Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În zona Topliţei: Inventariere de monumente comemorative şi funerare | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » În zona Topliţei: Inventariere de monumente comemorative şi funerare
În zona Topliţei: Inventariere de monumente comemorative şi funerare

În zona Topliţei: Inventariere de monumente comemorative şi funerare

Timp de o săptămână, în zona Topliţei s-a aflat un grup de 8 studenţi care au terminat anul V, de la Facultatea de arhitectură a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti, coordonaţi de lect. univ. dr. arh. Andreea Pop, pentru o inventariere a monumentelor comemorative şi funerare dedicate eroilor din Primul Război Mondial.

La Subcetate au vizitat colecţia de cămăşi populare, unicat, din zona Mureşului Superior, a profesoarei Doina Dobrean, cusute manual, după care au văzut vechile morminte din cimitirul satului.

La Tulgheş au fost la Memorialul militar al Eroilor Români din Primul Război Mondial. Eroii care îşi dorm aici somnul de veci au fost iniţial înmormântaţi pe Muntele Higheş. În anul 1989, cu onoruri militare, 49 dintre aceştia au fost reînhumaţi în curtea bisericii. Memorialul de la Tulgheş include şi o cruce memorială realizată din granit, înaltă de 1,30 m, dezvelită iniţial în anul 1916, pe Muntele Higheş, mutată aici, în 1989. În planul frontal al crucii s-a înscris următorul text comemorativ: „Eroilor căzuţi în războiul pentru întregirea neamului 1914-1919”. Bisericuţa de lemn – monument istoric din Cimitirul Militar este datată din anul 1790.

În comuna Corbu, studenţii au vizitat Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial, un obelisc ridicat în anul 1930, în memoria eroilor din Primul Război Mondial, care se află amplasat în curtea bisericii din Corbu. Monumentul are o înălţime de 2,10 m şi este realizat din granit placat cu marmură. Pe latura frontală sunt inscripţionate cuvintele: „În amintirea eroilor morţi în 1914-1918”, sub care sunt înscrise numele a 60 de eroi şi regimentele din care au făcut parte.

De asemenea, s-au oprit şi la Cimitirul Eroilor Români din Primul Război Mondial (amplasat în curtea bisericii ortodoxe din Capu Corbului, unde sunt 40 de morminte individuale).

Studenţii s-au oprit şi la Monumentul eroilor din comuna Sărmaş.

La Bilbor, autorităţile locale în frunte cu primarul Ilie Trif şi viceprimarul Ilie Tamaş le-au făcut studenţilor o primire de excepţie, tradiţională bilborenilor. Cu câteva maşini de teren au urcat la cota 1.700 în Poiana Harlangia, unde la groapa comună şi morminte individuale ale eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, actuala conducere a comunei Bilbor a instalat şi sfinţit două plăci comemorative cu înscrisul: „Glorie nepieritoare ostaşilor Armatei Române căzuţi eroic pe aceste plaiuri în războiul pentru reîntregirea şi unitatea naţională a României”.

La întoarcere, studenţii s-au oprit la Topliţa, într-un loc sacru, încărcat de istorie românească, la Gura Secului, la Monumentul-Mausoleu, care a fost inaugurat şi sfinţit în anul 1939, în urma aducerii osemintelor celor căzuţi în luptele pentru eliberarea Ardealului din vechiul Cimitir al Eroilor şi depuse în cripta de la bază şi în nişele laterale, devenind în felul acesta Monument-Mausoleu. Aici îşi au odihnă veşnică cei 771 de ostaşi-eroi căzuţi în luptele de eliberare a Ardealului în Primul Război Mondial.

Monumentul-Mausoleu de la Topliţa-Gura Secului a fost ridicat în anul 1925 de primul patriarh al României, Elie Miron Cristea, originar din municipiul Topliţa.

Pe două plăci scrie:

„Ostaşi-eroi din Vechiul Regat! Binecuvântată a fost clipa în care aţi trecut în Ardealul fraţilor voştri, desrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici. Recunoştinţa tuturor v-a aşezat spre veşnică odihnă în acest loc de cinste, drept neuitate pilde ale iubirii de neam şi de ţară, pentru cei de azi şi din viitor. Ardealul vi se închină! Topliţa Română 1925. Miron, Patriarhul României”;

„Vouă ostaşilor români vi s-a ridicat acest monument din partea Societăţii Cultului Eroilor. În cinstea voastră că ne-aţi scos de sub jugul streinilor şi ne-aţi alipit la Ţara Mamă. Miron, Patriarhul României”.

În anii 1940-1944, în urma ocupaţiei horthyste, monumentul a suferit grave deteriorări, fiindu-i luată placa de bronz şi stema. În anul 1965, acest monument a ajuns o ruină, dar cu ocazia aniversării unei jumătăţi de veac de la marile bătălii şi victorii ale Armatei Române la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz s-au executat lucrări de restaurare a acestuia, aducându-se aproape la forma iniţială.

Până în anul 2011 au trecut mai bine de 45 ani de când monumentului nu i s-a acordat atenţia cuvenită, acesta degradându-se vizibil sub ochii autorităţilor locale care s-au perindat la conducerea Topliţei.

Spre mulţumirea comunităţii locale, primarul municipiului Topliţa, ing. Stelu Platon, cu sprijinul Consiliului local, a reabilitat, consolidat şi restaurat din temelii Monumentul-Mausoleu de la Gura Secului, împreună cu incinta şi împrejmuirile, construind rigole betonate pentru ape pluviale şi alte lucrări la acest obiectiv istoric, emblemă pentru Topliţa Română şi împrejurimi.

La 2 iunie 2011 de Ispas, Înălţarea Domnului la Cer şi Ziua Eroilor Neamului Românesc, la Gura Secului, ÎPS Ioan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi, a resfinţinţit Monumentul-Mausoleu, care a fost adus la adevărata înfăţişare iniţială, aşa cum a fost construit în anul 1939, având şi Stema României Regale.

Grupul de studenţi a vizitat şi obiective din judeţul Mureş.

Iată ce ne-au spus doi studenţi:

BIANCA ŞTEFAN – Bragadiru, jud. Ilfov: „Am vizitat această zonă pentru prima dată. Am rămas plăcut surprinsă de tot ce am văzut, învăţând multe lucruri interesante despre istoria acestor locuri. Prin expoziţia ce va fi organizată, din această practică, sper să atragem mai multă lume să viziteze aceste monumente”.

NICOLETA-ROXANA CHIRCU – Bucureşti: „A fost o activitate frumoasă şi o experienţă interesantă pe care, să fiu sinceră, aş mai repeta-o. Această zonă este superbă, plină de monumente şi obiective turistice pe care le-am vizitat. Aici există o mulţime de monumente, troiţe, obeliscuri închinate celor ce şi-au jertfit viaţa în Primul Război Mondial, care a lăsat în urmă multe victime.

Plimbarea pe munte la Bilbor şi poveştile acestor locuri m-au impresionat”.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.