Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În judeţ, pagubele rezultate în urma situaţiilor de urgenţă de anul trecut s-au ridicat la aproape 6,5 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » În judeţ, pagubele rezultate în urma situaţiilor de urgenţă de anul trecut s-au ridicat la aproape 6,5 milioane de lei
În judeţ, pagubele rezultate în urma situaţiilor de urgenţă de anul trecut s-au ridicat la aproape 6,5 milioane de lei

În judeţ, pagubele rezultate în urma situaţiilor de urgenţă de anul trecut s-au ridicat la aproape 6,5 milioane de lei

  • De asemenea, două persoane şi-au pierdut viaţa în astfel de evenimente nedorite
  • Bilanţul Inspectoratului pentru Situaţii Urgenţă „Oltul” Harghita pe anul 2018

În anul 2018, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au participat la 2.692 de intervenţii, cu 40 mai multe decât în 2017. Dintre acestea, marea majoritate – 2.141 – au fost intervenţii pentru cazuri de urgenţă asistate de SMURD, urmate de stingerea incendiilor (221), intervenţii la alte situaţii de urgenţă (153), alte intervenţii (130), acţiuni pentru asigurarea-supravegherea zonei de producere probabilă a situaţiilor de urgenţă (42), intervenţii pentru protecţia mediului (5).

Valoarea totală a pagubelor înregistrate ca urmare a acestor evenimente negative a fost de 6.455.900 lei, iar bunurile salvate au fost în valoare de 50.682.200 lei.

Totodată, în urma intervenţiilor au fost salvate o persoană şi 762 animale (57 mari, 642 mici şi 653 păsări). Din păcate, în urma situaţiilor de urgenţă două persoane au decedat (1 adult şi un copil), cinci persoane au fost rănite şi 97 de animale au murit.

Datele rezultă din bilanţul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” pe anul 2018, prezentat într-un cadru festiv miercuri, de către conducerea instituţiei: col. Stelian Cimpoeşu (inspectorul şef), col. Ovidiu Dudu (prim-adjunct al inspectorului şef) şi col. Marian Bărcăceanu (adjunctul inspectorului şef). La evaluarea activităţii ISU „Oltul” al judeţului Harghita şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pe anul 2018 au participat şi inspectorul general al IGSU, generalul de brigadă Dan Paul Iamandi, şi prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei.

Potrivit conducerii ISU Harghita, printre intervenţiile riscante din anul 2018 s-au numărat: cea mai complexă acţiune pirotehnică din ultimii 30 de ani în judeţul Harghita, în urma căreia la Topliţa au fost asanate şi distruse un număr total de 1.053 de grenade iritant lacrimogene provenind din Primul Război Mondial; incendiile de pădure de la Plăieşii de Jos; inundaţiile produse pe Valea Topliţei şi pe Valea Boroşului, Lunca de Jos; incendiul de turbă de la marginea municipiului Miercurea Ciuc, pentru stingerea căruia s-a intervenit timp de mai multe săptămâni etc.

Conform informaţiilor cuprinse în bilanţul ISU Harghita, în ceea ce priveşte structurile din subordine, situaţia se prezintă astfel: Detaşamentul de Pompieri Miercurea Ciuc a participat la 1.054 intervenţii; Detaşamentul Odorheiu Secuiesc – 667 situaţii de urgenţă; Detaşamentul Gheorgheni – 381 evenimente negative; Garda nr. 2 de Intervenţie Topliţa – 341; Garda nr. 3 de Intervenţie Corbu – 184. De asemenea, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au intervenit în 65 evenimente negative.

Incendiile de anul trecut au provocat în judeţ pagube de peste 5,5 milioane de lei

„Incendiile, cea mai frecventă manifestare a unui tip de risc, conform statisticilor, au reprezentat cele mai numeroase situaţii de urgenţă în anul 2018, dacă nu luăm în calcul intervenţiile medicale, înregistrându-se 221 de cazuri din totalul acestora”, se arată în bilanţul ISU Harghita. „Deşi salvatorii, în toate cazurile, au depus eforturi pentru limitarea efectelor acestora şi mai ales pentru protecţia şi salvarea persoanelor, pe timpul incendiilor s-au înregistrat totuşi pagube în valoare de aproximativ 5.535.500 lei, 97 animale moarte, o persoană decedată şi patru persoane rănite”, conform sursei citate.

