Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În urma inundaţiilor de la sfârşitul lunii trecute: Comisie interministerială de specialitate la Bălan, pentru a analiza situaţia stării lucrărilor de închidere a minelor | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În urma inundaţiilor de la sfârşitul lunii trecute: Comisie interministerială de specialitate la Bălan, pentru a analiza situaţia stării lucrărilor de închidere a minelor
În urma inundaţiilor de la sfârşitul lunii trecute: Comisie interministerială de specialitate la Bălan, pentru a analiza situaţia stării lucrărilor de închidere a minelor

În urma inundaţiilor de la sfârşitul lunii trecute: Comisie interministerială de specialitate la Bălan, pentru a analiza situaţia stării lucrărilor de închidere a minelor

Au fost identificate mai multe probleme care necesită rezolvare

O comisie de specialitate interministerială s-a aflat, săptămâna trecută, în oraşul Bălan, pentru a vedea şi analiza situaţia lucrărilor de închidere a fostei mine, problemele care nu au fost rezolvate corespunzător până în momentul de faţă, datorită în special alocărilor financiare necorespunzătoare, precum şi care sunt soluţiile pentru remedierea lor.

Prezenţa specialiştilor din cadrul mai multor ministere la Bălan vine după ce primarul localităţii, Gheorghe Iojiban, a spus că a semnalat, de-a lungul timpului, mai multe nereguli în legătură cu situaţia haldelor de steril, a iazurilor de decantare etc. Ultima situaţie problematică a avut loc la sfârşitul lunii trecute, când „o viitură de mari proporţii” a lovit str. Minei din localitate, provocând distrugeri importante. „Cu ocazia ploilor abundente (…) ce am încercat să prevenim s-a întâmplat: ne-am confruntat cu o viitură de mari proporţii şi distrugeri aferente acesteia pe str. Minei (stradă pentru care, ca autoritate locală, am tras zeci de semnale cu privire la: haldele de steril neasigurate conform, podeţe deteriorate, zidul de sprijin deteriorat, structura drumului grav alterată, situaţia albiei de scurgere a apelor neconsolidate conform). Menţionăm că haldele de steril sunt încă proprietatea Ministerului Economiei şi majoritatea distrugerilor au fost produse în timp de activitate a fostei Mine Bălan, iar lucrările de reabilitare sunt astfel în mare parte răspunderea acestora”, atrăgea atenţia primarul oraşului Bălan după inundaţie.

Astfel, săptămâna trecută, după demersuri ale edilului, alături de reprezentanţii oraşului Bălan, o comisie formată din specialişti din cadrul Ministerelor Economiei, Mediului, Muncii, precum şi ai SC CONVERSMIN SA, dar şi fostul director al minei, Szász László, diriginte coordonator al lucrărilor, au fost la faţa locului pentru a analiza situaţia.

Halde de steril care pun în pericol gospodării şi poluează râul Olt, scurgeri de ape subterane încărcate cu metale grele în Barajul Mesteacănul, iazuri nesigure etc.

Din minuta întâlnirii, semnată de toţi cei prezenţi şi făcută publică de Primăria oraşului Bălan, rezultă o serie de probleme care necesită, unele dintre ele, rezolvare urgentă.

Astfel, în cazul str. Minei, unde a avut loc inundaţia de la sfârşitul lunii trecute şi care a determinat formarea comisiei, „lucrările de ecologizare executate în zona Mina Centrală, în timp au fost deteriorate în urma eroziunilor produse de ploile torenţiale”. În urma deteriorărilor au fost afectate: Haldele de steril Carol şi Şipoş (punând în pericol gospodării, căi de acces, colmatând pârâul ce traversează zona); amenajarea şi regularizarea pârâului (este necesară refacerea acestora); drumul propriu-zis, precum şi podeţele din zonă (care au fost „deteriorate inclusiv din cauza aluviunilor rezultate din haldele de steril menţionate mai sus, în urma intemperiilor din ultima perioadă, dar şi ca urmare a utilizării de către fostele mine”). „Pentru a preîntâmpina alte asemenea evenimente, ce pun în pericol siguranţa cetăţenilor care locuiesc în zonă, sunt necesare lucrări de gestionare a apelor din zona carierei”, se arată în documentul citat.

