Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În opinia unui fost consilier local: Drumurile comunale din Livezi au rămas în voia Domnului, singurul păzitor de rele | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » În opinia unui fost consilier local: Drumurile comunale din Livezi au rămas în voia Domnului, singurul păzitor de rele
În opinia unui fost consilier local: Drumurile comunale din Livezi au rămas în voia Domnului, singurul păzitor de rele

În opinia unui fost consilier local: Drumurile comunale din Livezi au rămas în voia Domnului, singurul păzitor de rele

Joi, săptămâna trecută, ne-a căutat la redacţie domnul Alexandru Bucur din Livezi, fost consilier local până la ultimele alegeri şi actual fermier, preocupat de problemele specifice unei asemenea activităţi. De ele şi nu numai, pentru că, obişnuit să le aibă în grijă şi pe cele ale consătenilor săi, d-l Bucur nu-şi permite, după cum îmi spunea, să treacă nepăsător pe lângă ele. Dar şi să vrea nu ar putea, deoarece lăţimea unui drum este de numai 3 metri, fără spaţii de refugiu şi fără vizibilitate…

Da, aţi înţeles bine, despre traficul rutier este vorba în cele ce urmează şi, în ideea de a fi cât mai explicită, am să încep de la un capăt, sau mai bine zis de la două, pentru că două la număr sunt şi drumurile comunale din Livezi, reabilitate printr-un proiect cu care specialiştii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Bogat” au reuşit să atragă importante fonduri europene pentru comunităţile din zonă, efortul lor fiind cu adevărat unul de excepţie.

Este vorba despre DC 111 şi DC 7, a căror lungime, potrivit fostului consilier, însumează 6 km. „E minunat şi le suntem recunoscători celor care au făcut posibil să circulăm pe ele mai bine decât pe DJ 124A, numai că, de mai mult de un an de zile, primăria ca administrator nu a mai făcut nimic”.

Asta a susţinut d-l Bucur şi pentru asta a venit la redacţie, în speranţa că aşternând pe hârtie cele relatate de dumnealui, n-ar fi exclus ca cineva din fruntea obştii să se decidă să facă ceva din ceea ce trebuie făcut.

Sigur, ca şi mine, şi dumneavoastră, stimaţi cititori, v-aţi putea întreba firesc ce anume l-a nemulţumit pe ex-consilierul din Livezi, nu cumva are dumnealui un dinte împotriva celor de la Primărie sau împotriva cuiva de acolo?! Ei bine, la această întrebare pe care i-am adresat-o direct, d-l Bucur mi-a răspuns că nici nu poate fi vorba despre aşa ceva, relaţiile sale cu aleşii locului fiind cât e poate de normale. Şi ca să nu mai am nici o îndoială în această privinţă m-a invitat la Livezi să văd cu ochii mei ce este de văzut, să fac nişte poze şi, dacă consider că e necesar, să solicit şi opinia celor de la Primărie. Am fost de acord, numai că în programul redacţional, la data stabilită, figura deja o altă deplasare…

Referitor la problemele ce ţin de drumurile comunale reabilitate, iată cam ce aduc ele în atenţia noastră: în zonele unde sunt case locuite de familii cu copii, lipsesc, spune d-l Bucur, semnalizările specifice şi nu e bine, în condiţiile în care iarba de pe marginile şanţurilor, tufişurile bogate şi coroanele copacilor ce străjuiesc carosabilul reduc mult vizibilitatea.

În plus, domnia sa nu înţelege şi ar vrea să ştie cum s-a făcut recepţia acestor drumuri, pentru că, după câte îşi aminteşte, din loc în loc, trebuiau amenajate spaţii de refugiu care să facă posibilă la o adică retragerea unui autovehicul, spre a lăsa loc altuia agabaritic, venit din sensul opus. Şi pentru că nu există aşa ceva circulaţia este mult îngreunată, iar riscul producerii unui accident creşte considerabil.

Am reţinut întrebarea mascată a domnului Bucur şi, cu încrederea că cineva îi va formula un răspuns clarificator, trec mai departe şi vă mărturisesc că şi eu am avut întrebările mele, dar am avut şi persoana căreia să i le adresez. Drept urmare l-am întrebat pe d-l Bucur de ce nu taie iarba de pe marginea şanţurilor gospodarii, de ce nu le curăţă tot ei şi de ce nu tund pomii ori arbuştii care închid vizibilitatea celor aflaţi la volan?

Am considerat de cuviinţă să procedez aşa întrucât ştiam că oamenii din Livezi nu trebuie rugaţi prea mult pentru a se îndemna la treabă şi, din respect faţă de ei, am vrut să aflu răspunsul celui care până nu cu multă vreme în urmă i-a reprezentat în Consiliul local al comunei Mihăileni. Şi l-am aflat: „În primul rând vorbim despre un domeniu public şi dacă se vrea implicarea cetăţenilor atunci consilierii să adopte o hotărâre în acest sens şi să le arate ce au de făcut, pentru că la curăţarea şanţurilor o lucrare greşită poate pune în pericol marginea drumului. Apoi, primăria are angajaţii săi, numai că în loc să se ocupe de drumurile comunale, ei se ocupă de întreţinerea drumului judeţean. Foarte bine, dar să nu le neglijeze nici pe cele dintâi!”.

***

În cazul în care d-l primar Kosa Petru sau altcineva din cadrul Primăriei Mihăileni doreşte să exprime un punct de vedere legat de afirmaţiile d-lui Bucur, sau doreşte să ne informeze că problemele semnalate şi-au găsit soluţionare, noi promitem să asigurăm spaţiul tipografic necesar. Până atunci, după modelul „Clacă în folosul copiilor noştri!”, un proiect iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, d-l Borboly Csaba, eu şi colegii mei ne gândim să punem pe rol ceva de genul „Clacă pentru semenii noştri!”, o acţiune prin care, dacă e cazul, vom încerca să înlăturăm măcar iarba de pe marginea drumurilor. Dar cum în calcul intră 6 kilometri, aşteptăm întăriri! Deschide cineva lista?

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.