Numărul incendiilor de vegetaţie uscată a scăzut cu aproape 40%

În ceea ce priveşte categoria alte intervenţii, în 2018, numărul incendiilor de vegetaţie uscată şi a celorlalte intervenţii din această categorie a înregistrat o scădere cu 39,53%. La categoria alte situaţii de urgenţă, cele mai importante au fost inundaţiile, manifestările fenomenelor meteorologice periculoase. Asanările teritoriului judeţului de muniţiile rămase neexplodate şi distrugerea acestora au fost într-un număr mai mic, faţă de anul anterior. Totuşi, cum am amintit deja, în 2018, pompierii militari au executat cea mai complexă acţiune pirotehnică din ultimii 30 de ani în Harghita, la care datorită complexităţii a participat inclusiv Unitatea Specială pentru Intervenţii în Situaţii de Urgenţă a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Din cele 2.141 de intervenţii a echipajelor medicale şi modulelor de descarcerare SMURD, 2.038 au fost pentru acordarea de prim-ajutor medical de urgenţă, 45 pentru descarcerare şi 58 pentru asistenţă persoane.

Şeful inspectoratului general către pompierii harghiteni: „Niciodată să nu pierdeţi vremea şi să nu ezitaţi a executa misiuni dacă sunt în sprijinul cetăţeanului şi nu există încă prevăzut în legea noastră”

Prezent la evaluarea activităţii ISU Harghita pe anul 2018, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, le-a transmis pompierilor harghiteni „aprecierea mea pentru toată munca pe care o depuneţi şi pentru devotamentul cu care vă îndepliniţi misiunile”.

„Dincolo de toate misiunile duse la îndeplinire cu succes, de eforturile permanente pe care le faceţi fiecare dintre dumneavoastră, de rapiditatea cu care răspundeţi provocărilor, rămân vieţile şi bunurile salvate, dar, nu în ultimul rând, imaginea instituţiei pe care o reprezentaţi. Pentru fiecare pompier, pentru medicii şi paramedicii SMURD, fiecare intervenţie reuşită, fiecare viaţă salvată demonstrează că ceea ce faceţi este mai mult decât o meserie”, a mai spus prefectul judeţului.

Inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), generalul de brigadă Dan Paul Iamandi, a apreciat la rândul său că activitatea ISU Harghita este „foarte bună, toate misiunile au fost desfăşurate în condiţii legale şi de maximă eficienţă”. Şeful IGSU i-a îndemnat pe pompierii militari ca în cazul în care sunt solicitări care nu sunt prevăzute ca misiune în lege, „dar sunt pentru cetăţean, sunt pentru a veni în sprijinul aproapelui nostru” şi nu se încalcă o altă lege, atunci să intervină. „Niciodată să nu pierdeţi vremea şi să nu ezitaţi a executa misiuni dacă sunt în sprijinul cetăţeanului şi nu există încă prevăzut în legea noastră, doar să nu fie cu încălcarea altor legi”, le-a spus pompierilor harghiteni generalul de brigadă Dan Paul Iamandi.

Vorbind de serviciile voluntare din judeţ, inspectorul general al IGSU a spus că acestea pot fi un exemplu pentru multe zone din ţară. „În judeţul Harghita este o tradiţie a serviciilor voluntare, nişte servicii voluntare foarte serioase, care sprijină foarte mult activitatea inspectoratului şi au foarte multe intervenţii chiar singure, fără efectivele profesioniste, au dotare de excepţie şi se preocupă permanent de o pregătire ridicată pentru a desfăşura misiunile cu succes. Sunt foarte importante în sistemul de management al situaţiilor de urgenţă şi într-adevăr sunt un exemplu pentru multe zone din ţară”, a declarat generalul de brigadă Dan Paul Iamandi.

La prezentarea bilanţului au participat cadre ale inspectoratului, reprezentanţi ai instituţiilor cu care colaborează ISU, ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, primari. (Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.