Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În spitalele din Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc există imunoglobulină | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » În spitalele din Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc există imunoglobulină
În spitalele din Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc există imunoglobulină

În spitalele din Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc există imunoglobulină

Stocurile nu sunt mari, dar pot acoperi urgenţele

În zona Topliţei nu sunt pacienţi care să necesite tratament cu imunoglobulină

De la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita am primit asigurări că în 2017 nici un pacient din judeţ nu a necesitat tratament cu imunoglobulină şi nici nu a fost redirecţionat către centrele universitare din ţară în acest scop.

„Nici nu era cazul să direcţionăm în altă parte, acum sunt chiar în farmacia spitalului şi avem imunoglobulină, 8 fiole. La noi nu s-a prezentat nici un pacient cu imunodeficienţă primară şi, ne-am interesat la Direcţia de Sănătate Publică, nici în alt spital din judeţ. Ne-am pregătit, ca să nu trimitem pacienţii în altă parte, dacă sunt astfel de cazuri; e foarte important să avem toată medicaţia corespunzătoare”, a declarat dr. Konrád Judit, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Imunoglobulina se asigură prin circuit închis, strict pentru pacienţii internaţi şi, potrivit sursei citate, costul unei fiole este de 840 de lei.

La Spitalul Municipal Topliţa nu există rezerve de imunoglobulină, dar nici persoane care să aibă nevoie de ea.

„Nu am avut solicitări şi nici cazuri care să necesite tratament cu imunoglobulină”, a spus dr. Laura Mara, managerul spitalului municipal.

Directorul DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a precizat, la rândul ei, că la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc existau, în ianuarie, 50 de doze de imunoglobulină.

În ultimul an s-a înregistrat o lipsă acută de imunoglobulină pe piaţa românească. Luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că România a activat mecanismul european de protecţie civilă, solicitând statelor UE şi NATO să ajute România cu doze de imunoglobulină. Potrivit acesteia, lunar, România are nevoie de 5.000 de fiole de imunoglobulină de 2,5 miligrame, necesarul anual fiind de 956 de kilograme de imunoglobulină.

Mecanismul ar rezolva situaţia pe termen scurt, România solicitând 10.000 de doze, suficiente pentru două luni.

Austria a fost prima ţară care a răspuns, marţi, apelului României, iar Statele Unite ale Americii au transmis că au „o soluţie” privind imunoglobuina. Miercuri, ministrul Sănătăţii a afirmat că „sunt 70 de state care au achiesat” după activarea mecanismului european de cooperare, solicitând date referitoare la cererea României de ajutor în privinţa imunoglobulinei. Ministerul Sănătăţii urmează să centralizeze propunerile privind aprovizionarea cu imunoglobulină.

Pacienţii cu afecţiuni autoimune sunt cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei, de care sunt dependenţi. Prin natura bolii, aceşti pacienţi sunt foarte sensibili la orice, chiar şi la cea mai mică răceală.

O femeie de 69 de ani, care suferea de o boală de imunodeficienţă şi al cărui tratament nu a putut fi susţinut în lipsa imunoglobulinei, a murit la începutul lunii decembrie anul trecut, la Spitalul Judeţean din Alba Iulia.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.