Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În mai puţin de o lună au mai fost depuse 40 de proiecte în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În mai puţin de o lună au mai fost depuse 40 de proiecte în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020
În mai puţin de o lună au mai fost depuse 40 de proiecte în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020

În mai puţin de o lună au mai fost depuse 40 de proiecte în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020

Până în prezent, în total, de la începutul PNDR 2014-2020 s-a ajuns la 426 de proiecte depuse în Harghita, în valoare totală de aproape 149 milioane de euro

În acest an, la nivelul judeţului au fost depuse 127 de proiecte în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, în valoare de 68,5 milioane de euro, care în momentul de faţă sunt în evaluare. Astfel, de la începutul PNDR 2014-2020 au fost depuse în Harghita 426 de proiecte, în valoare totală de 148.756.256 euro. Datele au fost prezentate de directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Harghita, dr. ing. Ioan Hîrb, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, ce a avut loc luni.

Numai în ultima lună, de când am publicat un amplu interviu cu directorul OJFIR Harghita pe acest subiect şi nu numai, au mai fost depuse încă aproape 40 de proiecte la nivelul judeţului, ajungându-se astfel la totalul de 426.

Potrivit documentului prezentat de dr. ing. Ioan Hîrb privind accesarea fondurilor europene din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 în judeţul Harghita, în ceea ce priveşte beneficiarii, „ponderea cea mai mare este deţinută de autorităţile publice locale, care au depus proiecte în vederea dezvoltării, modernizării sau adaptării infrastructurii agricole şi silvice, modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, precum şi pentru protejarea patrimoniului cultural, în valoare totală nerambursabilă de peste 105,4 milioane euro”.

Conform sursei citate, submăsurile lansate prin PNDR 2014-2020 vizează şi finanţarea activităţilor desfăşurate în zona rurală. Astfel, „solicitanţi privaţi au depus proiecte a căror obiective s-au axat în special pe creşterea competitivităţii exploataţiilor agricole prin dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi pentru investiţii pentru modernizarea fermelor proprii, în valoare totală de aproximativ 19,9 milioane euro”.

„În ceea ce priveşte solicitările de finanţare pentru instalarea tinerilor fermieri şi pentru dezvoltarea fermelor mici, cererile de finanţare depuse la nivelul judeţului Harghita cumulează doar 2,2 milioane de euro. De asemenea, sunt vizate într-o mai mică măsură înfiinţarea exploataţiilor pomicole la nivelul judeţului fie şi datorită condiţiilor climatice specifice zonei montane. Depunerea proiectelor pentru investiții în sectorul pomicol tocmai s-a prelungit până la 30 septembrie 2017, ora 16:00.

Totodată, solicitanţi privaţi au aplicat pentru obţinerea de fonduri nerambursabile în valoare totală de aproximativ 4,8 milioane de euro, pentru înfiinţarea şi dezvoltarea de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale axate pe asigurarea serviciilor către populaţie. De exemplu, pentru construirea sau modernizarea de pensiuni agroturistice, înfiinţarea în zona rurală de cabinete medicale de specialitate, în special cu specific veterinar sau stomatologic, înfiinţarea de ateliere de întreţinere şi reparaţii maşini agricole, înfiinţare de ateliere de reparaţii autovehicule, spălătorii auto şi vulcanizare auto”, se arată în document.

Din datele cuprinse în material rezultă că sunt localităţi care au depus câte un proiect, dar sunt şi care au ajuns la 27 sau 22 de proiecte depuse. Primele proiecte au fost depuse în cadrul PNDR 2014-2020 începând cu data de 25 martie 2015.

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, dr. ing. Ioan Hîrb a spus că lansarea măsurilor în cadrul PNDR 2014-2020 continuă. Însă unele măsuri au fost finalizate, deoarece au existat şi 1.400% depuneri de proiecte, cum e cazul drumurilor agricole, Submăsura 4.3. De asemenea, la Submăsura 6.4 – pensiuni agroturistice, microîntreprinderi, cabinete medicale – depunerile de proiecte s-au făcut până la 420%.

Depunerea de proiecte în cadrul PNDR 2014-2020 se va finaliza la 31 decembrie 2019, iar implementarea va dura până în 2023. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Imi dau seama ce administratie avem in localitatiile unde s-au depus un singur proiect… Poate ca daca autoritatiile locale s-ar implica mai mult, am avea o absorbtie mai buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.