Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În prima jumătate a anului, în judeţul Harghita au fost 5 accidente de muncă mortale | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Economic » În prima jumătate a anului, în judeţul Harghita au fost 5 accidente de muncă mortale
În prima jumătate a anului, în judeţul Harghita au fost 5 accidente de muncă mortale

În prima jumătate a anului, în judeţul Harghita au fost 5 accidente de muncă mortale

În acest an au apărut cinci cazuri noi de îmbolnăviri

Dacă e sfârşit de lună, atunci e şedinţă de Colegiu Prefectural, ocazie cu care şefii instituţiilor deconcentrate din judeţ se întâlnesc şi-şi fac cunoscute principalele probleme cu care se confruntă sau, de cele mai multe ori, prezintă rapoartele de activitate.

Şedinţa din această lună a avut pe ordinea de zi 3 teme, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate, Duda Tihamér, vorbind despre activitatea de contractare pentru acest an, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita, Dorin Male, prezentând câteva date despre siguranţa în muncă, iar comisarul şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita, Laurenţiu Moldovan, prezentând un bilanţ pentru primele 6 luni din acest an.

Pentru ziarul de astăzi ne vom opri la tema Inspectoratului de Muncă Harghita, în care s-a vorbit despre securitatea şi sănătatea în muncă, prezentându-se câteva cifre legate de accidentele de muncă, campaniile realizate în acest domeniu, bolile profesionale din judeţ, dar şi sancţiunile aplicate de către inspectori.

În primele 6 luni ale acestui an, se precizează în raportul întocmit de ITM Harghita, atât numărul unităţilor controlate, cât şi al controalelor, a fost în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016. Astfel, cei patru inspectori de muncă din cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă (CSSM) au realizat în prima jumătate a anului 350 de controale (cu 26 mai multe decât anul trecut), în condiţiile în care în judeţul Harghita sunt 8.448 de firme care au declarat că utilizează aproape 76 de mii de persoane în baza a peste 81 de mii de contracte individuale de muncă.

În urma controalelor, se arată într-un raport întocmit de ITM şi prezentat în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, inspectorii au aplicat 308 de sancţiuni contravenţionale ce au vizat abaterile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu 217 mai puţine decât anul trecut. Dintre acestea, 30 au fost amenzi în valoare totală de 232.000 de lei (anul trecut au fost date 465 de amenzi de aproape jumătate de milion de lei).

Pe domenii de activitate, aceste controale au cuprins: agricultură – din 44 de unităţi existente, în care activează 1.560 de persoane, au fost controlate 3; minier – 620 de persoane sunt angajate în 32 de unităţi, din acestea fiind controlate 10; transporturi – 1.282 de unităţi au angajaţi 900 de persoane, din acestea inspectorii ITM controlând 14.

Rezultate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

Potrivit raportului întocmit de ITM Harghita, în primul semestru al acestui an, în cadrul Programului-cadru de acţiuni au fost realizate 4 campanii, după cum urmează:

  • privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi de construcţii: 45 de unităţi controlate, în urma cărora au fost aplicate 9 amenzi, în valoare de 73.000 de lei;
  • privind respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte instruirea şi informarea lucrătorilor: 25 de unităţi controlate, 3 amenzi în valoare de 20.000 de lei;
  • privind controlul măsurilor de îmbunătăţire a mediului de muncă din activităţi de pază şi gardă: 5 unităţi controlate, 4 avertismente, nici o amendă;
  • privind verificarea respectării OUG 99/2000 cu privire la temperaturi extreme: 24 de unităţi controlate, două avertismente, nici o amendă.

Cinci accidente mortale. O statistică pe experienţă, domenii de activitate şi cauzele producerii accidentelor de muncă

Potrivit ITM Harghita, în primul semestru, pe raza judeţului au fost înregistrate 47 de evenimente, din care 5 au fost accidente mortale, 3 au fost catalogate ca fiind incidente periculoase, 4 au fost accidente colective, iar 35 au avut ca urmare incapacitatea temporară de muncă. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, aceste cifre sunt într-o foarte mică scădere, atunci fiind accidentaţi 49 de angajaţi, 6 dintre ei pierzându-şi viaţa.

Sectoarele de activitate în care s-au înregistrat cele mai multe accidente de muncă sunt: construcţii de clădiri; exploatări forestiere; prelucrarea lemnului, fabricarea mobilei; transport; activităţi de asistenţă medicală; activităţi de comerţ; administraţie publică.

În ceea ce priveşte vârsta angajaţilor care au fost implicaţi în accidente de muncă, în peste 54% din cazuri persoanele aveau peste 39 de ani. De asemenea, cei care aveau o experienţă de până în 5 ani au fost cei mai expuşi riscului de accidentare (27,1%), în timp ce angajaţii cu peste 20 de ani de experienţă sunt cel mai puţin expuşi (16,2%).

Ocupaţiile cele mai frecvent întâlnite în rândul persoanelor accidentate sunt: conducător auto; operatori în prelucrarea lemnului; lucrători forestieri; lucrători în construcţii; operatori în industria alimentară.

Dintre cauzele producerii accidentelor de muncă, ITM Harghita precizează că o mare parte din ele au survenit ca urmare a unor afecţiuni patologice. În cazul şoferilor, acestea au venit în urma accidentelor rutiere. Alte cauze care au dus la producerea incidentelor: neasigurarea echipamentelor de muncă contra deplasărilor necomandate; prelucrarea la echipamentele de muncă din industria lemnului; căderi de la înălţime; neîntreţinerea corespunzătoare a suprafeţelor de deplasare în incinta unităţilor; nerespectarea procedurilor şi a instrucţiilor proprii de securitate a muncii.

Dar cu ocazia controalelor au fost identificate o serie de nereguli şi la nivelul unităţilor, principalele deficienţe constatate de inspectorii ITM fiind: lipsa semnalizării de securitate; neacordarea lucrătorilor de echipament individual de protecţie; lipsa apărătorilor de protecţie la echipamentele de muncă; lipsa calificării personalului; lipsa dispozitivelor de sprijinire a malurilor la lucrările de săpături; lipsa verificării tehnice periodice la tractoarele forestiere.

Boală profesională: silicoza

La nivelul judeţului, în prima jumătate a acestui an, au fost declarate 5 noi cazuri de boli profesionale, toate diagnosticate cu silicoză (unul în industria metalurgică şi 4 în minerit).

Consemnare de LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.