Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În weekend a avut loc a doua ediţie a concursului de atelaje canine de la Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Timp Liber » În weekend a avut loc a doua ediţie a concursului de atelaje canine de la Topliţa
În weekend a avut loc a doua ediţie a concursului de atelaje canine de la Topliţa

În weekend a avut loc a doua ediţie a concursului de atelaje canine de la Topliţa

Atunci când auzim despre concursurile de atelaje canine, în faţă ni se conturează o imagine cu multă zăpadă şi cu o sanie trasă de câini. Şi cu toate că sania atrage mult mai mulţi spectatori pentru că aminteşte de ţinuturile nordice, în ultimii ani prind tot mai mult contur şi concursurile organizate în afara sezonului rece.

Aproximativ 40 de participanţi au fost, sâmbătă şi duminică, la Topliţa, unde s-a ţinut o nouă ediţie a concursului de atelaje canine. Bineînţeles, este vorba de atelaje cu roţi.

Organizatorul evenimentului este Gabriel Marc, de origine din Sărmaş, şi care acum locuieşte în municipiul de pe Mureşul Superior. Ne spunea că de aproximativ 5 ani participă la curse de sănii şi aşa s-a decis să aducă astfel de evenimente şi în Topliţa. A încercat să-l organizeze şi iarna, dar din lipsa zăpezii a fost nevoit să-l amâne, astfel că pe 30 aprilie şi 1 mai a avut loc a doua ediţie, după ce anul trecut s-a desfăşurat tot în aceeaşi perioadă.

Faţă de anul trecut, numărul participanţilor a fost ceva mai redus, dar nu pentru că nu s-ar fi simţit bine la Topliţa, ci pentru că aveau probleme personale. Cu toate acestea, au fost aproximativ 40 de participanţi veniţi din ţară şi străinătate; bineînţeles, au fost din Harghita (Bălan), dar au venit şi din Târgu-Mureş, Cluj-Napoca şi chiar din Republica Moldova.

Timp de două zile s-a concurat în mai multe probe. Au fost categorii de bicicletă cu un câine şi cu doi câini. Apoi atelajele pe trei roţi, împărţite pe categoriile C (cu patru câini) şi D (cu doi câini), dar şi subcategorii – de exemplu, C1 înseamnă 4 câini Husky, pe când C2 înseamnă 4 câini Malamut de Alaska.

Traseul nu a fost lung, aproximativ 2 km, dar destul de dificil deoarece s-a mers pe iarbă, iar roţile atelajelor nu rulează la fel de bine ca pe drum.

La final s-au acordat multe cupe şi toată lumea a primit diplome şi medalii.

L-am întrebat pe Gabriel Marc cum e să fii crescător de câini de rase nordice şi să participi la asemenea concursuri.

„Acest sport necesită foarte multe sacrificii, asta însemnând că trebuie să ai grijă de câini, trebuie să le oferi hrana necesară, hidratarea necesară ca să poată alerga cât mai rapid pe trasee – ne spunea Gabriel Marc.

Sportul la noi prinde tot mai multă popularitate, deja fiind destul de mulţi crescători de câini de rase nordice în România. Ne luptăm şi încercăm să atragem spectatori la aceste concursuri pentru ca lumea să se familiarizeze cu asemenea concursuri, pentru că şi acum sunt persoane care habar nu au cum arată o cursă de sănii sau cu de atelaje cu roţi”.

Este dificilă organizarea unui astfel de eveniment?

Ne-a răspuns tot Gabriel Marc şi zicea că da, este greu. Pentru că implică mult timp şi multă muncă, mai ales atunci când alegi un traseu mai special, care trebuie marcat cu bandă şi plasă în curbe. „Am avut o muncă titanică de o săptămână, cu toate că traseul are aproximativ 2 km”, spunea acesta. Dar – continua el – cu sprijinul Primăriei municipiului Topliţa, care a pus la dispoziţie materiale şi tot ce înseamnă logistică, inclusiv premiile pentru sportivi, a reuşit să facă acest concurs.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.