În judeţ, peste 320 de hectare fond forestier au fost împădurite efectiv de ocoalele silvice private | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 6 octombrie 2022
Home » Agricultură/Ecologie » În judeţ, peste 320 de hectare fond forestier au fost împădurite efectiv de ocoalele silvice private
În judeţ, peste 320 de hectare fond forestier au fost împădurite efectiv de ocoalele silvice private

În judeţ, peste 320 de hectare fond forestier au fost împădurite efectiv de ocoalele silvice private

O suprafaţă de 321 de hectare a fost plantată cu puieţi de structurile silvice private care administrează fond forestier în judeţ (mai puţin suprafeţele forestiere administrate de RNP – Romsilva), în campania de împăduriri din acest an. La începutul campaniei au fost programate împăduriri integrale pe o suprafaţă de 307 hectare.

Totodată, ocoalele silvice private au efectuat completări în plantaţiile din anii anteriori pe o suprafaţă de 155 ha, faţă de 142 ha cât a fost proiectat la începutul campaniei.

De asemenea, în fondul forestier administrat de structuri private o suprafaţă de 215 ha a fost regenerată natural, cu 5 hectare mai mult decât a fost planificat.

Datele reies dintr-un comunicat de presă remis, recent, de Garda Forestieră Braşov, în a cărei arie de competenţă se află şi judeţul Harghita.

În total, în campania de primăvară, care s-a încheiat în luna iunie, în cele cinci judeţe aflate în aria de competenţă a Gărzii Forestiere Braşov au fost executate lucrări de regenerare (plantări, completări, regenerări naturale) pe o suprafaţă de 1.900 de hectare, cu 35 de hectare mai mult decât a fost planificat, conform obligaţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare (Braşov – 610 ha, Sibiu – 176 ha, Covasna – 304 ha, Mureş – 118 ha, Harghita – 692 ha).

Potrivit sursei citate, „sumele necesare lucrărilor de reîmpădurire sunt acoperite din fondul de conservare şi regenerare, fond constituit la nivelul fiecărui ocol silvic şi alimentat cu un procent cuprins între 10% şi 25% din valoarea lemnului exploatat şi vândut legal, conform prevederilor art. 33, din Legea 46/2008 – Codul Silvic, cu completările şi modificările ulterioare”.

Garda Forestieră Braşov are, conform actelor normative în baza cărora îşi desfăşoară activitatea, şi „sarcina de a controla modul de respectare a normelor tehnice şi legislaţia specifică cu privire la proiectarea şi executarea lucrărilor de împădurire şi regenerare a pădurilor, plecând de la stadiul de puiet şi terminând cu aprobarea controlului anual al regenerărilor care urmăreşte an de an lucrările de împădurire şi închegarea unui nou arboret (atingerea stării de masiv)”.

***

În judeţ, în campania de împăduriri din acest an, pe lângă lucrările de regenerare executate de structurile private, Direcţia Silvică (DS) Harghita a efectuat împăduriri integrale în fondul forestier pe care îl administrează pe o suprafaţă de 166 hectare. În suprafeţele administrate de DS Harghita, potrivit informaţiilor furnizate de direcţia silvică, 118 ha au fost regenerate natural, iar completări în plantaţii din anii trecuţi au fost efectuate pe 33 de hectare. În această campanie de împăduriri, DS Harghita a folosit aproximativ 750.000 de puieţi, din care marea majoritate au fost din speciile molid – circa 600.000 – şi brad – 100.000.

***

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha. Din aceasta, Direcţia Silvică Harghita din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva are în administrare 89.883 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din totalul terenurilor forestiere administrate de DS Harghita, aproape 23.000 de hectare sunt proprietate publică a statului, iar diferenţa aparţine altor proprietari.

Ocoalele silvice private au în administrare o suprafaţă totală de 174,226 hectare. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.