„La demisol vor fi amplasate secţia de Imagistică şi Ambulatoriul, iar la parter şi la etaj vor funcţiona secţiile de specialitate. „Am încercat, cu implicarea Direcţiei de Sănătate Publică, ca în următorii 25 de ani să realizăm proceduri medicale la standardele solicitate: să avem compartimente separate pentru Pediatrie, pentru bărbaţi şi pentru femei, spaţii şi saloane speciale pentru bolnavii în stare gravă. Ne-am gândit să avem aici şi o cantină şi să existe şi o curte interioară. Fiecare cabinet şi salon va avea iluminat natural”, a detaliat Péli Levente.

Valoarea totală a acestui obiectiv de investiţie este de aproape 70 de milioane de lei (69.156.174,76 lei) cu TVA, contribuţia CJ Harghita fiind de 3,05 de milioane de lei. Iar durata de execuţie a lucrărilor proiectate este de 24 de luni.

Cel de-al doilea obiectiv de investiţie care va fi realizat cu finanţarea CNI vizează reabilitarea clădirii fostei Policlinici din Miercurea Ciuc şi „Amenajarea Ambulatoriului la parter şi etajul 1” al acesteia.

„Aici lucrurile vor fi puţin îngreunate, fiindcă vorbim despre o clădire de tip vagon, construită în anii ’70. Structura de rezistenţă trebuie consolidată, vom face intervenţii pe o suprafaţă de 5.900 de metri pătraţi, din care 2.900 de metri pătraţi vor fi reabilitaţi în totalitate. Nivelul al doilea, unde funcţionează Direcţia de Sănătate Publică, a fost reabilitat şi va fi anvelopat pe exterior şi reabilitat energetic: practic, peste acoperiş va fi aşternută o şarpantă cu sistem solar. De asemenea, vom pune la punct şi împrejurimile, spaţiul verde şi iluminatul exterior, care în prezent lasă de dorit, pentru a crea o atmosferă mai plăcută pentru persoanele care vin la Ambulatoriul de specialitate”, a explicat directorul Péli Levente.

Valoarea acestei investiţii este de 17 milioane de lei, din care contribuţia proprie a consiliului judeţean se ridică la 670.000 de lei.

Rămânem la acelaşi domeniu, care a reprezentat centrul de greutate al şedinţei ordinare a consiliului judeţean, şi vă spunem că administraţia publică judeţeană împreună cu spitalul judeţean au reuşit să obţină de la Uniunea Europeană, în baza unui proiect depus în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, o primă tranşă de aproape cinci milioane de lei, pentru acoperirea cheltuielilor efectuate în perioada pandemiei şi pentru achiziţionarea unor echipamente.

„Vom primi aproape 20 de milioane de euro, foarte mulţi bani. Foarte puţine spitale au reuşit să depună proiecte în acest sens. Suma va intra în bugetul spitalului judeţean şi va ajuta munca asiduă care se desfăşoară acolo”, a precizat preşedintele CJ, Borboly Csaba.

Un număr de 14 de angajaţi ai Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, „care s-au implicat major în realizarea activităţii de combatere a răspândirii COVID-19”, vor beneficia, conform listei avizate de Comitetul director şi de Consiliul de Administraţie al instituţiei medicale, şi în această lună de stimulente financiare, în valoare totală de 32.577 de lei.

Vă mai informăm, la final, că o parte din imobilul Spitalului Policlinic Bălan a fost dat în administrarea Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita, pentru următorii zece ani.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.