Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După aproape 15 ani de la decolmatare: În primăvară încep lucrările de reabilitare a Lacului Şuta, anunţă ministrul Mediului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate »
După aproape 15 ani de la decolmatare:
În primăvară încep lucrările de reabilitare a Lacului Şuta, anunţă ministrul Mediului
<h5><i>După aproape 15 ani de la decolmatare:</i></h5> În primăvară încep lucrările de reabilitare a Lacului Şuta, anunţă ministrul Mediului

După aproape 15 ani de la decolmatare:
În primăvară încep lucrările de reabilitare a Lacului Şuta, anunţă ministrul Mediului

După 15 ani, lucrările de reabilitare a Lacului Şuta, de lângă municipiul Miercurea Ciuc, vor demara, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor alocând în acest sens, din bugetul propriu, aproximativ 5 milioane de lei. Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, după ce vineri a vizitat lacul împreună cu primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila.

„Scopurile principale sunt curăţarea cuvei lacului şi a lacurilor mici din amonte, supraînălţarea lacului şi punerea în siguranţă a barajului, precum şi transformarea lacului în loc turistic şi de agrement. Datorită acestor modificări, aspectul zonei Lacului Şuta se va îmbunătăţi semnificativ. Valoarea investiţiilor este de aproximativ 5 milioane de lei, iar durata lucrărilor este de circa un an”, a scris pe o reţea de socializare Tánczos Barna, după vizita la acumularea Şuta.

Reamintim că în urma inundaţiilor din 2006 s-a luat decizia decolmatării lacului de agrement şi pescuit Şuta, de lângă municipiul Miercurea Ciuc, deoarece s-a observat că digul de protecţie era instabil şi ar fi putut să cedeze. Un an mai târziu, lacul a fost golit, în vederea reabilitării elementelor componente. De atunci au trecut aproximativ 15 ani…

Acumularea Şuta, construită pe pârâul Fitod, se află în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Harghita, unitate la nivel judeţean subordonată Administraţiei Bazinale de Ape „Olt”, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

În urmă cu 5 ani, în cadrul unui interviu acordat ziarului nostru, directorul SGA Harghita, ing. Miklós Gheza, declara că proiectul pentru amenajarea lacului Şuta (şi a pârâului Fitod) era finalizat, însă mai trebuiau aprobate fondurile necesare de către Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR). Iar de atunci au trecut alţi 5 ani.

Lacul Şuta era, în trecut, un punct important de agrement pentru locuitorii municipiului Miercurea Ciuc şi nu numai. Aici exista la un moment dat un debarcader şi se puteau închiria bărci de agrement. Înainte de a fi secat însă, lacul a fost folosit doar de pescarii amatori.

După finalizarea lucrărilor, de luarea în administrare a lacului s-a arătat interesată şi Primăria Miercurea Ciuc, pentru a fi demarate investiţii mai importante.

Şt. Pătrîntaş

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.