Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În preajma Centenarului Marii Uniri: demersuri în vederea înfrăţirii oraşului Bălan cu o localitate din Republica Moldova | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » În preajma Centenarului Marii Uniri: demersuri în vederea înfrăţirii oraşului Bălan cu o localitate din Republica Moldova
În preajma Centenarului Marii Uniri: demersuri în vederea înfrăţirii oraşului Bălan cu o localitate din Republica Moldova

În preajma Centenarului Marii Uniri: demersuri în vederea înfrăţirii oraşului Bălan cu o localitate din Republica Moldova

O delegaţie oficială de aproximativ 20 de persoane din statul vecin se află în aceste zile în fostul oraş minier

O delegaţie formată din aproximativ 20 de persoane din localitatea Fârlădeni, Raionul Căuşeni, Republica Moldova – primarul, consilieri locali, cadre didactice – se află în aceste zile în oraşul Bălan. Scopul vizitei este o mai bună cunoaştere în vederea înfrăţirii celor două localităţi, ţinând cont că ne aflăm în preajma sărbătorii Centenarului Marii Uniri.

Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat că ideea a pornit de la faptul că oraşul Bălan are o populaţie mixtă – 60% români, 40% etnici maghiari, iar în momentul de faţă există înfrăţiri cu două localităţi din Ungaria. Astfel că „e normal să căutăm localităţi şi din partea românească în vederea înfrăţirii”. Gheorghe Iojiban a explicat că liantul dintre cele două localităţi a fost medicul Sergiu Ilicov, care este originar din Republica Moldova şi e venit în oraşul Bălan din anul 2000.

Edilul oraşului a declarat că în urmă cu aproximativ o lună, o delegaţia din Bălan, formată din patru persoane, a fost în vizită în Republica Moldova, unde au fost identificate câteva probleme comune şi „cum ne-am putea ajuta reciproc”. Unul dintre domeniile în care ar putea exista o colaborare fructuoasă este cel al învăţământului. Astfel vor avea loc schimburi de experienţă între instituţiile de învăţământ din cele două localităţi şi nu numai. „Nu excludem nici o relaţie de parteneriat, în care tineri din Republica Moldova să vină la noi în localitate, să se cazeze şi să înveţe la liceul nostru, cu sprijinul Guvernului României. Cu această ocazie va creşte şi numărul elevilor de aici, din liceu”, a dat un exemplu de cooperare între cele două localităţi primarul din Bălan.

Gheorghe Iojiban a spus că, în prima zi a vizitei, miercuri, oaspeţilor din Republica Moldova – majoritatea fiind cadre didactice – le-au fost prezentate instituţiile de învăţământ din oraş: Şcoala Gimnazială „Geo Bogza, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”, grădiniţa.

De asemenea, au fost prezentate proiectele ce au fost implementate până acum în oraş, precum şi „ce intenţionăm să facem mai departe”. Primarul oraşului a explicat că Bălanul are un avantaj faţă de localitatea din Republica Moldova, deoarece România este în Uniunea Europeană şi pot fi atrase fonduri europene. Însă, în contextul în care există o anumită tendinţă ca şi R. Moldova să adere la UE, „o să-i putem ajuta cu atragerea fondurilor de preaderare, noi vând experienţa necesară pentru a face astfel de proiecte”.

În cadrul vizitei a fost prezentat şi un film documentar despre trecutul şi prezentul oraşului Bălan, după care a avut loc o discuţie despre viitorul fostei urbe miniere.

În cadrul discuţiilor s-au analizat şi documentele ce mai sunt necesare pentru înfrăţirea celor două localităţi. Primarul oraşului Bălan a declarat că urmează să fie adoptată o hotărâre de consiliu local, după care va fi semnată carta de înfrăţire.

În timpul vizitei delegaţiei din Republica Moldova în judeţ, care a început miercuri şi se va finaliza sâmbătă, în program au fost cuprinse şi o serie de excursii, la Salina Praid, la Lacu Roşu, dar şi la obiective din preajma oraşului. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.