Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Miercurea-Ciuc, datorită cercetaşilor, s-a redescoperit (din nou) bucuria lucrurilor mărunte | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » În Miercurea-Ciuc, datorită cercetaşilor, s-a redescoperit (din nou) bucuria lucrurilor mărunte
În Miercurea-Ciuc, datorită cercetaşilor, s-a redescoperit (din nou) bucuria lucrurilor mărunte

În Miercurea-Ciuc, datorită cercetaşilor, s-a redescoperit (din nou) bucuria lucrurilor mărunte

 Şase mii de lumânări au fost aprinse la Festivalul Luminii, acestea făcându-i pe participanţi şi vizitatori să uite, pentru o clipă, de griji şi să redescopere bucuria lucrurilor mărunte

Sâmbătă seara a fost seara luminii şi a dorinţelor în parcul din Miercurea-Ciuc, aproximativ 6.000 de gulguţe aprinse străjuind aleile principale şi rondul central.

festlum2Sergiu Bucur, lider în cadrul Centrului Local „Orion” Miercurea-Ciuc a Cercetaşilor României şi unul dintre organizatorii evenimentului, spunea că la ediţia din acest an au participat aproximativ 70 de cercetaşi, cu vârste cuprinse între 9 şi 22 de ani, precum şi alţi 10 adulţi însoţitori, lideri în cadrul organizaţiei cercetaşilor.

„S-au făcut în jur de 10.000 de gulguţe în mai puţin de două săptămâni – spunea Sergiu Bucur. S-au aprins 6.000, deoarece parcul cam atât ne permite. Cu celelalte 4.000 avem ceva în plan, iar dacă nu ne va ieşi, la anul ne vor prinde bine”.

Spre deosebire de anii anteriori, o parte dintre aceste gulguţe au fost oferite şi trecătorilor, prin acest gest fiind implicaţi în cadrul evenimentului şi locuitorii oraşului. „Este – explica Sergiu – unul din obiceiurile pe care încercăm să le respectăm an de an, şi anume să-i atragem pe toţi privitorii, să fie activi în ceea ce ne propunem noi: să aprindem o lumină şi să ne bucurăm de bucuria unei lumânări”.

 Motiv popular în centrul parcului

Cele 6.000 de gulguţe (suporturi confecţionate din hârtie, în interiorul cărora erau amplasate lumânări) au fost aşezate de-a lungul aleilor principale din parc.

festlum3În premieră, au fost puse nume unor alei: Aleea Orăşelului; Aleea Televizoarelor, Aleea Orion sau Aleea Luminii. Aceste nume nu au fost puse la întâmplare, de exemplu, pe Aleea Televizoarelor fiind aşezate „televizoare” (cutii care aveau una dintre feţe decupate, iar în locul ei erau afişate, pe hârtie, citate, în română, maghiară, engleză şi franceză, ale unor personalităţi din cultura românească şi mondială); pe Aleea Orăşelului au fost aşezate cutii care reprezentau blocuri.

De asemenea, decoraţia realizată în centrul parcului a avut un motiv tradiţional.

 Cântecele şi jocurile au întregit spectacolul

festlum4După ce tinerii au aprins toate cele 6.000 de lumânări, au fost deschise atelierele tematice. Într-un loc, participanţii la festival îşi puteau face un tatuaj (provizoriu) sau să se picteze pe feţe; în alt loc se umflau baloane care erau oferite celor mici; iar cei care doreau să păstreze o amintire, puteau să-şi facă o poză „Instant”.

Copiii au răscolit, cot la cot cu un grup numeros de adulţi, parcul pentru a găsi comorile ascunse printre gulguţe. Aceştia primiseră o serie de coordonate, ca un puzzle, iar odată terminat se dezvăluia un mesaj. Cei care reuşeau să descopere mesajul erau recompensaţi cu ceva dulce şi o diplomă.

Fetele de la InfoPoint au schimbat impresii şi obiecte-amintiri cu două grupuri de cetăţeni maghiari aflaţi în vizită în Miercurea-Ciuc, care s-au dovedit a fi şi ei cercetaşi.

Atmosfera a fost completată de cântecele de munte interpretate, la chitară, de tinerii cercetaşi.

 Impresii

festlum5Pentru fiecare dintre noi, un lucru mărunt poate să însemne altceva. Pentru fiecare dintre participanţi, Festivalul Luminii are câte o semnificaţie aparte. Aceste două lucruri am încercat să le aflăm de la câţiva cercetaşi.

 

 

„Festivalul Luminii este un mod prin care ne putem arăta dragostea pentru cercetăşie, să ajutăm, să colaborăm cu toţii. E foarte frumos”. (Mara Armăşan, clasa a VI-a)

∗∗∗

„Este un eveniment în care toată lumea este împreună şi totul e într-o armonie perfectă. Luminile semnifică puritatea şi tot ce-i mai frumos. Iar când îţi aprinzi o gulguţă, lumânarea dinăuntru este o dorinţă care, probabil, se va îndeplini”. (Achelăriţei George, clasa a XI-a C)

∗∗∗

„E o ocazie de a mă bucura de lucrurile mărunte, cum ar fi hârtia reciclată din care se pot face o grămadă de lucruri interesante, cum ar fi gulguţele cu lumânări.

Un sentiment de linişte şi fericire, pentru că sunt lumini aprinse peste tot şi parcă e o altă pată de culoare în oraş”. (Rădulescu Cristina, clasa a XI-a C)

∗∗∗

„Pentru mine, Festivalul Luminii înseamnă o activitate pentru sărbătorirea lucrurilor mici, pentru fericirea care este dată de tot ce înseamnă ele în viaţa noastră, de care nu ne bucurăm destul în fiecare zi. E o activitate foarte bună pentru oamenii în vârstă, pentru tineri, fie cercetaşi, fie nu”. (Oprea Daniel, clasa a VIII-a B)

∗∗∗

Printre trecători l-am văzut şi pe Robert Tămîrjan, component al echipei de paraciclism în cadrul Tuşnad Cycling Team. L-am întrebat cum i se pare ideea festivalului şi care ar fi pentru el un lucru mărunt ce i-ar aduce bucurie.

„Mi se pare foarte frumos, îmi place şi aş dori să se organizeze mai multe lucruri ca acesta. Un lucru mărunt ar fi să fie tot oraşul aici şi să se bucure”.

Arhivă foto

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.