Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Înainte de a schimba prefixul, accesaţi 112. Am spus accesaţi, nu apelaţi, aveţi grijă! | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Înainte de a schimba prefixul, accesaţi 112. Am spus accesaţi, nu apelaţi, aveţi grijă!
Înainte de a schimba prefixul, accesaţi 112. Am spus accesaţi, nu apelaţi, aveţi grijă!

Înainte de a schimba prefixul, accesaţi 112. Am spus accesaţi, nu apelaţi, aveţi grijă!

Proiecte harghitene de succes

După cum deja am anunţat, în perioada 24-27 iunie a.c., în judeţul nostru se derulează cea de-a doua etapă a campaniei APDR, care are ca scop, pe de o parte, prezentarea exemplelor de bună practică în accesarea fondurilor europene, pe de altă parte, dezvoltarea reţelei multiplicatorilor de informaţii.

Ca şi rândul trecut, şi acum am remarcat încă din prima zi buna organizare a întregii acţiuni de al cărei curs firesc s-a ocupat d-l Pál Csaba, coordonator local LDK, sprijinit îndeaproape de d-l dr. ing. Ioan Hîrb, directorul executiv al OJPDRP Harghita, şi grija manifestată în ceea ce priveşte componenţa grupului de vizitatori: specialişti şi nespecialişti, membri sau viitori membri ai reţelei de multiplicatori, oameni din toate zonele judeţului, alături de care s-au aflat directorul executiv al Direcţiei agricole, directorul executiv adjunct al APIA şi reprezentantul Instituţiei Prefectului, d-l Bogdan Ţifrea. Şi nimeni nu cred că a regretat ceva, mai ales că unii dintre participanţii interesaţi de subiect erau sub 40 de ani…

De ce spun asta? Pentru că vârsta poate fi un avantaj, dovadă că, înainte de a schimba prefixul de la 30 şi… la 40 de ani, unul dintre beneficiarii proiectelor despre care vă vorbesc a depus cererea de finanţare înainte de ziua aniversară, aceasta fiind una dintre condiţiile de eligibilitate ale Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, soluţie la care a recurs şi un alt beneficiar, chiar dacă obiectivul său ţintă era localizat, să spun aşa, pe Măsura 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole”. Este vorba, în acest ultim caz, despre domnul Bartalis Attila din Cârţa, al cărui proiect, în valoare totală de 2.040.899 lei, vizează achiziţia de utilaje pentru înfiinţarea unei ferme de vaci de carne, destinate în principal exploatării terenurilor de pe care va fi asigurată baza furajeră.

Personal, trebuie să recunosc, ceea ce am văzut acolo unde proiectul prinde viaţă, în plină desfăşurare fiind, m-a cucerit prin chiar modul în care tânăra familie a reuşit să îmbine armonios trecutul cu prezentul, lăsând suficient loc viitorului la a cărui uşă bat cei trei urmaşi, ajutată fiind şi de un specialist în peisagistică.

Ei bine, conform celor prevăzute în proiect, la finele lui beneficiarul trebuia să achiziţioneze 10 vaci şi ele s-au achiziţionat, altele 10, juninci gestante, urmând să fie cumpărate în primul an de după finalizare. Pentru ele şi pentru hrana lor vor fi procurate cu fonduri europene utilaje şi echipamente complexe, care vor înlocui considerabil munca manuală şi vor reduce mult costurile, pe lista întocmită găsindu-se de toate, începând cu tractorul sau remorca tehnologică şi terminând cu peria mecanică pentru igiena corporală a animalelor. Sigur, ar fi foarte multe de spus aici, numai că spaţiul nu-mi permite, aşa că mai reţin în cele ce urmează faptul că cele 10 vaci din rasa Bălţată Românească, tip Simmental, au fost cumpărate cu certificat de origine cu tot, de la Staţiunea de Cercetare din Târgu-Mureş de către domnul Bartalis, la un preţ nu tocmai la îndemâna oricui; că după părerea investitorului nostru, cererea de carne de vită atât în ţară, cât şi în Europa este deocamdată mai mare decât oferta, motiv pentru care nu îşi face griji legate de valorificare; că pentru producerea furajelor are 40 de hectare, proprietatea familiei, plus altele suficiente pentru păşunat în perimetrul composesoratului al cărui membru este.

Una peste alta, socotite toate la un loc de către cel care s-a pregătit temeinic pentru profesia de crescător de animale începând încă din copilărie, când, alături de părinţi şi bunici a descifrat abecedarul meseriei, şi terminând cu studiile de specialitate, rezultă că cheltuielile făcute pentru o fermă de creştere a bovinelor cu destinaţia carne sunt incomparabil mai mici decât cele pentru o fermă profilată pe creşterea vacilor de lapte, în condiţiile în care concurenţa nu omoară pe nimeni, iar desfacerea este asigurată.

Cu speranţa că voi mai ajunge la această fermă, în al cărei potenţial cred, mai ales că reprezentantul legal al beneficiarului doreşte ca în următorii 5 ani să mărească substanţial efectivul, eu închei relatarea mea legată despre primul proiect vizitat în actuala etapă a campaniei APDRP şi vă spun că…

N …într-un număr viitor al jurnalului nostru voi prezenta o altă poveste frumoasă a membrilor unei familii care şi-au descoperit pasiunea pentru un sector despre care nu ştiau mai nimic, abia după ce au primit un cadou cu care nu aveau ce să facă…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.