Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis: Ridicarea maşinilor este ilegală! | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis: Ridicarea maşinilor este ilegală!
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis: Ridicarea maşinilor este ilegală!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis: Ridicarea maşinilor este ilegală!

Consiliile locale nu mai pot hotărî ridicarea maşinilor şi încasarea unor sume de bani pentru staţionări sau parcări ilegale

Maşinile parcate ilegal nu vor mai putea fi ridicate, a decis, luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, instanţa supremă consideră că această măsură afectează dreptul de proprietate al cetăţeanului.

Sesizarea a fost făcută de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, ca recurs în interesul legii. El a reclamat interpretarea dispoziţiilor unor OUG privind circulaţia pe drumurile publice, coroborate cu Legea administraţiei locale.

„Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 128, alin. (1), lit. d), art. 134, alin. (2) şi art. 135 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 3, alin. (1), art. 5, art. 36, alin. (1), alin. (2), lit. d) şi alin. (6), lit. a), pct. 13 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art. 21, lit. b) şi art. 24, lit. d) din Legea-cadru a descentralizării nr. 195/2006, procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevăzută de art. 64 şi art. 97, alin. (1), lit. d) şi alin. (6) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. Obligatorie, potrivit art. 517, alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 mai 2015”, se arată în decizia ÎCCJ.

Mai mult, conform deciziei ICCJ, consiliile locale nu mai pot hotărî ridicarea maşinilor şi încasarea unor sume de bani pentru staţionări sau parcări ilegale deoarece instanţa a hotărât că prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 care oferea această posibilitate administraţiilor locale este NELEGALĂ.

Cu alte cuvinte, reglementarea parcărilor ilegale trebuie făcută prin lege organică, de către Parlament, nu de consiliile locale, aşa cum a stabilit Guvernul Năstase prin ordonanţă de urgenţă.

Prin această decizie, administraţiile locale nu mai pot organiza licitaţii sau încredinţări directe unor firme de casă pentru a ridica maşini şi a încasa pentru aceasta mari sume de bani.

Referindu-se la această practică, avocatul Răzvan Barac a explicat pentru presă că principala problemă în astfel de cazuri o reprezintă externalizarea serviciilor către firme de ridicări puse pe profit.

„Consiliile locale au încercat să extrapoleze anumite norme juridice şi, practic, aceste Hotărâri de consiliu local se adaugă la Ordonanţa de Urgenţă privind Codul rutier. Ei au încălcat reguli de tehnică legislativă şi de ierarhie normativă când au elaborat aceste hotărâri de consiliu local, prin care au stabilit regulamente care urmau să completeze Ordonanţa de Urgenţă. Ori un regulament al consiliului local nu va putea să completeze o Hotărâre de Guvern sau o Ordonanţă de Urgenţă. Ideea nu este să parcheze toată lumea unde vrea. Ideea este că, dacă este dată printr-un consiliu local, măcar să se ocupe administraţia de ridicările astea, nu să încheie un contract cu o firmă şi să externalizeze aceste servicii. Pentru că aici e problema: firma de ridicări are interesul să facă profit şi va face abuzuri mari. De cele mai multe ori ridicările se fac în lipsa unui poliţist”.

Cazul Consiliului local Miercurea-Ciuc şi abuzurile firmei City Parking sunt cunoscute de toată lumea, totul ca rezultat al unei hotărâri ilegale de consiliu susţinută puternic de tovarăşul primar aflat în arest la domiciliu. Dacă nu cumva afacerea asta e legată şi de fapte de corupţie…

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.