La Iazurile 2, 3 şi 3A, conform sursei citate, este „necesară intervenţie pentru punerea în siguranţă a zonelor”, deoarece „au existat în istoria recentă a oraşului evenimente negative, prin crearea de ravene, pe taluzurile iazurilor, din care au fost antrenate importante cantităţi de material poluat, în râul Olt”.

O altă problemă a fost semnalată în urma informaţiilor oferite de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Harghita: „există scurgeri de ape subterane încărcate cu metale grele, care ajung în Barajul de Acumulare Mesteacănul (care asigură apa potabilă pentru populaţie)”. De asemenea, tot aici, „galeria de sub drumul 125A nu este asigurată conform, existând risc de surpare”. „S-a propus execuţia unor lucrări de conducere a apelor poluate printr-o conductă în lungime de aproximativ 500 m, prin intermediul căreia apele să fie deversate în zona aval baraj”.

În cazul Minei Centru, „ca urmare a ineficienţei sistemului pasiv de epurare a apelor de mină, în prezent sunt în execuţie lucrări de construcţie a unei staţii de epurare în sistem activ, fiind necesare fonduri suplimentare pentru finalizarea acestui obiectiv de investiţii”.

Probleme au fost identificate şi la Halda de steril Puţul Central, unde lucrările de ecologizare executate necesită lucrări de punere în siguranţă, actualmente punându-se în pericol zona şi râul Olt prin aluviunile angrenate.

Concluzii şi propuneri

„În finalul prezentării, unitatea administrativ-teritorială (UAT) Bălan solicită autorităţilor responsabile, respectiv Ministerului Economiei, prin SC CONVERSMIN SA, să realizeze proiectele tehnice şi studiile necesare şi, totodată, să identifice soluţii tehnice conforme necesare rezolvării problemelor identificate, precum şi demararea de urgenţă a lucrărilor aferente.

Se propune realizarea studiilor tehnice necesare şi alocarea fondurilor necesare în regim de urgenţă, pe linie de calamităţi şi situaţii de urgenţă (pentru ca execuţia şi documentaţiile să meargă în paralel).

În privinţa Iazurilor 2, 3 şi 3A – există proiect tehnic şi au fost propuse spre finanţare de către SC CONVERSMIN SA, dar nu s-a obţinut finanţarea necesară – periodic se execută monitorizare”, se mai arată în minuta întâlnirii.

De asemenea, în urma analizării situaţiei au existat şi soluţii urgente propuse de reprezentanţii ministerelor.

„În urma sesizărilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la infestările cu apă contaminată cu metale grele, dl director Adrian Popescu, director Resurse Minerale în cadrul Ministerului Economiei, propune abordarea rezolvării problemelor în regim de situaţii de urgenţă, în paralel cu angajarea unui proiectant care să pregătească lucrările pentru anul următor”.

La rândul său, Szép Róbert, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, a asigurat că instituţia pe care o reprezintă „va întocmi o notă de constatare cu privire la situaţia din teren privind pericolul de mediu iminent care există în zona haldelor de steril din zona pârâului Minei, pe care o va înainta Ministerului Economiei în vederea finanţării în regim de urgenţă a lucrărilor de reabilitare ecologică”.

Gheorghe Iojiban a declarat că, timp de 50 de ani, lucrările de închidere a fostei Exploatări Miniere Bălan se află în faza de post monitorizare, iar atunci când intervin probleme, Ministerul Economiei trebuie să intervină.

De asemenea, primarul oraşului Bălan şi-a exprimat speranţa „că instituţiile statului vor fi alături de noi şi că vor găsi soluţii pentru remedierea problemelor apărute de-a lungul anilor, după închiderea minei din Bălan”.

„Având în vedere cele discutate, precum şi promisiunile celor prezenţi, ne exprimăm speranţa că vom rezolva toate aceste probleme începând chiar din această toamnă şi continuând pe parcursul anului 2019”, a conchis la sfârşitul vizitei primarul oraşului Bălan.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.