Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În spatele vorbelor frumos meşteşugite… | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » În spatele vorbelor frumos meşteşugite…
În spatele vorbelor frumos meşteşugite…

În spatele vorbelor frumos meşteşugite…

În urmă cu un an şi jumătate, mai exact în 1 aprilie 2013, când la conducerea Ministerului Sănătăţii se afla d-l Eugen Nicolăescu, a fost introdusă în spitalele din România coplata, suma maximă ce urma a fi achitată la externare de un pacient neputând depăşi 10 lei, indiferent de perioada de spitalizare. Era, ca să spun aşa, o măsură al cărei sens nu a fost descifrat nici până în ziua de azi. Unii credeau că prin coplată s-ar aduce îmbunătăţiri în finanţarea sistemului; alţii că banii strânşi nu ar ajunge nici măcar pentru consumabilele folosite întru conducerea evidenţei ei, şi aşa mai departe până la lansarea pe piaţă a unor zvonuri menite a provoca îngrijorare, cum a fost acela privitor la crearea unui precedent pentru introducerea unei taxe spitaliceşti foarte serioase. Combătut de însuşi ministrul Sănătăţii, acest zvon, din fericire, nu s-a adeverit…

Ceea ce se mai spunea atunci, dincolo de cuvintele frumos meşteşugite, care sunau parcă în gol în momentul în care se doreau a fi argumente, era şi faptul că, recurgându-se la o asemenea soluţie, se urmărea practic descurajarea internărilor fictive.

Dacă despre asta a fost sau nu vorba, eu una nu bag mâna în foc, dar nici nu pot să nu iau în serios o astfel de treabă dacă despre ea a auzit şi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc, un profesionist din interiorul sistemului. Prin urmare, concluzia mea e că dacă motivaţia a fost reală înseamnă că cineva a pus iar boii înaintea carului. Întrebarea e, cu ce folos? Păi, cam cu acelaşi folos cu care ne-am ales când, într-un alt mandat al său, d-l Nicolăescu a introdus taxa pe viciu, invocând clar şi pe înţelesul tuturor beneficiile ei asupra sănătăţii naţiunii. Şi ălea erau vorbe frumos meşteşugite, dar, în spatele lor, ce a rămas? Mai ştie cineva azi la cât se ridică valoarea încasată de la vicioşi şi în ce se regăseşte ea concret? Eu una nu cred, însă mărturisesc că mi-ar plăcea să aflu, aşa cum mi-ar plăcea să aflu şi ce e cu taxa de drumuri în legătură cu care, o vreme, citeam pe unele panouri că „Aici sunt banii dumneavoastră!”. Dar panourile, se pare, au cam dispărut în timpul crizei, când pietoni şi automobilişti, puşi pe drumuri, au început să sape la baza lor spre pentru a-şi recupera sumele irecuperabile.

Cu toată seriozitatea revin la coplată pentru a vă lămuri cam ce înseamnă ea la SJU Miercurea-Ciuc, unde, potrivit managerului unităţii, din 100 de pacienţi internaţi achită suma stabilită doar 29, ceilalţi 71 fiind incluşi în categorii scutite, potrivit normelor în vigoare.

Aşa stând lucrurile, în 2014, bănuţ cu bănuţ, s-au strâns 21.770 lei, din care deocamdată nu s-a cheltuit nimic.

În anul trecut, din suma de coplată au ajuns în unitate o trusă de anestezie tronculară şi una pentru intervenţii chirurgicale mici, care nu puteau fi altfel cumpărate întrucât nu fuseseră incluse în planul anual de achiziţii.

Rugat să îmi spună dacă efortul depus cu colectarea banilor de coplată merită, dr. Demeter a formulat un răspuns elegant, pe care eu l-aş traduce cam aşa: ce iei pe mere, dai pe pere, din mici economii realizate cu merele reuşind să asiguri poate doar umplutura pentru o prăjitură!

***

În sfârşit, nu pot să închei aceste rânduri fără a marca un eveniment: luni, 15 septembrie a.c., SJU Miercurea-Ciuc a primit de la o asociaţie caritabilă din Germania un tir cu paturi pentru spital. Dar lucrul cel mai frumos ţine de faptul că donaţia a fost posibilă datorită celor care au intermediat legătura, respectiv reprezentanţilor Asociaţiei persoanelor cu handicap locomotor, cu care conducerea Spitalului are o relaţie foarte bună. Sincer, mă bucură această colaborare frumoasă, cu atât mai mult cu cât în urma demersului finalizat de curând, 23 de paturi vor ajunge la Pediatrie şi 20 în saloanele pentru adulţi, cu excepţia a şase dintre ele, modulare acţionate cu compresor, ce vor fi anume direcţionate la Cardiologie. „Sunt paturi foarte bune şi ne vor fi cu adevărat de folos”, a încheiat povestea lor dr. Demeter.

O închei şi eu pe a mea, socotind cam câte astfel de paturi ar intra în suma de coplată adunată pe mai mulţi ani, dar renunţ îndreptându-mi gândul bun către cei ce au făcut posibilă donaţia, alinând poate astfel o parte din suferinţe…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.