Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În tot judeţul, doar 23 de cabinete medicale private oferă servicii clinice decontate de Casa de Asigurări de Sănătate | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » În tot judeţul, doar 23 de cabinete medicale private oferă servicii clinice decontate de Casa de Asigurări de Sănătate
În tot judeţul, doar 23 de cabinete medicale private oferă servicii clinice decontate de Casa de Asigurări de Sănătate

În tot judeţul, doar 23 de cabinete medicale private oferă servicii clinice decontate de Casa de Asigurări de Sănătate

Despre serviciile medicale acordate în ambulatoriul de specialitate sau în cabinetele private pentru specialităţile clinice

Continuăm seria materialelor de prezentare a serviciilor medicale disponibile atât persoanelor asigurate în sistemul public, cât şi a celor neasigurate, realizată cu sprijinul Casei de Asigurări de Sănătate, cu un alt subiect: serviciile medicale acordate în ambulatoriul de specialitate sau în cabinetele private pentru specialităţile clinice.

Aceste servicii clinice, spunea ec. Duda Tihamér, preşedintele-director general al CAS Harghita, sunt servicii oferite în ambulatoriu şi ele se pot termina fie cu vindecarea pacientului, fie cu spitalizarea lui. Practic, este o fază intermediară între medic de familie şi spitalizare, fiind vorba de servicii acordate de medici şi personal de specialitate.

Obiectivele asistenţei medicale ambulatorii de specialitate, spunea ec. Duda Tihamér, sunt furnizarea de servicii preventive, stabilirea diagnosticului şi efectuarea tratamentului în regim ambulatoriu, respectiv asigurarea continuităţii de diagnostic şi terapeutice a serviciilor de sănătate prin integrare verticală cu asistenţa medicală primară şi cu cea spitalicească. Cu alte cuvinte, preciza directorul CAS Harghita, „dacă tratamentul se efectuează în ambulatoriu şi după aceea refacerea este acasă, trauma este mai mică decât în spitalizare. Costurile totale, în acest caz, sunt mai mici şi pentru sistemul de sănătate”. Şi atunci filozofia sistemului este: „cât mai multe servicii oferite în ambulatoriu ca să vindecăm cu costuri mai mici şi efecte negative mai puţine asupra bolnavului”.

Pachetul minimal al acestor servicii, de care beneficiază şi persoanele care nu sunt asigurate în sistemul public de sănătate, cuprinde: servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală; servicii de supraveghere şi depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic (care sunt transmisibile); consultaţii pentru supravegherea evoluţiei sarcinii şi lehuziei.

În schimb, pachetul de bază, adresat persoanelor asigurate, cuprinde 10 servicii, printre acestea regăsindu-se consultaţiile de specialitate pentru afecţiuni acute şi subacute, consultaţiile de specialitate pentru afecţiuni cronice sau servicii diagnostice şi terapeutice.

Care sunt medicii ce pot intra în relaţie contractuală cu CAS?

În ceea ce priveşte serviciile medicale acordate în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, se disting trei condiţii în care un medic specialist poate intra în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Prima situaţie este a medicilor care lucrează în cadrul spitalelor, pe secţie, iar în plus activează şi în ambulatoriul de specialitate. În această situaţie, afirma ec. Duda Tihamér, este de datoria managementului spitalelor să asigure cât mai multe servicii în ambulatoriu.

„Aici este o problemă pentru că necesităţile sunt din ce în ce mai mari. Având în vedere numărul încă nu suficient pe toate specializările şi numărul de norme pe care le prestează aceşti medici, este destul de greu să poţi răspunde în mod pozitiv acestor solicitări, dacă se poate şi în timp real, ele nefiind urgenţe”, spunea ec. Duda Tihamér.

A doua situaţie este cea a medicilor care lucrează în secţiile spitalelor, dar nu activează în ambulatoriu, ci într-un cabinet privat. Aceştia pot contracta servicii cu CAS în cabinetul privat, singura condiţie fiind să aibă o normă întreagă (minimum 35 de ore/săptămână), normă ce poate fi îndeplinită şi de mai mulţi medici.

Iar a treia situaţie este cea a medicilor care activează doar în cabinetele private şi aceştia, dacă au o normă întreagă, pot intra în relaţie contractuală cu CAS.

Ce înseamnă pentru pacient intrarea în relaţie contractuală cu CAS?

În momentul în care un medic specialist care activează într-un cabinet privat (sau un cabinet privat în care activează mai mulţi medici) intră în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, atunci pacienţii care se prezintă cu un bilet de trimitere vor beneficia de servicii clinice de specialitate decontate de sistemul public.

Câte cabinete medicale private din judeţ sunt în relaţie cu CAS Harghita?

Potrivit cnas.ro, în judeţul Harghita sunt 23 de furnizori care au semnate contracte cu CAS privind serviciile medicale acordate în ambulatoriul de specialitate.

În Miercurea Ciuc sunt 11 cabinete medicale cu următoarele specializări: diabet, nutriţie, boli metabolice; neurologie; nefrologie; dermatovenerologie; cardiologie; medicină internă; oftalmologie; psihiatrie.

În Odorheiu Secuiesc există un singur cabinet care oferă asemenea servicii – de psihiatrie.

În Gheorgheni sunt 5 astfel de cabinete, cu specializările: oftalmologie; reumatologie; ORL şi psihiatrie.

Iar în Topliţa sunt 6 furnizori care au semnate contracte cu CAS privind serviciile medicale acordate în ambulatoriul de specialitate: oftalmologie; pneumologie; ORL; psihiatrie; medicină internă şi neurologie.

Lista acestor furnizori poate fi consultată la adresa de Internet: http://www.cnas.ro/cashr/page/lista-furnizori-in-contract.html.

În acelaşi timp, toate cele 5 spitale (Spitalul Judeţean Miercurea Ciuc şi Spitalele din Odorheiu Secuiesc, Topliţa, Gheorgheni şi Tulgheş) oferă servicii medicale clinice în ambulatorii.

Aproape 3 milioane de lei pentru specialităţile clinice

În primul trimestru al acestui an, din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, pentru sănătate au fost acordate peste 114 milioane de lei. Iar din această sumă, 2,83 milioane de lei au fost pentru asistenţa medicală pentru specialităţi clinice. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, această sumă este cu 20% mai mare, în primul trimestru din 2018 fiind acordate peste 2,3 milioane de lei.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.